“To 2022 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα” αποκαλύπτει Ροδίτισσα ιολόγος από το Ροκφέλερ – Πότε θα έχουμε εμβόλιο
«Ίσως το πρώτο τρίμηνο του 2021 να έχουμε εμβόλιο που να έχει περάσει τη γ΄ φάση και να κρίνεται αποτελεσματικό και χωρίς παρενέργειες. Οι καθυστερήσεις υπάρχουν γιατί δεν ξέρουμε τι θα προκύψει» τόνισε σε συνέντευξή της, η Δώρα Χατζηϊωάννου.
Σέρρες: Σε λίγες μέρες μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν σε τριψήφιο νούμερο – Η έκκληση του δημάρχου
Η Ροδίτισσα ιολόγος ανέφερε στο rodiaki.gr ότι “η διάθεση του εμβολίου δεν εξαρτάται μόνο από την αποτελεσματικότητα της γ’ φάσης των δοκιμών, αλλά και από την παραγωγή. Πότε δηλαδή θα υπάρξουν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Και αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα.»
Στην ερώτηαη, αν θα περάσει και το 2021 χωρίς εμβόλιο η κ.Χατζηϊωάννου σχολίασε: “Δεν ξέρω, πραγματικά. Θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα όταν θα εγκριθεί το εμβόλιο. Στην αρχή θα εμβολιαστούν, υποθέτω, οι ομάδες υψηλού κινδύνου και σιγά-σιγά όταν θα υπάρξουν αρκετές δόσεις και ο πληθυσμός. Αλλά τη μάσκα και την προσοχή αν όχι όλο το 2021, θα τα έχουμε στο μεγαλύτερο μέρος του.»
«Η μάσκα δεν εμποδίζει την αναπνοή, δεν εμποδίζει τη διέλευση αερίων, εμποδίζει τη διέλευση σταγονιδίων, δηλαδή τον ιό και τον κάθε ιό. Και ναι μπορεί να τη φοράμε κι ενώ κάνουμε γυμναστική» τόνισε η ιολόγος του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ η οποία ρωτήθηκε και για την θεραπεία που δόθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
“Προσωπική μου άποψη είναι ότι πράγματι νόσησε με τον συγκεκριμένο κοροναϊό. Όμως το τάιμινγκ δείχνει ότι πιθανότατα το ανακοίνωσαν καθυστερημένα. Δεν εξηγείται διαφορετικά η λήψη οξυγόνου τόσο σύντομα από την ανακοίνωση και η πειραματική θεραπεία που του χορηγήθηκε. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόσες μέρες πριν την ανακοίνωση είχαν στα χέρια τους το πρώτο θετικό τεστ. Όπως και να έχει αν δεν ήταν ο πρόεδρος, θα περνούσε τον κοροναϊό με πιο έντονα συμπτώματα” τόνισε και πρόσθεσε: ” Το κοκτέιλ που του χορηγήθηκε, το κοκτέιλ των αντισωμάτων είναι αντίστοιχο με αυτό που έχουμε ήδη δημιουργήσει κι εμείς στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Ροκφέλερ. Η διαφορά είναι ότι η δική τους εταιρεία η Regeneron προχώρησε στην παραγωγή πολύ πιο γρήγορα.Στον πρόεδρο χορηγήθηκε και Remdesivir, ένα φάρμακο που υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως έχει κάποια μικρή δράση εναντίον του ιού (αν δοθεί νωρίς). Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να πούμε ότι για τον πρόεδρο έδρασε το ένα ή το άλλο. Μάλιστα του έδωσαν και δεξαμεθαζόνη (στεροειδές).»