Διπλωματία και εξοπλισμοί: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ – Πόσο θα κοστίσουν τα γαλλικά όπλα
Στη σκιά με το διπλωματικό… αλαλούμ που προκάλεσε η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ ότι έχουν αρχίσει οι συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης στην αν. Μεσόγειο, αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ αναμένεται τις επόμενες ώρες. Ήδη προχθές το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, το Βερολίνο μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δείχνει πως η Άνγκελα Μέρκελ παίρνει πάνω της την πολιτική διαμεσολάβηση:
«Το γεγονός ότι η καγκελάριος χθες μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο δείχνει ότι εμπλέκεται προσωπικά και εμπλεκόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες».
Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, στην οποία θα υπάρχει και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.
Πρόκειται για μία επίσκεψη με βαρύνουσα σημασία λίγο πριν τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου και δύο εικοσιτετράωρα πριν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, στο οποίο τα γαλλικά οπλικά συστήματα θα κυριαρχούν.
Το κόστος των γαλλικών όπλων
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να δαπανήσει το λιγότερο 1,5 δις χπροκειμένου να προχωρήσει στην αγορά τουλάχιστον 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, 4ης και 5ης γενιάς.
Ο ο τελικός αριθμός των γαλλικών αεροσκαφών, όπως και το συνολικό κόστος απόκτησης τους, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει συνολικά 18 Rafale, ωστόσο το μεγάλο κόστος, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο και την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας την εποχή του Covid 19, καθιστούν το εγχείρημα αρκετά δύσκολο.
Ενδεικτικό του μεγάλου κόστους απόκτησης των Rafale είναι το συμβόλαιο που υπέγραψαν πριν μερικούς μήνες οι Ινδίες με τη γαλλική κατασκευάστρια εταιρία Dassault. Όπως γράφτηκε στον διεθνή τύπο, το κόστος προμήθειας συνολικά 36 αεροσκαφών, τελευταίας έκδοσης, εκτιμάται στα 3,3 δις ευρώ. 92 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, χωρίς τον οπλισμό.
Εκτός του οικονομικού ζητήματος της αγοράς των Rafale, την κυβέρνηση απασχολεί και το θέμα του χρόνου που απαιτείται για να ενταχθούν τα γαλλικά αεροσκάφη στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, για την παράδοση των πρώτων αεροσκαφών, πιθανότατα τεσσάρων, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος από τη υπογραφή της σύμβασης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο και ένα διάστημα 6-8 μηνών για να προσαρμοστούν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στο νέο υπέρ-όπλο.
Η εμβληματική αγορά των Rafale προκρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως κίνηση αναγνώρισης της υποστήριξης της Γαλλίας και προσδοκώντας από το Παρίσι περεταίρω βοήθεια στην ελληνοτουρκική διένεξη.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση 2 φρεγατών BELH@RRA. Ωστόσο, η προμήθεια τους φαίνεται ότι αναβάλλεται όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την ένταξή τους στο Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με το Οn Alert εξετάζονται από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και άλλες προτάσεις που προέρχονται από αμερικανικές, ολλανδικές και γερμανικές εταιρίες. Παράλληλα, στις προτεραιότητες παραμένει και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών MEKO. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συνδυαστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού με την ενίσχυση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.
Με πληροφορίες cnn.gr, onalert.gr