Ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Βερολίνου
Ο Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος νοσηλεύονταν στο Βερολίνο από τις 22 Αυγούστου πήρε εξιτήριο, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει με τη σειρά του ότι ο Ρώσος πολιτικός μπορεί να επιστρέψει στη χώρα όποτε το επιθυμεί.
Ιστορική απόφαση: Το ρύζι Uncle Ben’s αλλάζει όνομα
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, ο Ναβάλνι νοσηλευόταν επί 32 ημέρες από τις οποίες τις 24 ήταν στην εντατική. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προηγούμενη και τη σημερινή κατάσταση της υγείας του ασθενούς, οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση. Οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της σοβαρής δηλητηρίασης είναι πιθανόν να αποκαλυφθούν μόνο μελλοντικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα «μετά από διαβούλευση με τον ασθενή και τη σύζυγό του».
Ο Αλεξέι Ναβάλνι μόλις πήρε το εξιτήριο ανήρτησε στο Instagram τη φωτογραφία του και το πρώτο πόστ στο οποίο περιγράφει τα άμεσα σχέδια του που αφορούν στην αποκατάσταση του. «Μετά από 23 μέρες οι γιατροί αποφάσισαν ότι χρειάζεται να έχω φυσιολογική ζωή. Να περπατάω, να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου. Να μπω στη ρουτίνα της καθημερινής κίνησης. Και να λοιπόν, ήδη τριγυρνάω στο πάρκο φορώντας παντελόνι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος μου. Το πρώτο που ζήτησα είναι να με πάνε κάπου όπου υπάρχουν δένδρα».
«Τα σχέδια είναι προς το παρόν απλά. Φυσικοθεραπείες καθημερινά. Ενδεχομένως σε κέντρο αποκατάστασης. Να στέκομαι στο ένα πόδι. Να επαναφέρω πλήρως τον έλεγχο των δαχτύλων μου. Να κρατώ την ισορροπία μου. Περίεργο, ονειρευόμουν να κάνω γουέικ μπορντ (σανίδα, την οποία τραβάει σκάφος) πάνω στα κύματα και να το έμαθα αυτό το καλοκαίρι. Τώρα όμως μαθαίνω να στέκομαι στο ένα μου πόδι», έγραψε ο Ναβάλνι στην ανάρτηση του.
Ο Ναβάλνι ευχαρίστησε του γιατρούς του νοσοκομείου και προσέθεσε ότι ο νευροψυχολόγος των συμβούλεψε να προσπαθεί να περνάει περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να παίζει βιντεοπαιχνίδια.
Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Ναβάλνι μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία
Ο Αλεξέι Ναβάλνι όπως και κάθε άλλος Ρώσος έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην πατρίδα του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ. «Όσον αφορά στην επιστροφή του στη Μόσχα, όπως ο κάθε Ρώσος πολίτης είναι ελεύθερος να το κάνει αυτό οποιαδήποτε στιγμή» μεταδίδει το παρκοτρείο Intefax . Παράλληλα ο Πεσκόφ ανάφερε ότι η αεροπορική σύνδεση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας δεν έχει προς το παρόν αποκατασταθεί, λέγοντας ότι «μπορεί να επιστρέψει μέσω των χωρών εκείνων με τις οποίες υπάρχει αυτή τη στιγμή αεροπορική σύνδεση, είτε οι φίλοι του ή η επίσημη πλευρά που τον δέχθηκε να του παράσχει ιδιωτικό αεροσκάφος. Αυτό όμως δεν το ξέρουμε».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι δεν προγραμματίζονται οποιεσδήποτε συναντήσεις του Ναβάλνι με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης σε περίπτωση που επιστρέψει, εάν μόνο δεν θελήσει να μιλήσει με εκπροσώπους αρχών επιβολή της τάξεως και αν τους αναφέρει τα στοιχεία τα οποία με προθυμία μοιράστηκε με τους Γερμανούς συνάδελφους τους.
Ο 44χρονος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του του ενώ βρισκόταν σε αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την πόλη Τόμσκ με προορισμό τη Μόσχα, το οποίο πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στην πόλη Όμσκ όπου διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Στις 22 Αυγούστου μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για νοσηλεία. Ο Ναβάλνι βρισκόταν σε τεχνητό κώμα επί 19 ημέρες
Το ειδικό εργαστήριο του γερμανικού στρατού, στις τοξικολογικές αναλύσεις που έκανε μετά από αίτημα του νοσοκομείου Charite διαπίστωσε ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Novichok. Στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν αργότερα ένα γαλλικό και ένα σουηδικό εργαστήριο.
Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι, ζητώντας από το Βερολίνο να της παρουσιάσει τα στοιχεία των τοξικολογικών αναλύσεων.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Μόσχα δεν απορρίπτει τα αποτελέσματα των βιολογικών αναλύσεων του Ναβάλνι που έγιναν στο Βερολίνο, αλλά περιμένει να της τα παρουσιάσουν ώστε να κάνει σύγκριση δεδομένων (με τις αναλύσεις που έγιναν στο Όμσκ).