Τσιόδρας: Τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα μελετών για το εμβόλιο κοροναϊού
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα των παιδιών. Απάντησε γιατί πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, καθώς όπως είπε είναι πιο σημαντική η εκπαίδευση μέσα στην πανδημία να συνεχισθεί. Αναφερόμενος σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών προσβάλλονται σε μικρότερο ποσοστό.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, είπε ότι εκτιμά πως μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το εμβόλιο και θα ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα.
Δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο και τα σενάρια συνωμοσιολογίας που διακινούνται. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι το 2021 σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της επιτρόπου υγείας της Ε.Ε., θα γίνει προμήθεια 2 δις δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αρκεί όμως όπως σημείωσε το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ακόμη κι αν πρέπει να το κάνουμε μία φορά το χρόνο όπως αυτό της γρίπης.
«Μακάρι γρήγορα και ελπίζω με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο να τελειώσουν όλοι οι περιορισμοί, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα, να δούμε ο ένας τον άλλο με καθαρή ματιά», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.
«Θα υπάρξει ξανά η αγκαλιά. Η μάσκα είναι μαχαίρι με δύο όψεις. Χρησιμοποιείται για καλό σκοπό στα νοσοκομεία και τώρα για λίγο καιρό στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Είναι ένα αναγκαίο κακό», επεσήμανε.
Δυναμική η διασπορά του ιού
Ο κ. Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, σημείωσε ότι το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή.
Σημείωσε ότι απασχολεί τους ειδικούς η επιδημία σε κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 137 κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυναμική διασπορά του ιού.
Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία, ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο.
Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, σε περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ασθενείς covid-19, φέρνοντας ως παράδειγμα οδηγίες Ιταλών επιστημών για συστηματική παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι λειτουργεί υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται και τάχθηκε υπέρ της χρήσης της ως ένα «ατομικό lockdown» με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.