Κραυγή αγωνίας από γιατρούς για “Ευαγγελισμό”, “Γενικό Νίκαιας” και “Σωτηρία”- Άρον άρον εκκενώνουν ΜΕΘ και τις μετατρέπουν σε ΜΕΘ-Covid
Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, ενώ όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα όσα έπραξε το υπουργείο Υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα αποδεικνύονται στην πράξη εντελώς ανεπαρκή και περιορισμένα, όσον αφορά τόσο στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών όσο και στα νέα κρεβάτια ΜΕΘ.
Τρία νοσοκομεία, μάλιστα, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Αττική, το “Σωτηρία”, ο “Ευαγγελισμός”, και το “Γενικό Νίκαιας” έχουν φθάσει στα όριά τους και εκπέμπουν SOS καθώς δεν είναι βέβαιο πως μπορούν να αντέξουν την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένου, μάλιστα, πως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και δεν έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το σημερινό πρωτοσέλιδο των “Νέων” για την κατάσταση στον “Ευαγγελισμό”:
Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Η ΠΟΕΔΗΝ διαψεύδει τον ΕΟΔΥ: Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι περισσότεροι – Στοιχεία ανά νοσοκομείο- Σε λίγο θα έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ!
Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.
«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε.
«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη.
Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Δοκιμάζεται το ΕΣΥ: Σταμάτησε να δέχεται ασθενείς με κοροναϊό το Κρατικό της Νίκαιας – Παραιτήθηκαν οι διευθυντές
Στο τραπέζι επιλεκτική αναστολή δραστηριοτήτων και όχι πλήρες κλείσιμο
Είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξήγησε ο καθηγητής αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Πανελλαδική απεργία των γιατρών την Πέμπτη: “Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος”
Με πληροφορίες από topontiki.gr