Στο εδώλιο (19 Οκτωβρίου) ο Μητροπολίτης Κερκύρας για “πρόκληση ασθενειών” επειδή κοινώνησε πιστούς- Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα και οι αντιδράσεις
Στις 25 Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς να λαμβάνουν άφοβα την θεία κοινωνία. Ήταν η περίοδος που αρκετοί ιεράρχες και ιερείς “σπάζοντας” τις συστάσεις της κυβέρνησης και των ειδικών αλλά και την επίσημη -προσεκτικά διατυπωμένη- εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, είτε καλούσαν τους πιστούς να προσέρχονται στις εκκλησίες, είτε ακόμα και κοινωνούσαν κρυφά τον κόσμο παραβλέποντας τις συστάσεις.
Την ίδια περίοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφηνε καθαρά να εννοηθεί πως οι πιστοί μπορούν να κάνουν χρήση του sms και του σχετικού εντύπου μετακίνησης και να προφασίζονται “σωματική δραστηριότητα” (άθληση ή περίπατος) και να πηγαίνουν στις εκκλησίες για προσευχή. Η “προτροπή” του κ. Πέτσα είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση και από αρκετούς επιστήμονες, ενώ κάποιοι εξ αυτών -όπως η λοιμωξιολόγος κ. Γιαμμαρέλου που είναι και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας- έλεγαν πως η θεία κοινωνία δεν μεταφέρει τον ιό.
Στις 19 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η δίκη, μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, για τις πράξεις του Μητροπολίτη Κερκύρας βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, όπως υπενθυμίζει με δημοσίευμά της η “Εστία”, οπότε το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει εάν ο ιεράρχης ευθύνεται για την “πρόκληση ασθενειών”. Είναι μια δίκη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από κύκλους ιεραρχών. Ιδιαίτερα τώρα που τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει εντελώς στις εκκλησίες και πολλοί ιερείς κοινωνούν τους πιστούς χωρίς να τηρούνται οι συστάσεις προστασίας.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως και ο υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος κοινώνησε χωρίς να τηρεί τα μέτρα για να εισπράξει την δημόσια αντίδραση του Νίκου Χαρδαλιά και να αναγκαστεί να δικαιολογηθεί για την πράξη του.
Τι αναφέρει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα:
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Σημειώσεις επί του νόμου
Ο νέος Ποινικός Κώδικας, όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4619/2019, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019