Πρόσκληση σε Ερντογάν να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση!- Το σχέδιο της “Ελλάδα 2021” που …ναυάγησε
Μια σημαντική αποκάλυψη που αναμφίβολα θα συζητηθεί υπό την παρούσα συγκυρία στα ελληνοτουρκικά κάνει η “Καθημερινή “ (Παύλος Παπαδόπουλος), σύμφωνα με την οποία η επικεφαλής της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, απηύθυνε πρόσκληση -μέσω “διαύλων”- στον Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση!
Η κίνηση φαίνεται, αναμφίβολα, τολμηρή και ριζοσπαστική, από την άλλη όμως εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τι θα σηματοδοτούσε η παρουσία του οραματιστή της νεοοθωμανικής Τουρκίας και επίδοξου ηγέτη όλων των μουσουλμάνων Ερντογάν στην κεντρική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την Επανάσταση.
Και δη την ώρα που ο Ερντογάν πραγματοποιεί δεύτερη “εισβολή” στην Κύπρο (παραβίαση κυπριακής ΑΟΖ και άνοιγμα Αμμοχώστου), ενώ παράλληλα απειλεί ευθέως ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο.
Οι εμπνευστές της πρόσκλησης στον Ταγίπ Ερντογάν αναπτύσσουν συγκεκριμένο σκεπτικό, σύμφωνα με την “Καθημερινή, η συγκυρία, ωστόσο, έχει φαραωνικές επιδράσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θέτει σε πολύ αυστηρή αξιολόγηση τον συγκεκριμένο σχεδιασμό που φαίνεται να μην κατέληξε θετικά επειδή ο ίδιος ο Τούρος πρόεδρος απέρριψε την …ιδέα.
Το δημοσίευμα της “Καθημερινής”
«Δεν ήρθα να πάρω διαταγές, αλλά να δώσω», ήταν η απάντηση του ναυάρχου Εντουαρντ Κόδριγκτον στο μήνυμα του Ιμπραήμ με το οποίο του ζητούσε να αποχωρήσει από τη θάλασσα στα ανοιχτά της Πύλου. Ο Βρετανός αρχηγός του Συμμαχικού Στόλου εισήλθε στον Κόλπο του Ναυαρίνου το πρωί της 20ής Οκτωβρίου 1828 και μαζί με τους Γάλλους και τους Ρώσους, προτού δύσει ο ήλιος, κατέστρεψε τον στόλο των Οθωμανών και των Αιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ. Από τα νερά στα ανοιχτά της Πύλου ξεκίνησε το καράβι που πάντοτε με τη σημαία ψηλά, άλλοτε ως υπερήφανο θωρηκτό κι άλλοτε ως ταπεινή ψαρόβαρκα, συμβολίζει την νεότερη ελληνική περιπέτεια.
Στις 25 Μαρτίου 2021, μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, θα ενώσει το τέλος της διαδρομής, το Ναυαρίνο, με την επίσημη αφετηρία της Επανάστασης, την 25η Μαρτίου 1821. Η κορυφαία εκδήλωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την προσεχή 25η Μαρτίου με τη συμμετοχή των αρχηγών των κρατών που πολέμησαν στο Ναυαρίνο και εξασφάλισαν την ίδρυση του ελληνικού κράτους – της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της «Κ», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποστείλει τρεις επίσημες προσκλήσεις: Στον διάδοχο του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας πρίγκιπα Κάρολο, που εκπροσωπεί τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι προσκλήσεις αφορούν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της ημέρας, ακριβώς σε πέντε μήνες από σήμερα, στις οποίες περιλαμβάνεται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα. Το επίσημο πρόγραμμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, αλλά συζητείται η διοργάνωση εκδήλωσης στην Πύλο, όπως και γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές η ιδέα για τη «συγχώνευση» της 25ης Μαρτίου με το Ναυαρίνο ανήκει στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συνεργάστηκε με το πρωθυπουργικό γραφείο για τη διαμόρφωση των προσκλήσεων. Μάλιστα από τους προσεκτικούς παρατηρητές δεν διέφυγε ότι στις 17 Οκτωβρίου η κ. Αγγελοπούλου επισκέφτηκε την Πύλο και δήλωσε: «Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου τα παιχνίδια της Ιστορίας μάς ευνόησαν. Οι Μεγάλες Δυνάμεις μάς βοήθησαν. Δεν πρέπει όμως να βασιζόμαστε στην τύχη. Πρέπει να πάρουμε την απόφαση ότι αφέντες της μοίρας μας είμαστε εμείς».
