Εικόνες ανησυχίας από την Αγιά Σοφιά – Προχειρότητα και βιασύνη στις εργασίες μετατροπής σε τέμενος (vid)

Εικόνες ανησυχίας από την Αγιά Σοφιά – Προχειρότητα και βιασύνη στις εργασίες μετατροπής σε τέμενος (vid)

Εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου αποτυπώνουν την προχειρότητα με την οποία έγιναν οι παρεμβάσεις στον ιστορικό ναό της Αγιάς Σοφιάς, καταγράφοντας πώς έχουν καλυφθεί οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά και πώς έχει μεταμορφωθεί ριζικά το παγκόσμιο αυτό μνημείο, μεταδόθηκαν μετά τη μετατροπή της σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τις εικόνες που μετέδωσε το Mega στον εξωνάρθηκα του ναού πρόχειρα τοποθετημένα πανιά καλύπτουν τις τοιχογραφίες. Ακριβώς από κάτω έχουν τοποθετηθεί τα ράφια που οι μουσουλμάνοι αφήνουν τα παπούτσια τους πριν από την προσευχή.

Μάλιστα, σε μια από τις κόγχες του ναού τα εξαπτέρυγα δεν έχουν καλυφθεί.

Μια τεράστια σκαλωσιά κρύβει τις εργασίες που γίνονται, ενώ σε πολλά σημεία του ναού βρίσκει κανείς το Κοράνι που άφησε κάποιος πιστός μουσουλμάνος.

Η βιασύνη του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονταν.

Ο γυναικωνίτης είναι κλειστός θα και η πρόσβαση στα σημαντικότερα ψηφιδωτά, όπως αυτό της Δέησης, είναι απαγορευμένη…

Στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, o καθολικός ιερέας και μοναχός Κλάουντιο Μόντζε, υπεύθυνος του κέντρου διαθρησκειακού διαλόγου των Δομινικανών, στην Κωνσταντινούπολη.

«Η ύβρις του Ερντογάν πλήττει την Αγία Σοφία ως ένα θαύμα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, ως χειροπιαστή μαρτυρία μιας πολυσύνθετης και πολυεπίπεδης ιστορίας, η οποία πλήττεται και ως αστείρευτη πηγή έρευνας, σταυροδρόμι τεχνών, θρησκειών και πολιτισμών», τονίζει ο καθολικός ιερέας ο οποίος τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια ζει στην Κωνσταντινούπολη.

«Όλα τα υπόλοιπα, είναι μέρος μιας προπαγανδιστικής ρητορικής που χρησιμοποιεί το ιερό στοιχείο και τα σύμβολά του προκαλώντας συγκινησιακές αντιδράσεις, οι οποίες τροφοδοτούν μια πόλωση Ισλάμ – Δύσης. Κάτι που αποτελεί χυδαία απλούστευση», προσθέτει ο πατέρας Μόντζε. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «ένα μεγάλο μέρος του Ισλάμ, στην Ανατολή και την Δύση, καταδίκασε την πρωτοβουλία αυτή» του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με τον καθολικό ιερέα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την τουρκική πραγματικότητα «πίσω από την πρόκληση κατά της Δύσης, υπάρχει η ανάγκη να συσπειρωθεί η εκλογική βάση η οποία περιορίζεται, αποσπώντας την προσοχή από σαφώς σημαντικότερα θέματα, όπως είναι η οικονομική κατάσταση. Μια κατάσταση η οποία ήταν ήδη προβληματική και έγινε τραγική λόγω της πανδημίας».

«Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί της εθνικιστικής υπερηφάνειας και βρίσκει ανταπόκριση σε μια συγκεκριμένη Δύση, στην οποία είναι ολοζώντανη η λογική των Σταυροφοριών», καταλήγει ο δομινικανός κληρικός.

Σχετικά Άρθρα