Θρίλερ στην Σύνοδος Κορυφής: Αλλαγές στο κείμενο ζητά επίμονα η Ελλάδα – Αρνείται το προσχέδιο συμφωνίας
Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής εξελίσσεται εδώ και μία ώρα…
Η κυβέρνηση αρνήθηκε το πρώτο προσχέδιο που παρουσιάσθηκε καθώς δεν υπάρχει αναφορά στην Τουρκία …
Η Αθήνα μπλοκάρει το πρώτο προσχέδιο, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγές, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει μακρύ δρόμο ακόμη.
Το προσχέδιο ανέφερε ότι «Η ΕΕ θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου», αλλά δεν αναφέρεται σε κυρώσεις. Παράλληλα δεν χαρακτηρίζονταν παράνομες οι ενέργειες στην Κύπρο, αν και ζητείτο να σταματήσουν.
Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Aνατολική Μεσόγειο.
Tο ζήτημα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου τέθηκε πρώτο στην ατζέντα αν και ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο δείπνο, αλλαγή που προξένησε εντύπωση καθώς δεν συνηθίζεται.
Σύμφωνα με το Politico μάλιστα, ακόμη μία πρωτοτυπία ήταν ότι αμέσως μετά τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πηγές μέσα από τη συνεδρίαση που επικαλείται το Politico, στη συνομιλία για την Τουρκία γίνονται αναφορές στη Λευκορωσία και τη Λιβύη.
Τι προβλέπει το προσχέδιο για την Τουρκία
Σύμφωνα με το προσχέδιο που απέρριψε η Ελλάδα αναφέρεται ότι: Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου.
«Με την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».
Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόταση του Σαρλ Μισέλ καλώντας σε «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Επιπλέον, το κείμενο «χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Για την Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. Το προσχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη Μεγαλόνησο.