Κομισιόν: “Κίτρινες κάρτες” στο μισό υπουργικό – Εκκρεμείς συντάξεις και οφειλές Δημοσίου στο επίκεντρο της κριτικής
Καλά λόγια αλλά και κίτρινες κάρτες μοίρασε χθες στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Με την εκτίμηση ότι η ύφεση θα παραμείνει σε μονοψήφιο αριθμό φέτος (9%), προβλέπει ανάκαμψη 6% του χρόνου, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από τις φετινές απώλειες, ενώ αναφέρεται και στην επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης εν συγκρίσει με την προηγούμενη έκθεσή της.
Αναλυτικά, αναγνωρίζοντας ότι οι φετινές συνθήκες είναι έκτακτες, εντοπίζει εν τούτοις προβλήματα και μοιράζει κίτρινες κάρτες, εμμέσως πλην σαφώς, στο… μισό υπουργικό συμβούλιο:
- ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου,
- εκκρεμείς συντάξεις,
- δημόσια διοίκηση,
- σύστημα υγείας (υπό το πρίσμα, βέβαια, των γραφειοκρατών των Βρυξελλών), κτηματολόγιο,
- πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα θέματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση (ή λίγο πιο πάνω), έστω και με τη δικαιολογία της συγκυρίας.
Δηλωτική, εξάλλου, των προθέσεων της Επιτροπής είναι και η φρασεολογία, αφού οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν στασιμότητα που έρχεται να προστεθεί στις προϋπάρχουσες δυσκολίες εφαρμογής (sic).
Πέραν αυτών, η έκθεση πιστώνει μεν στην κυβέρνηση ότι κινήθηκε γρήγορα για τον περιορισμό διασποράς του ιού και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ανησυχεί από την άλλη όμως, για τη… μονοκαλλιέργεια της ελληνικής οικονομίας, τη μεγάλη, δηλαδή, εξάρτηση από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες.
Ενώ επανέρχεται στην προβληματική, κατ’ αυτήν, παρουσία μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαπίστωση με την οποία συμφωνεί κατ’ αρχήν και η Επιτροπή Πισσαρίδη… Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα, όπως στην ψηφιακή διακυβέρνηση, την ενεργειακή πολιτική, ενώ κάνει ειδική αναφορά στον πτωχευτικό κώδικα.
Ευκαιρίας δοθείσης, ας σταθούμε λίγο στα φλέγοντα ζητήματα των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε ό,τι αφορά στο αγκάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών -που κάτι από τα χρόνια των Μνημονίων μας θυμίζει- στο ρεπορτάζ της «Αυγής» διαβάζουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου εκτοξεύτηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κατά 667 εκατ. ψηλότερο σε σχέση με το στόχο – δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση.
Ενώ, όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, η Κομισιόν ρίχνει την… μπηχτή, αφού θυμίζει (στον Γιάννη Βρούτση) ότι τέλος Οκτωβρίου περιμένει να της παρουσιάσει ένα σχέδιο άμεσης, αλλά σταδιακής καταβολής των εκκρεμών συντάξεων, που μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να ξεπεράσουν τις 350.000, γράφει σήμερα στην «Αυγή» ο Ανδρέας Πετρόπουλος.
Στους 14 μήνες διακυβέρνησης της χώρας, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων τριπλασιάστηκε σημειωτέον, προστίθεται στο ίδιο ρεπορτάζ.
Πρόκειται, όπως έλεγε στο libre.gr πρώην υπουργός σε υπουργείο του οικονομικού κύκλου, για ένα πρόβλημα κλασικής διαχειριστικής ανεπάρκειας, ζήτημα που βαραίνει την παρούσα όσο και τις προηγούμενες, ασφαλώς, κυβερνήσεις.
«Είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί σε… μία μέρα!», μας λέει ο συνομιλητής μας. Και τούτο γιατί με βάση το τελευταίο εκκαθαριστικό ενός εργαζομένου που βγαίνει στη σύνταξη, θα μπορούσε αυτομάτως να υπολογιστεί η -προσωρινή- σύνταξή του ως ποσοστό του μισθού που έπαιρνε.
Όταν πνίγεσαι σε ένα ποτήρι νερό…
Νίκος Παπαδημητρίου