Eurostat: Στοιχεία σοκ για το ΑΕΠ – Τέταρτη χειρότερη η επίδοση της Ελλάδας
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι απογοητευτικά. Η πανδημία του κοροναϊού χτύπησε με σφοδρότητα τους δείκτες ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με την Ελλάδα να καταγράφει την τέταρτη χειρότερη επίδοση.
Όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν η πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από την εποχή που ξεκίνησαν να κρατιούνται αρχεία, το 1995.
Μεταξύ των κρατών-μελών, η πιο απότομη τριμηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ισπανία (-18,5%), στην Κροατία (-14,9%), την Ουγγαρία (-14,5%), την Ελλάδα (-14%), την Πορτογαλία (-13,9%) και τη Γαλλία (-13,8%). Την πιο μικρή πτώση είχαν η Φινλανδία (-4,5%), Λιθουανία (-5,5%), η Εσθονία (-5,6%), η Ιρλανδία (-6,1%), η Λετονία (-6,5%) και η Δανία (-6,9%).
Η ύφεση της ευρωζώνης σταμάτησε στο 11,8%.
Πτώση 2,9% καταγράφηκε στον αριθμό των εργαζομένων στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Στη χώρα μας η μείωση της απασχόλησης είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
«Γκρεμίστηκε» ο κλάδος των μεταφορών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιοι από τους δείκτες του κύκλου εργασιών που φανερών τη μεγάλη καθίζηση της οικονομίας. Ο Covid-19 -όπως αναμενόταν- κατάφερε να επηρεάζει αρνητικά τον τομέα μεταφορών (και) στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο (2020), η μείωση στους τζίρους* μεταφορών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών έχουν ως εξής:
- Χερσαίες μεταφορές -29%,
- Θαλάσσιες, -38,9%
- αερομεταφορές -84,4%
- logistics – 25,7%
- ταξιδιωτικές υπηρεσίες -94%
ΣΗΜ: Πρόκειται για τις μεταβολές σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρσι.
Κατάρρευση τζίρων το β’ τρίμηνο παρατηρούμε και στον τομέα επικοινωνίας – ψυχαγωγίας (μουσικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές παραγωγές).
Ο δείκτης κύκλου εργασιών στην «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων» παρουσίασε μείωση 39,9% το β’ τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2019.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις «Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών» παρουσίασε μείωση 10,9% το β’ τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2019.