Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου οι βουλευτές που απουσίαζαν από την ψηφοφορία για τον Πολάκη- Όλα τα ονόματα- “Ξηλώνουν” τον Καλαφάτη
Στην γραμμή της “αστοχίας” (αυτή η έκφραση αναφέρεται) κινούνται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σχετικά με την κραυγαλέα αποχή δεκάδων βουλευτών της Ν.Δ από την χθεσινή ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ωστόσο το πρόβλημα εξελίσσεται σε ιδιαιτέρως σοβαρό και ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να “πέσουν κεφάλια”. Πρώτος που “θα την πληρώσει” φέρεται να είναι ο γραμματέας της Κ.Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος λέγεται ότι “κόπηκε” από την αποστολή στη Θεσσαλονίκη (για την ομιλία του πρωθυπουργού). Ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως ευθύνεται τόσο ο ίδιος, καθώς βουλευτές της Ν.Δ που βρίσκονταν στη Βουλή περιγράφουν μια κατάσταση, σχετικά με τους συναδέλφους τους, που παραπέμπει σε οργανωμένη αποχή από την ψηφοφορία.
Το μήνυμα περί “αστοχίας” το έστειλε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στο ζήτημα της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και την απουσία από αυτή, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Υπήρξε μία σοβαρή αστοχία για την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία. Οφείλουμε όλοι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, θα πρέπει να υπάρχει επαγγελματισμός στα πράγματα και σε αυτήν την περίπτωση δεν τα καταφέραμε καθόλου καλά. Θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κοινοβουλευτικού έργου, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».
Τα περί αστοχίας επανέλαβε σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο μαρτυρίες βουλευτών της ΝΔ, όπως μεταδίδει και το hellasjournal.com, δημιουργούν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μη άρση ασυλίας του Πολάκη δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε «ατυχές γεγονός».
Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «βουλευτές κυκλοφορούσαν μέσα στη Βουλή και ενώ τους είπα ‘πάμε να ψηφίσουμε έκαναν τους αδιάφορους’. «Ηταν μαζί μου στο εντευκτήριο της Βουλής και ενώ έτρεξα εγώ η ίδια και φώναξα ‘αρχίζει η ψηφοφορία’, διαπίστωσα ότι δεν έκαναν καν τον κόπο να μπουν στην αίθουσα», ανέφερε η κ Πιπιλή.
Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος ανέφερε ότι από τα ονόματα των βουλευτών που κατεγράφησαν ως «απόντες» ήταν μέσα στην αίθουσα και ψήφιζαν: «Κάποιοι μάλιστα ήταν δίπλα μου», είπε.
Σημειώνεται ότι χθες υπήρχε ψηφοφορία και για την άρση ασυλίας άλλων δύο βουλευτών γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ προφανώς και συμμετείχαν στις άλλες δύο ψηφοφορίες [για τους βουλευτές της Ν.Δ. Βασίλη Σπανάκη (υπόθεση εκλογών σωματείου) και του Γιώργου Βαγιωνά)] όχι όμως και σε αυτή για τον Π. Πολάκη
Τα ονόματα των βουλευτών της ΝΔ που απουσίαζαν:
Αλεξοπούλου Χριστίνα
Αναστασιάδης Σάββας
Αντωνιάδης Ιωάννης
Αραμπατζή Φωτεινή
Αυγενάκης Ελευθέριος
Βαγιωνάς Γεώργιος
Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
Βαρτζόπουλος Δημήτριος
Βασιλειάδης Βασίλειος (Λάκης)
Βεσυρόπουλος Απόστολος
Βλάσης Κωνσταντίνος (Κώστας)
Βλάχος Γεώργιος
Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
Βρούτσης Ιωάννης
Γεραπετρίτης Γιώργος
Γεωργαντάς Γεώργιος
Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις
Γιαννάκης Στέργιος
Γιαννάκου – Κουτσίκου Μαριορή (Μαριέττα)
Γιόγιακας Βασίλειος
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
Δένδιας Νικόλαος – Γεώργιος
Δήμας Χρίστος
Δαβάκης Αθανάσιος
Διγαλάκης Βασίλειος
Ευθυμίου Άννα
Ζεμπίλης Αθανάσιος (Θανάσης)
Θεοδωρικάκος Παναγιώτης (Τάκης)
Ιατρίδη Τσαμπίκα (Μίκα)
Κέλλας Χρήστος
Καββαδάς Αθανάσιος
Καλογιάννης Σταύρος
Καράογλου Θεόδωρος
Καραμανλή Άννα
Καραμανλής Κώστας
Καραμανλής Κωνσταντίνος (Κώστας)
Καρασμάνης Γεώργιος
Κεραμέως Νίκη
Κεφαλογιάννη Όλγα
Κεφαλογιάννης Α. Ιωάννης
Κικίλιας Βασίλειος
Κοντογεώργος Κωνσταντίνος
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Κουτσούμπας Ανδρέας
Κούβελας Δημήτριος
Κυρανάκης Κωνσταντίνος
Κωνσταντινίδης Ευστάθιος (Στάθης)
Λαζαρίδης Μακάριος
Λαμπρόπουλος Ιωάννης
Λεονταρίδης Θεόφιλος
Λιούτας Αθανάσιος
Μαρτίνου Γεωργία
Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)
Μητσοτάκης Κυριάκος
Μονογυιού Αικατερίνη
Μπίζιου Στεργιανή (Στέλλα)
Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα)
Μπαρτζώκας Αναστάσιος
Οικονόμου Βασίλειος
Οικονόμου Ιωάννης
Πάτσης Ανδρέας
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
Πικραμμένος Παναγιώτης
Πλακιωτάκης Ιωάννης
Πνευματικός Σπυρίδων
Ράπτη Ελένη
Ράπτη Ζωή
Σαλμάς Μάριος
Σαμαράς Αντώνιος
Σιμόπουλος Ευστράτιος (Στράτος)
Σκρέκας Κωνσταντίνος
Σταϊκούρας Χρήστος
Στεφανάδης Χριστόδουλος
Στυλιανίδης Ευριπίδης
Ταγαράς Νικόλαος
Ταραντίλης Χρήστος
Τζαβάρας Κωνσταντίνος
Τραγάκης Ιωάννης
Τσαβδαρίδης Λάζαρος
Τσιάρας Κωνσταντίνος
Τσιλιγγίρης Σπυρίδων (Σπύρος)
Φόρτωμας Φίλιππος
Χαρακόπουλος Μάξιμος
Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος)
Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστής)
Χειμάρας Θεμιστοκλής (Θέμης)
Χιονίδης Σάββας
Χρυσομάλλης Μιλτιάδης
Προφανώς αρκετοί εξ αυτών είτε απουσίαζαν δικαιολογημένα, είτε επαναπαύτηκαν και δεν είχαν πραγματικό λόγο αποχής. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θεωρηθεί ότι είχαν δεύτερες σκέψεις κορυφαίοι υπουργοί, όπως π.χ ο Άδωνις Γεωργιάδης που έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιάννη Κουρτάκη, ή ο Κωστής Χατζηδάκης και άλλοι. Για πολλούς, ωστόσο, τίθεται ζήτημα…