Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο Ασφαλιστικό – Κεφαλοποιητικό σύστημα μετά τα προεκλογικά μισόλογα
Τον ασκό του Αιόλου στο ασφαλιστικό άνοιξε με την κυριακάτικη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Αλέξης Πατέλης –και μπορεί οι αντιδράσεις να μην ήταν μεγάλες (με εξαίρεση κατά βάση τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ε. Τσακαλώτο – Ε. Αχτσιόγλου), μάλλον λειτουργεί προσθετικά ωστόσο στη φετινή οικονομική δυσχέρεια.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού όταν έκανε λόγο για κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις, ήταν απολύτως συνεπής με την ιδεολογία του, ήταν, άλλωστε, στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ισχυρίσθηκε.
Κι όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα στην κατεύθυνση που θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία εφόσον κέρδιζε τις εκλογές, ήταν καλά κρυμμένες κάτω από τόνους προεκλογικού υλικού.
Η μόνη αναφορά που γίνεται στο γαλάζιο προεκλογικό υλικό, αφορά στο στόχο της μείωσης των εισφορών –κι από εκεί και πέρα ουδέν.
Το ασφαλιστικό, άλλωστε, ανέκαθεν ήταν μια καυτή πατάτα που ουκ ολίγες κυβερνήσεις έκαψε, κάποιες φορές δε, είδαμε να παίζει (το ασφαλιστικό) καθοριστικό ρόλο στην εκλογική ήττα – πτώση μιας κυβέρνησης. Όχι τυχαία λοιπόν, η ΝΔ προτίμησε να πει λίγα λόγια για το θέμα…
Αξίζει στο σημείο αυτό να εστιάσουμε σε ένα ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος» που είδε το φως της δημοσιότητας ακριβώς την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών (7 Ιουλίου), ημέρα που δεν είναι η καλύτερη για να διαβαστεί κάτι και να προκαλέσει απήχηση. Πράγμα εντελώς λογικό, αφού η μέρα από το πρωί ανήκει στο λαό, τους πολιτικούς και τους εκλογικούς αναλυτές.
Το διεισδυτικό ρεπορτάζ έχει τίτλο, «ΝΔ: Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ‘γκρίζες ζώνες’» (ολόκληρο μπορεί να το διαβάσει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση, https://www.tovima.gr/2019/07/07/politics/nd-to-programma-tou-kyriakou-mitsotaki-kai-oi-gkrizes-zones/ ).
Για το ασφαλιστικό ειδικότερα, αναφέρει τα εξής: «Το ανοιχτό ερώτημα του ασφαλιστικού: Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει σαφές ότι διαφωνεί με το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς («Νόμος Κατρούγκαλου»). Άλλωστε, είχε στηρίξει και τις κινητοποιήσεις εναντίον του. Όμως, δεν είναι ακόμη σαφές το είδος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει.
Η γενική επίκληση της ανάγκης να υπάρχει δικαίωμα επιλογής και ενός ‘ιδιωτικού τρίτου πυλώνα’ στην ασφάλιση μπορεί να αναλογεί σε μια ιδεολογική τοποθέτηση φιλελεύθερου χαρακτήρα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί με συγκεκριμένη πρακτική μορφή, την ώρα που είναι σαφές ότι αυτά που κατά κύριο λόγο αφορούν σε αυτή τη φάση τους πολίτες είναι αυτά που σχετίζονται με τους δημόσιους πυλώνες (εισφορές, ποσοστά αναπλήρωσης, όρια) σε συνδυασμό με το πάντα ανοιχτό ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού».
Από την επομένη, όμως, των εκλογών, για την ακρίβεια από την πρώτη Τετάρτη μετά την εκλογική αναμέτρηση, οι ασάφειες και τα μισόλογα παίρνουν τέλος. Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράζει αρμοδιότητες και κατευθύνσεις στους υπουργούς του. Για το υπουργείο Εργασίας, άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας, έλεγε τότε ο πρωθυπουργός.
Την επομένη, ο Νότης Μηταράκης ως καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, αναλάμβανε να εξειδικεύσει, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του OPEN:
Η μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα γίνει κεφαλαιοποιητικό το σύστημα, δηλαδή τα χρήματα των ασφαλισμένων θα βρίσκονται στο δικό τους λογαριασμό, σημείωνε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο σήμερα πλέον, το κυβερνητικό σχέδιο έχει πλέον ωριμάσει, ως φαίνεται, και μετά την οριστικοποίηση των προτάσεων από την επιτροπή Πισσαρίδη, θα έχει έλθει η ώρα για τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και την εφαρμογή.
Θα ακολουθήσει, άραγε, και το… πεζοδρόμιο;
Νίκος Παπαδημητρίου