Με Γερμανικό σήμα: Στις 28 Αυγούστου συνάντηση Σουρανή-Καλίν στο Βερολίνο- Τα προσχήματα και οι παγίδες
Παρά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα διεξάγει κανονικά έρευνες, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο παραιτηθείς σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλος και επιβεβαίωσε και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Κ. Ζιαζιάς, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισέλθει σε γύρο πααρσκηνιακών συνομιλιών με την Τουρκία μετά από παρότρυνση (…) της Γερμανικής προεδρίας.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Καθημερινή”, η Κακελαρία και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προωθούν συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον εξ απορρήτων σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίν. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί,άλλωστε, στο Βερολίνο προ εβδομάδων, σε εκείνη την συνάντηση που είχε κρατηθεί μυστική και αποκαλύφθηκε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σουρανή-Καλίν με την εποπτεία του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Χέκερ, στις 28 Αυγούστου. Στις 23 Αυγούστου κλείνει η τουρκική Navtex και ολοκληρώνεται ο κύκλος ερευνών του Oruc Reis, ως εκ τούτου θα υπάρξει εκ των πραγμάτων -και προγραμματισμένα- μια πρόσκαιρη αποκλιμάκωση. Ο Ερντογάν θα διατείνεται πως το τουρκικό ερευνητικό εκτέλεσε την αποστολή του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε θαλάσσιες ζώνες που αμφισβητεί, η δε Αθήνα θα διαθέτει το επιχείρημα της αποχώρησης του Oruc Reis για να προσέλθει σε διάλογο. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ (CNN) είπε πως είναι πρόθυμος για διάλογο εφόσον σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις.
Της συναντησης Σουρανή-Καλίν θα έχει προηγηθεί βεβαίως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των κυρώσεων. Η κρίσιμη, ωστόσο, Σύνοδος για τέτοιους είδους αποφάσεις προσδιορίστηκε για τις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει διαφανεί, πλέον, εάν προχωρά και προς ποια κατεύθυνση ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Προς την κατεύθυνση του ελληνοτουρκικού διαλόγου πιέζουν η Άγκελα Μέρκελ αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως φάνηκε και κατά την συνάντησή τους χθες, μένει, ωστόσο, να διαπιστωθεί εάν η συνάντηση Σουρανή-Καλίν θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών -όπως αυτός που ναρκοθέτησε η Τουρκάι τον Φεβρουάριο του 2016- με ατζέντα που θα αφορά μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ή η Τουρκία θα επιχειρήσει να βάλει όλο το εύρος των παράνομων διεκδικήσεών της.