Το “σχέδιο Oruc Reis” της Άγκυρας:”Προβολή σημαίας” εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο την συνεκμετάλλευση- Αμφισημία συμμάχων και εταίρων
Για δεύτερο εικοσιτετράωρο η Τουρκία συνεχίζει την άκρως προκλητική και επιθετική τακτική της “προβολής σημαίας” με την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας -και μάλιστα συνοδεία πολεμικών πλοίων- παραβίαζοντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Παρά την άμεση κινητοποίηση προσωπικά του πρωθυπουργού και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες και την διαμεσολάβηση Αμερικανών και Γερμανών, η αντίδραση των συμμάχων (ΝΑΤΟ) και εταίρων (ΕΕ) είναι μέχρις ώρας “χλιαρή” και σε ορισμένα σημεία της διφορουμενη και αμφίσημη καθώς στις ανακοινώσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και της Γερμανικής καγκελαρίας γίνονται αναφορές για “διαφιλονικούμενα ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας”, ή θαλάσσιες ζώνες “διεκδικούμενης δικαιοδοσίας”.
Η κυβέρνηση επιστράτευσε την διπλωματική επιρροή δίχως όμως αποτέλεσμα και αναγκάστηκε να καταφύγει στην γνώριμη επικοινωνιακή διαχείριση προβάλλοντας πως…λόγω του θορύβου των παρακείμενων τουρκικών πλοίων το Oruc Reis δεν μπόρεσε να κάνει έρευνες με τα απλωμένα καλώδια ηχοεντοπισμού! Ωσαν το θέμα αυτό καθ’ αυτό να είναι οι έρευνες του τουρκικού πλοίου και όχι η ωμή και εχθρική παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τουρκικά πλοία να εισβάλλουν σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές έως και 20-25 ναυτικά μίλια.
Από την άλλη, ωστόσο, η περιοχή που πλέει το Oruc Reis δεν αφορά οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα και αυτό στερεί καταρχήν την Ελλάδα από την δυνατότητα νόμιμης δυναμικής παρέμβασης εναντίον του ερευνητικού και περιορίζει την πειστικότητα των ελληνικών επιχειρημάτων προς την διεθνή κοινότητα που αντιλαμβάνεται την περιοχή ως «διεκδικούμενη» από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η Τουρκία με την πόντιση των καλωδίων δημιουργεί μια «μεσοβέζικη» κατάσταση. Από την μια πλευρά πετυχαίνει την πολυπόθητη για εκείνη αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας επί της υφαλοκρηπίδας που έχει αξιώσεις εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ από την άλλη προχωρά σε μια εντελώς ανούσια έρευνα που δεν έχει τίποτα σε ερευνητικό επίπεδο να της προσφέρει. Αποδεικνύοντας πως ο στόχος της δεν ήταν ποτέ οι έρευνες αλλά να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο διαμοιρασμού των φυσικών πόρων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Oruc Reis: Νέος χάρτης πρόκληση για έρευνες στην Κάρπαθο – Ευθεία αμφισβήτηση του Καστελόριζου
Ενδιαφέρεται όμως η κυβέρνηση Ερντογάν να πάρει στα χέρια της χαρτιά που να της φέρνουν αποτελέσματα ερευνών για υδρογονάνθρακες ή μήπως τελικά το μόνο που θέλει είναι η υλοποίηση των επεκτατικών βλέψεων που διατηρεί κατά της χώρας μας;
Οι πράξεις και η ουσία δείχνουν ότι Νο1 στόχος είναι η υφαρπαγή θάλασσας και Ελληνικής κυριαρχίας κι αν τώρα το πετύχει αυτό, οι ορέξεις της είναι σίγουρο, όπως τονίζουν Επιτελείς, ότι θα μετακινηθούν γεωγραφικά και σε άλλα σημεία της Ελληνικής επικράτειας που πολλές φορές έχει θέσει υπό αμφισβήτηση με ποικίλους τρόπους.
Και ως προς τούτο φαίνεται να επιτυγχάνει να κερδίσει το ενδιαφέρον των Γερμανών διαμεσολαβητών αλλά και των Αμερικανών (που επανήλθαν με εντονότερη παρουσία μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα) ακριβώς επί αυτού του στόχου ως αντικείμενο μιας απευθείας ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, όπως επισήμανε εκ νέου χθες ο εκπρόσωπος της Γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Ζάϊμπερτ.
Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει ήπια την κατάσταση, αποφεύγοντας ακόμα και τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης σε ανάλογο περιστατικό το 2018, όταν η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” με εντυπωσιακούς χειρισμούς είχε καταστρέψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και το είχε αναγκάσει σε αποχώρηση.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο libre πως “απαιτείται ψυχραιμία μέχρι ότου η κρίση κάνει τον κύκλο της”, επιβεβαιώνοντας πως μάλλον δεν υπάρχει πρόθεση για οποιαδήποτε αναβαθμισμένη απάντηση στην “προβολή σημαίας και ισχύος” που πραγματοποιεί η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία από την πλευρά της, άλλωστε, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι αμφισβητεί ευθέως την επήρεια του Καστελόριζου –σημείο που θεωρείται το πιο αδύναμο διπλωματικά και έτυχε και εσωτερικής συζήτησης με τις γνωστές δηλώσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη περί “μαξιμαλιστικών θέσεων”– και με τους νέους χάρτες που προκλητικά εμφάνισε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Καθώς θεωρείται λυδία λίθος για τον γενικότερο τουρκικό σχεδιασμό.
Όπως επισημαίνει και ο Νίκος Μελέτης στο hellasjournal.com, ο προβληματισμός της Αθήνας δεν εξαντλείται μόνο στην παρούσα κρίση, αλλά αφορά και στο επόμενο «όπλο» που κρατά στα χέρια της η Τουρκία.
Η παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα βάσει παλαιών αδειών ερευνών προς την ΤΡΑΟ (οι οποίες έχουν καταγγελθεί ήδη από το 2012 από την Ελλάδα στον ΟΗΕ ως παράνομες) συνιστά σοβαρότατη πρόκληση αλλά είναι σχετικά διαχειρίσιμη από την άποψη ότι τα όρια της ελληνικής αντίδρασης φθάνουν λίγο πριν την δυναμική παρέμβαση εναντίον του ίδιου του σκάφους.
Όμως τις επόμενες ημέρες λήγει πρακτικά η τρίμηνη τυπική προθεσμία για την αδειοδότηση στην ΤΡΑΟ των οικοπέδων που αυθαίρετα και παράνομα προσδιόρισε βάσει του Τουρκολυβικού Μνημονίου και φθάνουν μέχρι τα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών.
Είναι πλέον περιοχές που επικαλύπτονται από την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία και μόλις γίνει η επικύρωση από τις δυο χώρες και η πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ, τότε η Ελλάδα πλέον δεν θα μπορεί να αφήσει αναπάντητη ουδεμία πρόκληση καθώς θα αφορά οριοθετημένη περιοχή.
Ο κ. Ερντογαν γνωρίζει ότι υπάρχει αυτό το μεσοδιάστημα στο οποίο μπορεί να θέλει να προκαλέσει μια σοβαρή κρίση, με την Ελλάδα να μην μπορεί παρά να αντιδράσει δυναμικά προκειμένου να στηρίξει την Συμφωνία με την Αίγυπτο η οποία πρακτικά όμως δεν θα έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Κάθε 15 λεπτά μήνυμα από τα ελληνικά πλοία στο Oruc Reis
Με χαμηλή ταχύτητα πλέει το Oruc Reis, πάντοτε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ βρίσκεται συνεχώς υπό την παρακολούθηση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και ακόμη δύο μικρότερα ερευνητικά σκάφη συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό.
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκίας επικεφαλής της νηοπομπής που συνοδεύει το Oruc Reis είναι μια φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ200ΤΝ και τέσσερις κορβέτες κλάσης Burak, παλιές κορβέτες D’Estienne d’Orves τις οποίες η Τουρκία αγόρασε μεταχειρισμένες το 2000.
Το Oruc Reis πλέει με μικρή ταχύτητα – 3,9 κόμβους σύμφωνα με το marinetraffic – ενώ τις κινήσεις του παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το καλούν να αποχωρήσει από αυτή.
Γεγονός που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για παράνομη πράξη που συνιστά παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σε χθεσινές αναρτήσεις της στο twitter η Τουρκία ανέφερε ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία «παρέχουν προστασία» στο τουρκικό σκάφος καθώς και ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».