Η πρόσφατη επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου δεν διέφυγε ούτε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που ανάρτησε στο Twitter σχετικό βίντεο κάτω από το μήνυμα: «Πριν από 193 χρόνια οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Αθήνα αύριο, 26 Οκτωβρίου και θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, η υπογραφή μνημονίου για τη διοργάνωση Ετους Ιστορίας Ρωσία – Ελλάδα το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδουν οι γνωρίζοντες, οι πιθανότητες να αποδεχθεί ο πρόεδρος Πούτιν την πρόσκληση και να βρεθεί στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου είναι πολύ υψηλές. Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρόεδρος Μακρόν θεωρείται βέβαιο ότι θα έλθουν.
Μια άλλη πρωτοβουλία που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, εάν πραγματοποιηθεί, είναι να προσκληθεί ο κ. Μητσοτάκης για να μιλήσει σε Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου (Joint Session of Congress), δηλαδή σε κοινή συνεδρίαση των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει να αποσταλεί επίσημη πρόσκληση στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι που μάλλον δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από την προεδρική ορκωμοσία στα τέλη Ιανουαρίου.
Ισχυρός συμβολισμός
Εκείνο που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η υγιής φιλοδοξία της κ. Αγγελοπούλου για τους εορτασμούς εκτεινόταν ώς πρόσφατα πέρα από την πρόσκληση στην Αθήνα των τριών αρχηγών κρατών που προστάτευσαν τον Αγώνα και εγγυήθηκαν την Ανεξαρτησία. Η κ. Αγγελοπούλου είχε αποφασίσει να καλέσει στην Αθήνα τον Ταγίπ Ερντογάν, με το σκεπτικό ότι η πιθανή αποδοχή της πρόκλησης από τον Τούρκο πρόεδρο θα ήταν μια ελληνοτουρκική πρωτοβουλία ειρήνης και φιλίας με παγκόσμια εμβέλεια που θα μπορούσε να οδηγήσει τους εμπλεκόμενους ακόμα και στο Νομπέλ Ειρήνης. Η ιδέα στηρίχτηκε στο πρότυπο των εορτασμών για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπου πάντοτε συμμετέχει ο εκάστοτε καγκελάριος της Γερμανίας. Μάλιστα, η κ. Αγγελοπούλου δεν είχε κρατήσει την ιδέα για τον εαυτό της, αλλά λέγεται ότι την είχε συζητήσει στο τέλος του 2019 με τουρκικές επαφές της.
Η ιδέα αυτή, ιδιαίτερα προωθημένη, δεν αποκλείστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται ότι συνάντησε την ανταπόκριση της Αγκυρας σε μια εποχή κατά την οποία η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου απομακρύνεται δραματικά από το πρότυπο του κουμπάρου των αρχών της δεκαετίας του 2000. Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Καραμανλής αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση και παρέστη στις 11 Ιουλίου 2004 στην Κωνσταντινούπολη ως ένας από τους τέσσερις ηγέτες – μάρτυρες στον γάμο της κόρης του Ερντογάν, Εσρά με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σημερινό υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η χρονιά των εορτασμών άνοιξε πριν από λίγες ημέρες με ένα βίντεο όπου νέοι και νέες χορεύουν στο Καλλιμάρμαρο και αποδίδουν θεατρικά το άσμα «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου από τον δίσκο του 1983 «Τραπεζάκια Εξω». Η αντίστροφη μέτρηση για την 25η Μαρτίου έχει αρχίσει.
Πηγή: kathimerini.gr