Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ εγκαλεί το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τα “αμφισβητούμενα νερά”- Τι θα αλλάξει εάν ο Μπάϊντεν νικήσει τον Τραμπ
Με μία ξεκάθαρη και κατηγορηματική δήλωση (και σχετική ανάρτηση στο twitter) ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϋ Μπομπ Μενέντεζ διαφοροποιήθηκε από την αμφίσημη ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για την όξυνση της ελληνοτουρκικής κρίσης στην οποία, αναφερόμενο για την επιχείρηση της Άγκυρας να εκκινήσει γεωτρήσεις νοτίως του Καστελορίζου, αναφέρθηκε σε “αμφισβητούμενα νερά”.
Η Τουρκία θεωρεί πως η θαλάσσια περιοχή εντάσσεται στην δική της υφαλοκρηπίδα, κάτι παντελώς ανακριβές, η Ουάσιγκτον, δε, εμφανίστηκε με αυτή την “θολή” θέση εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανακηρύξει την ΑΟΖ και δεν έχει επεκτείνει, ως δικαιούται, την αιγιαλίτιδα ζώνη. Τυπικά η ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να θεωρηθεί “unfair”, ωστόσο προδίδει την τακτική “ίσων αποστάσεων” της διοίκησης Τραμπ που εν τέλει καταλήγει υπέρ του Ερντογάν.
Γράφει ο Μπομπ Μενέντεζ:
Let’s be crystal clear—the only country “disputing” these waters is Turkey. These waters belong to Greece, and the State Department must unequivocally and publicly recognize that Turkey alone is responsible for the tension over them.
Μια δήλωση απολύτως σαφής που, αν μη τι άλλο, προδιαθέτει για μια αλλαγή στάσης του Δημοκρατικού Κόμματος εφόσον ο Τζο Μπάϊντεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως η ταύτιση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν (όπως αποκάλυψαν πρόσφατα τόσο ο πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπόλτον στο βιβλίο του, όσο και μεγάλη έρευνα του CNN) ενισχύει την επιθετικότητα του δεύτερου εναντίον της Ελλάδας επειδή θεωρεί πως ο πρώτος δεν πρόκειται να παρέμβει υπέρ της Αθήνας στην περίπτωση μιας μείζονος ελληνοτουρκικής κρίσης. Κάτι που αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας την Άγκελα Μέρκελ να σπεύσει να καλύψει αυτό το κενό κατά την τακτική του Μπιλ Κλίντον στην κρίση των Ιμίων το 1996.
Οι ίδιοι παρατηρητές εκτιμούν πως ο Ερντογάν πιέζει τα πράγματα για να αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει στον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, δεδομένου πως υπάρχουν εκτιμήσεις πως εξαιτίας και της πανδημίας ο Αμερικανός πρόεδρος θα χάσει τις εκλογές από τον Τζο Μπάϊντεν.
Βεβαίως, ακόμα και η εκλογή ενός Δημοκρατικού προέδρου μετά την “λαίλαπα Τραμπ” δεν σημαίνει και στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπέρ της Ελλάδας. Θεωρείται, ωστόσο, πιθανό να υπάρξουν τάσεις εξισορρόπησης και αποτροπής ενός πολεμικού κλίματος στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτό που καλλιεργεί η Άγκυρα.