Κοροναϊός: Πανηγυρίζουν στην Σουηδία για τα ελάχιστα κρούσματα – Μηδενικός ο αριθμός θανάτων
Tην ώρα που σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κρούσματα με κοροναϊό αυξάνονται στην Σουηδία επικρατεί ενθουσιασμός και δικαίωση για την στρατηγική της χώρας που έχει φέρει το τελευταίο εφταήμερο μηδενικό αριθμό θανάτων!
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), το σύνολο των νέων κρουσμάτων της σκανδιναβικής χώρας για το 14ημερο που προηγήθηκε της Τρίτης αντιστοιχούσε σε 22,2 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ισπανία, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τα 279, τα 158.5 στη Γαλλία, τα 118 στην Τσεχία, τα 77 στο Βέλγιο και τα 59 στη Βρετανία. Όλες οι υπόλοιπες χώρες είχαν επιβάλει lockdown την άνοιξη.
Καλή επιδημιολογική εικόνα
Εικοσιδύο από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες που εξέτασε το ECDC είχαν υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης. Τα νέα κρούσματα, που πλέον ανακοινώνονται για τη Σουηδία μόνο από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή, κινούνται περίπου στους ίδιους ρυθμούς όπως στα μέσα Μαρτίου, ενώ τα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας υγείας δείχνουν ότι μόνο το 1,2% από τα 120.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν θετικά.
Η Σουηδία είχε επίσης λιγότερες ημερήσιες λοιμώξεις από τη Νορβηγία και τη Δανία, τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. Δεκατρία κρούσματα βρίσκονται σε ΜΕΘ στα σουηδικά νοσοκομεία, ενώ ο μέσος όρος θανάτων που σχετίζονται με κοροναϊό σε επτά ημέρες είναι μηδενικός.
«Μια πιο βιώσιμη στρατηγική»
«Δεν έχουμε την αναζωπύρωση της ασθένειας που βλέπουν πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο Άντριου Τέγκνελ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της στρατηγικής της απέναντι στον κοορναϊό, σε συνέντευξή του στο France-24. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χώρα του ήταν γενικώς ικανοποιημένη από τη γενική της στρατηγική.
«Στο τέλος, θα δούμε πόσο διαφορετικά θα είναι τα αποτελέσματα μιας στρατηγικής, που είναι πιο βιώσιμη, μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, αντί για μια στρατηγική αλλεπάλληλων lockdown και αποσπασματικών ανοιγμάτων».
Τι μέτρα είχε ακολουθήσει η Σουηδία
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Σουηδία έκλεισε τα σχολεία για τα παιδιά άνω των 16 ετών, όμως κράτησε εκείνα που απευθύνονταν σε μικρότερους μαθητές ανοιχτά, επιμένοντας στη φυσική παρουσία στις τάξεις. Τώρα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια λειτουργούν και πάλι κανονικά.
Επιπλέον, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων και σύστηνε στους πολίτες άνω των 70 και στις ευπαθείς ομάδες να αυτό-απομονωθούν.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ζήτησε – αντί να επιβάλει – στον πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων να σέβεται τις αποστάσεις και να εργάζεται από το σπίτι κατά το δυνατόν, πράγματα που σε μεγάλο βαθμό εφαρμόστηκαν. Τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια παρέμειναν ανοιχτά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σύσταση για χρήση μάσκας.
Δικαίωση της στρατηγικής Τέγκνελ;
Ο Τέγκνελ έχει επιμείνει ότι ο στόχος δεν είναι η επίτευξη άμεσα ανοσίας της αγέλης αλλά η καθυστέρηση της εξάπλωσης του κοροναϊού όσο χρειάζεται ώστε οι υγειονομικές υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ωστόσο, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η στρατηγική της Σουηδίας ενδέχεται να αποδειχθεί περισσότερο βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
Η προσέγγιση δέχτηκε δριμεία κριτική τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του στην αρχή του έτους, καθώς ο αριθμός των θανάτων είχε αυξηθεί σημαντικά. Με 574 νεκρούς ανά εκατομμύριο πολιτών, το τίμημα του κοροναϊού που πλήρωσε η Σουηδία είναι πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με εκείνο της Δανίας και 10 φορές σε σχέση με της Νορβηγίας και της Φιλανδίας, αλλά παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο ορισμένων κρατών που επέβαλαν lockdown, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.
«Κάτι πήγε λάθος με τα γηροκομεία»
Ο Τέγκνελ δήλωσε στο France-24 ότι η υψηλή θνητότητα της χώρας του δεν σχετίζεται με τη γενικότερη στρατηγική του, αλλά με την αποτυχία να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού στα γηροκομεία που αποδείχθηκε καταστροφική, προκαλώντας τους περισσότερους από τους 5.846 θανάτους της Σουηδίας. «Φυσικά κάτι πήγε λάθος σε σχέση με αυτό το ζήτημα», εξήγησε.
Η κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι αίρει την απαγόρευση επισκέψεων στα γηροκομεία για πρώτη φορά μετά από μήνες, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο. Η υπουργός κοινωνικών υποθέσεων, Λένα Χάλενγκρεν, προειδοποίησε: «Θα πάρουμε ένα ρίσκο με την άρση της απαγόρευσης. Θέλω όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Έμφαση στην ατομική ευθύνη
Ο Γιόχαν Κάρλσον, γενικός διευθυντής της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η στρατηγική ήταν επιτυχής επειδή ήταν ειλικρινής στα μηνύματά της προς τους πολίτες που ήταν ξεκάθαρα και συνεπή, με την έμφαση να δίνεται στην ατομική ευθύνη.
«Στόχος της προσέγγισής μας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι να αντιληφθούν ότι πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις και τις οδηγίες που υφίστανται», εξήγησε. «Δεν υπάρχουν άλλα τρικ μέχρι να καταστούν διαθέσιμες ιατρικές λύσεις, και κυρίως εμβόλια. Ο σουηδικός πληθυσμός έχει πειστεί».
«Κινδυνεύουμε λιγότερο από ό,τι οι άλλες χώρες»
Ο Γιόνας Λούντβιγκσον, καθηγητής επιδημιολογίας στο διακεκριμένο Ιστιτούτο Καρόλινσκα της Στοκχόλμης, τόνισε: «Η στρατηγική της Σουηδίας έχει υπάρξει συνεπής και βιώσιμη. Κατά πάσα πιθανότητα πλέον διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης σε σχέση με άλλες χώρες».
Η Γαλλία κατέγραψε το Σάββατο 10.561 νέα κρούσματα σε μία μόλις ημέρα, τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας. Η Ισπανία έχει επίσης καταγράψει ανησυχητική αύξηση στις αρχές του μήνα, ενώ έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τις 500.000 λοιμώξεις.
Την Κυριακή, η Τσεχία σημείωσε την υψηλότερη αύξηση νέων λοιμώξεων σε μία ημέρα, για Τρίτη συναπτή ημέρα, ενώ και η Βρετανία κατέγραψε άνοδο των ημερήσιων κρουσμάτων.
Πηγή: www.theguardian.com