“Ρήγμα” στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας επιδιώκει ο Ερντογάν με το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ- Προβληματισμός για τον ρόλο της Μέρκελ και τις δηλώσεις Διακόπουλου
Την υπόσχεση πως θα παρέμβει προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε ένα δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, έδωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και απεύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία και να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε.
Πρόεδρος Αναστασιάδης και Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό, υπό το φως των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες περί δυσαρέσκειας του Νίκου Αναστασιάδη για τον χειρισμό της Γερμανίας στην αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς η Λευκωσία θεωρεί πως η Άγκελα Μέρκελ εξασφάλισε την μη έξοδο του Oruce Reis από το λιμάνι της Αττάλεις για έρευνες και γεωτρήσεις νοτίως του Καστελορίζου, δίχως, όμως, να συμπεριλάβει στα μέτρα αυτά και την απαίτηση προς την τουρκική πλευρά να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Λευκωσία επιρρίπτει, ως φαίνεται, ευθύνες και στην Αθήνα διότι, όπως τονίζουν κυπριακές πηγές, δεν επέμεινε να συνδεθεί η αποκλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο με την Κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως γράφει στο hellasjournal.com ο Μιχάλης Ιγνατίου ” με την πρότασή για την «παύση» (των προκλήσεων) και για την έναρξη του διαλόγου, ο Ερντογάν στόχευσε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να σπάσει το εθνικό μέτωπο της Ελλάδας και της Κύπρου. Φοβάμαι, ότι αν δεν σπεύσει ο κ. Μητσοτάκης, ο Τούρκος πρόεδρος θα τα καταφέρει και θα χαροποιήσει ιδιαιτέρως την ελίτ των Αθηνών, η οποία απεχθάνεται τους Έλληνες της Κύπρου πιο πολύ ακόμα και από τους Τούρκους. Έχουμε να κάνουμε με «ακράτεια» τουρκολαγνείας.
Σίγουρα, δεν είναι ευτυχείς στη Λευκωσία με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, ούτε ανοίγουν σαμπάνιες. Θα ήταν χαρούμενοι εάν η διαπραγμάτευση για την «παύση» των τουρκικών επιθετικών ενεργειών κάλυπτε και την Κύπρο. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό, διότι ο Ερντογάν είπε όχι, και η Αθήνα δεν επέμενε. Είδε το θέμα «συμφεροντολογικά», αγνοώντας ότι αν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και το Αιγαίο και η Θράκη. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θέλω να ελπίζω ότι την ύστατη ο Πρωθυπουργός θα κάνει πέρα τους συμβουλάτορές του“.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου “ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δικαιολόγησε την ελληνική θέση, όπως την εξέφρασε ο κ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μεγάρου Μαξίμου.
Τι λέει η Αθήνα; Εμείς δεν θέλουμε να φαίνεται ότι είμαστε για την Κυπριακή Δημοκρατία ότι η κατοχική δύναμη Τουρκία για τους Τουρκοκύπριους. Τρελά πράγματα… Εντελώς αψυχολόγητη, κατά τη γνώμη μου, θέση. Είναι δικαιολογία και τίποτα άλλο. Και η κοινή γνώμη στο νησί δεν τρώει κουτόχορτο. Είναι πολύ ενοχλημένοι οι άνθρωποι και δικαιολογημένα. Βλέπουν να αφήνονται ξανά μόνοι απέναντι στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας”.
Στην Λευκωσία προκάλεσαν έντονη δυσφορία οι πρόσφατες δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλου που είπε πως είναι διαφορετικά πράγματα η έξοδος του Oruce Reis στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και οι έκνομες ενέργειες του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι δηλώσεις δημιούργησαν την εντύπωση πως η Ελλάδα διαχωρίζει, για πρώτη φορά, τις τουρκικές απειλές προς την Κύπρο από εκείνε ςπου αφορούν το Αιγαίο προκαλώντας ρωγμές στο ενιαίο των ελληνοκυπριακών χειρισμών.