Κακοκαιρία εξπρές: Σαρώνει την Αττική – Πού υπάρχουν προβλήματα – Πλημμύρες σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά (vid)

 Κακοκαιρία εξπρές: Σαρώνει την Αττική – Πού υπάρχουν προβλήματα – Πλημμύρες σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά (vid)

Η νέα κακοκαιρία έφτασε τα ξημερώματα στην Αττική και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως μπορεί να είναι σύντομη, αλλά συνοδεύεται από πολύ ακραία φαινόμενα.

Από τα ξημερώματα η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της και στην Αττική, όπου βρέχει καταρρακτωδώς σε πολλές περιοχές από το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια προάστια μέχρι το Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο. Προβλήματα στην κυκλοφορία από νωρίς με συσσώρευση υδάτων στην Αμφιθέα, στη Μεσογείων, στην Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ πλημμύρισαν δρόμοι και γύρω από το Εφετείο, 

Από τις 5 τα ξημερώματα η βροχή άρχισε να πέφτει δυνατά σε ορισμένες περιοχές, που συνοδεύονται από πολλούς κεραυνούς.

Η κακοκαιρία, που έχει πλήξει από χθες πολλές περιοχές του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας, έφτασε και στα κεντρικά της χώρας, με τους κεραυνούς να κάνουν τη νύχτα μέρα στο λεκανοπέδιο από τις 5 το ξημέρωμα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι στην Αττική, όταν και αναμένεται σταδιακή βελτίωση της χώρας, η οποία θα αρχίσει από τα δυτικά.

Η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει για ακραία καιρικά φαινόμενα και σήμερα, καθώς αναμένονται και χαλαζοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, και οι άνεμοι θα είναι ισχυροί έως θυελλώδεις, που στην Αττική θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, ο Θοδωρής Κολυδάς και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιούν για τα σύντομα αλλά έντονα καιρικά φαινόμενα που θα σαρώσουν την χώρα.

Αρχικά, ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει από την συχνότητα της ΕΡΤ, ότι ο καιρός έχει αλλάξει στη Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, με την σοβαρή επιδείνωση να κρατάει για λίγες μόνο ώρες.

Επίσης, τονίζει ότι έντονα φαινόμενα θα εμφανιστούν το πρωί της Τρίτης (13/10) στη Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο και στην Ανατολική Θεσσαλία.

Παράλληλα, προς το μεσημέρι στην Μακεδονία, στην Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Πελοπόννησο θα εμφανιστεί ήλιος με λίγα σύννεφα.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει πως: «Η Αττική και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να έχουν ένα γρήγορο πέρασμα από βροχές ή καταιγίδες από τις πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι και νωρίς περίπου το μεσημέρι της ίδιας ημέρας χωρίς όμως τα φαινόμενα λόγω και της μικρής τους διάρκειας να είναι σε θέση να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Παρόλα αυτά λόγω και της δόμησης των πόλεων αυτών και του μεγάλου πληθυσμού που φέρουν, καλό είναι να υπάρχει μία ετοιμότητα ως προς τα βασικά που πρέπει να κάνουμε και να γνωρίζουμε ως πολίτες και ως πολιτεία».

Πλημμύρες σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Το πέρασμα της κακοκαιρίας από το Ιόνιο άφησε πλημμύρες σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά, ενώ Περισσότεροι από 10.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Ιονίου το βράδυ της Δευτέρας.

Gepostet von Στεφανος Δημουλης am Montag, 12. Oktober 2020

Τόσο η Κέρκυρα, όσο και η Κεφαλονιά δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής, με συνέπεια πολλές περιοχές να πλημμυρίσουν και οι δρόμοι να μοιάζουν με ποτάμια.

Gepostet von Periklis Mitsialis am Montag, 12. Oktober 2020

Η κακοκαιρία έπληξε και την Πρέβεζα όπου τη νύχτα καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κεραυνών.

Μάλιστα, από την πτώση ενός κεραυνού στην περιοχή της Κρυοπηγής, άναψε φωτιά, με την πυροσβεστική να χρειάζεται να επέμβει στο σημείο. Κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική και στην Αρτα για όπου κι εκεί η κακοκαιρία προκάλεσε αρκετά προβλήματα.

Η κακοκαιρία είναι έντονη στην δυτική Πελοπόννησο, ενώ και στην Πάτρα ξέσπασε καταιγίδα. Εντονη ήταν από χθες η κακοκαιρία και στην Μακεδονία και την Θράκη, όπου δημιουργήθηκαν μάλιστα υδροστρόβιλοι σε Χαλκιδική και Θάσο.

Υδροστρόβιλος στην Ποτίδαια

Η κακοκαιρία έδειξε τα «δόντια» της και στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Ποτίδαια Χαλκιδικής καταγράφηκε εντυπωσιακός υδροστρόβιλος που αναστάτωσε τους κατοίκους. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο, καθώς ο ορεινός όγκος του Ολύμπου προκαλεί σχετικά τακτικά ανάλογα φαινόμενα.

Αναλυτικά, η πρόγνωση

  • Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και στο Θρακικό πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Aπό 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και από τις προμεσημβρινές ώρες δυτικοί 5 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι και τις πρωινές ώρες, στη συνέχεια όμως θα εξασθενήσουν και το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

  • Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 25 βαθμούς Κελσίου.

  • Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως μέχρι και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα