Παρέμβαση Ξανθού μέσω libre: Αμέσως σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ΕΣΥ και ανακοπή της πανδημίας
Αίσθηση προκάλεσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του libre.gr αναφορικά με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τη χώρα μας (αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) σε ένα μήνα από τώρα.
Αποκάλυψη libre: Η έκθεση του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής Σύψας και τρομάζει επιστήμονες και κυβέρνηση – Γιατί ζητούν lockdown οι ειδικοί
Στο θέμα παρεμβαίνει, με δήλωσή του στο libre.gr, ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα δυσοίωνη» την έκθεση του ECDC και «δεν πρέπει να υποτιμηθεί», όπως με έμφαση αναφέρει.
Το κρίσιμο αυτήν την ώρα, προσθέτει, δεν είναι η αποτίμηση των λαθών, καταθέτει, έτσι, με κάθε λεπτομέρεια, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, «για την αναχαίτιση της πανδημίας και τη ‘θωράκιση’ του ΕΣΥ», χωρίς την εφαρμογή του οποίου «η κατάσταση κινδυνεύει όντως να γίνει μη διαχειρίσιμη».
Αττική – Lockdown: “Κλείδωσε” η απόφαση – Την Παρασκευή οριστικοποιείται το πότε
Ολόκληρη η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού στο libre.gr έχει ως εξής:
«Είμαστε όπως όλα δείχνουν στην αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος του SARS-CoV-2 και η αυξανόμενη ‘πίεση’ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δοκιμάζει ήδη τις αντοχές του. Η έκθεση του ECDC είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη και δεν πρέπει να υποτιμηθεί, παρότι στηρίζεται στην παραδοχή ότι δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα (πέραν αυτών του διαστήματος 8-10 Σεπτεμβρίου).
Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή είναι προφανής και αφορά τον υγειονομικά επισφαλή τρόπο ‘ανοίγματος’ της οικονομίας και του τουρισμού και την έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας των δημόσιων δομών υγείας.
Το κρίσιμο θέμα όμως αυτήν την ώρα δεν είναι η αποτίμηση των λαθών και των ανεπαρκειών αλλά η εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αναχαίτιση της πανδημίας και τη ‘θωράκιση’ του ΕΣΥ.
Αυτό το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει αυστηροποίηση των μέτρων Δημόσιας Υγείας για την αποτροπή της εκθετικής διασποράς κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό, με αντιμετώπιση πρώτα και κύρια του συνωστισμού στα μαζικά μέσα μεταφοράς και με μείωση των μαθητών ανά τάξη στα σχολεία.
Επίσης, είναι αναγκαία η ενεργός εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη διαχείριση της κρίσης, η μέριμνα για κατ’ οίκον φροντίδα χρόνιων ασθενών και η συστηματική παρακολούθηση ασθενών με καρδιοαγγειακά προβλήματα που έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από covid-19, το διευρυμένο testing χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, η ενισχυμένη εποπτεία των κλειστών δομών με πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας (γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, καταυλισμοί Ρομά, φυλακές κλπ) και τέλος, η έγκαιρη επιστράτευση όλων των δυνάμεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ.
Χωρίς όλα τα παραπάνω συνδυαστικά , η κατάσταση κινδυνεύει όντως να γίνει μη διαχειρίσιμη».
Νίκος Παπαδημητρίου