Βόλος: Συγκέντρωση για τον Βασίλη Μάγγο

 Βόλος: Συγκέντρωση για τον Βασίλη Μάγγο

Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας πραγματοποίησε η Λαϊκή Συνέλευση κατά της καύσης απορριμμάτων το απόγευμα της Πέμπτης στον Βόλο στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου.

Η δήλωση του Γιάννη Μάγγου, πατέρα του Βασίλη:

Τιμούμε πολιτικά τη μνήμη του παιδιού μας Βασίλειου που πέθανε πριν γιάνουν τα επτά πλευρά του, που άνανδροι εδώ μπροστά στο χώρο της δικαιοσύνης του τα ‘σπασαν. Μόνο άνανδροι, δειλοί και ανάξιοι συμπεριφέρονται έτσι σε ανυπεράσπιστους πολίτες.

Τιμούμε τη μνήμη του παιδιού μας Βασίλειου που πέθανε ταλαιπωρημένος σωματικά και με ανοιχτές τις πληγές της ψυχής του. Του παιδιού μας που όταν εγω τον βρήκα στις 14 Ιουνίου 2020, τότε που τον πέταξαν έξω από το τμήμα, τον είδα να μη μπορεί να σταθεί πουθενά από τους πόνους και τα δάκρυά του έτρεχαν ποτάμι, γύρισε και μου είπε: πατέρα να ξέρεις ότι μέσα στο Τμήμα που συνέχισαν να με χτυπούν πάνω στα χτυπημένα πλευρά μου και να προσπαθούν να με εξευτελίσουν, να ξέρεις ότι δεν έβγαλα ούτε ένα δάκρυ, γιατί δεν ήθελα να το δουν οι φασίστες βασανιστές μου!

Τιμούμε τη μνήμη του παιδιού μας Βασίλειου, ζώντας σε μια πόλη που είναι γεμάτη καυσαέριο και αρρώστιες εξ αιτίας της καύσης σκουπιδιών.

Τιμούμε τη μνήμη του παιδιού μας Βασίλειου, ζώντας σε μια χώρα όπου καθημερινά κυριαρχεί η αστυνομική βία.

Οι πολίτες και τα κινήματα οφείλουμε να αντιπαλέψουμε αυτή την αστυνομική βία.
Τιμούμε τη μνήμη του παιδιού μας Βασίλειου, ζώντας σε μια χώρα όπου κανένας πολιτικός δεν έχει την ανδρεία να πει: ναι έκανα λάθος, ναι είπα ψέματα, ναι έσφαλα, αναλαμβάνω την ευθύνη και παραιτούμαι.

Ζούμε σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει δημοκρατία.

Τιμούμε τους αγώνες του παιδιού μας, Βασίλειου, για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.

Αυτά είναι η παρακαταθήκη μας.

Η ανακοίνωση – κάλεσμα:

Η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ελευθερίας καλεί όλες και όλους σε συγκέντρωση την Πέμπτη 30/7 στις 19.00 στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο Βασίλης Μάγγος στις 14/6.Η συγκέντρωση αυτή, που διοργανώνεται μαζί με άλλες συλλογικότητες κατά της καύσης σκουπιδιών, είναι μια οφειλόμενη απάντηση του κινήματος στον βασανισμό του Βασίλη, και στον θάνατό του ένα μήνα μετά.Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στην υγεία.

Τιμάμε τους αγώνες του Βασίλη, και στη μνήμη του είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε άφοβα, όπως εκείνος, για το δίκαιο όλων μας και τη δικαίωσή του.Οι συνθήκες του αγώνα συνεχώς δυσκολεύουν.

Η κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των λίγων ισχυρών οικογενειών στην Ελλάδα έχει πάρει απόφαση να επεκτείνει τη χρήση της καύσης σκουπιδιών εκτός από τις τσιμεντοβιομηχανίες και για παραγωγή ενέργειας. Καθιστά έτσι τη χώρα αποτεφρωτήρα της Νότιας Ευρώπης, και εμάς, τους πολίτες, έρμαια των αποφάσεών της.

Με το μανδύα της «εναλλακτικής ενέργειας» επιλέγει τη δηλητηρίαση του αέρα και της γης, αντί να προάγει λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες συμβαδίζουν με το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στη φύση, όπως η ανακύκλωση και το zero waste. Έχοντας ήδη ξεκινήσει μια επίθεση στη φύση και στις ζωές μας με την τοποθέτηση βιομηχανικών μονάδων ανεμογεννητριών παντού, επιχειρεί να εφαρμόσει τον ίδιο μηχανισμό του σοκ ξεκινώντας από τον Βόλο και το Μηλάκι της Εύβοιας για να επιβάλλει την καύση σκουπιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά κάνει πέρα τις δικαιολογίες για «πράσινη ενέργεια» και χρησιμοποιεί βία και τρομοκρατία για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Τα βίαια γεγονότα στις 13 και 14/7, που έμελε να είναι καθοριστικά για τη ζωή του Βασίλη Μάγγου, ήταν η αρχή.

Η καταστολή του μεγάλου Συλλαλητηρίου στις 13/6, η αναίτια επίθεση στον κόσμο έξω από την αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας την ίδια μέρα, ο ξυλοδαρμός και βασανισμός του Βασίλη στις 14/6, και η κατατρομοκράτηση ανθρώπων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με εφόδους σε σπίτια, επισκέψεις σε εργοδότες, παρακολουθήσεις και ανακρίσεις χωρίς νομική αφορμή αποτελούν τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν επιβάλει στον Βόλο εδώ και ένα μήνα με σκοπό τον εκφοβισμό μας.

Με σκοπό να σταματήσουμε τον αγώνα για την υγεία μας. Ο νέος νόμος κατά των διαδηλώσεων αποτελεί το νομικό-δικαστικό επιστέγασμα αυτής της βίας. Η απαγόρευση κάθε συντονισμένης δημόσιας αντίδρασης στον δρόμο είναι σημαντικό όπλο στα χέρια της εξουσίας, μας αφορά άμεσα, και στον Βόλο είναι προφανές πως θα εφαρμοστεί για να παύσει με νομιμοφανή τρόπο κάθε αντίδραση σχετικά με το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge.

Σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης του κινήματος μετά τη βία που ζήσαμε, και με φόντο τις καθημερινές διώξεις, ο θάνατος του Βασίλη ήταν για όλους μας γροθιά. Μας άφησε μετέωρους, θυμωμένους, χωρίς να μπορέσουμε να απαντήσουμε όπως του έπρεπε.

Ο Βασίλης όμως ποτέ δε σταμάταγε, δε φοβόταν, δε μείωνε την ορμή του. Στεκόταν δίπλα στους συντρόφους του. Έτσι θα κάνουμε και εμείς. Και θα κερδίσουμε.

Σχετικά Άρθρα