Ο ιός “πολιορκεί” το ΕΣΥ- Οι αριθμοί (κρούσματα, διασωληνώσεις, ΜΕΘ) που τρομάζουν τους ειδικούς
Με τον χειμώνα “προ των θυρών” και τα κρούσματα της πανδημίας να ξεπερνούν (με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ) τα 2.000 (2056), εκείνο που τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι το γεγονός πως, εφόσον με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν σημειωθεί μείωση της εξάπλωσης του ιού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα φτάσει στα όριά του. Κάτι που αποτελεί και τον μεγάλο κίνδυνο για τα συστήματα υγείας σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.
Χθες, Σάββατο (31/10) σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασωληνώσεων φτάνοντας τους 135. Ένα τέτοιο νούμερο δεν το είχαμε δει στην πρώτη φάση της επιδημίας, όταν και τότε είχαμε 1015 κλίνες ΜΕΘ, ήτοι περισσότερες από τώρα, με το 37% να είναι δεσμευμένο για κορονοϊό. Επίσης αυτό που φαίνεται είναι ότι τότε, με την επιβολή του “απαγορευτικού” επιτεύχθηκε η αποκλιμάκωση των νεών εισαγωγών, αλλά χρειάστηκε περίπου ένας μήνας.
Η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά αν σκεφτεί κανείς, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Γιώργου Σακκά στο news247.gr, ότι το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή έγιναν 310 και πλέον εισαγωγές για κορονοϊό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία τότε τα περιθώρια στενεύουν. Θα χρειαστούν κι άλλες κλίνες για ασθενείς. Συγκεκριμένα: περίπου 2.800 κλίνες έχουν δεσμευτεί για νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό με τις 1.100 να έχουν ήδη καλυφθεί. Επίσης συνολικά στη χώρα διαθέτουμε 972 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι περίπου 150 να έχουν παραχωρηθεί με το αζημίωτο βέβαια, στο ΕΣΥ προκειμένου να νοσηλευτούν μη Covid-19 περιστατικά του ΕΣΥ. Από το σύνολο των ΜΕΘ οι 252 είναι κλίνες για Covid-19 και ήδη είναι καλυμμένες πάνω από 150, δηλαδή το 60%.
Με λιγότερες από 1000 συνολικά κλίνες ΜΕΘ (δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος), η επιβεβαίωση 2.000 νέων κρουσμάτων, με το περίπου 10% αυτών να χρειάζεται νοσηλεία, δείχνει ότι πολύ γρήγορά τα νοσοκομεία που έχουν “επιστρατευτεί” για Covid-19 δεν θα επαρκούν.
Οι επιδημιολόγοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία φοβούνται πως με την πτώση της θερμοκρασίας και την αναγκαστική συνάθροιση ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, η εξάπλωση της πανδημίας θα έχει εκθετική αύξηση εάν δεν λειτουργήσουν πλήρως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οπότε αναγκαστικά θα αποφασιστεί καθολικό lockdown, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία που ήδη πιέζεται σε ακραίο βαθμό.
Μπορεί με το κλείσιμο της διασκέδασης να αποφεύγεται, όπως ελπίζει και πιστεύει η κυβέρνηση, ο συνωστισμός πολλών ατόμων σε εστιατόρια, καφέ και άλλους χώρους, αλλά και στις πλατείες με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο δεν έχει ακόμα υπολογισθεί κατά πόσο θα επηρεάσει ο συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης αλλά δεν έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα έως τώρα. Εκείνο που ακόμα δεν έχει καταστεί ακριβές είναι το κατά πόσο θα επηρεάσει το γεγονός ότι δεν απαγορεύεται, τελικά, η μετακίνηση από νομό σε νομό, όπως και η συνέχιση της λειτουργίας των χώρων λατρείας, όπου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην τηρούνται επαρκώς τα μέτρα προστασίας.