“Ρήγμα” στις σχέσεις κυβέρνησης-λοιμωξιολόγων για τα μέτρα- Ευθύνες σε ΟΤΑ και φορείς επιρρίπτει το Μαξίμου για την έξαρση…
«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του»: το μήνυμα αυτό έστελνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Το μήνυμα αυτό, αν το δει κανείς σε δεύτερο χρόνο, εμπεριέχει τη θέση πως η κυβέρνηση ό,τι ήταν να αποφασίσει το αποφάσισε, ό,τι ήταν να κάνει το έκανε. Και, άρα, η ευθύνη βρίσκεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου αλλά και στην περίφημη πια, «ατομική ευθύνη».
Όχι τυχαία τα δύο παραδείγματα που έφερε στη συζήτηση ο πρωθυπουργός και στα οποία δίνει έμφαση, όπως ο ίδιος είπε: Η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους, ιδίως στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, και η αποφυγή συναθροίσεων – συγχρωτισμού ειδικά σε κλειστούς χώρους.
Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση επιμερίζει πλέον την ευθύνη και στην Αυτοδιοίκηση -«δεν μπορεί Περιφέρειες και Δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.
Δεν μπορεί εξάλλου να περάσει απαρατήρητη η απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος τήρησης της νομιμότητας ανατέθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο, στο οποίο, θα εκπροσωπούνται η αστυνομία, το λιμενικό, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα είναι πολυδαίδαλος και οι ευθύνες είναι δυνατόν να χαθούν μεταξύ των πολλών υπηρεσιών που συμμετέχουν.
Είναι, επιπλέον, χαρακτηριστικό ότι έχει προκληθεί «ρήγμα» στις σχέσεις κυβέρνησης και (κάποιων) λοιμωξιολόγων. Την Πέμπτη το πρωί, ενδεικτικώς, η πανεπιστημιακός Αθηνά Λινού που είναι εξ αυτών που δεν εξωραΐζουν καταστάσεις, έλεγε στον Άρη Πορτοσάλτε (ρ/σ Σκάι) ότι θα ανέμενε πιο αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση, για παράδειγμα στη χρήση της μάσκας. Απλά, λιτά, καθαρά.
Την ίδια στιγμή λοιμωξιολόγοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους δεν κρύβουν τη διαφωνία τους με το σχήμα της κυβέρνησης, «πρώτα τα κρούσματα, μετά τα μέτρα». Υπό την έννοια ότι τα κρούσματα εσωτερικού που ανακοινώνονται, αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα δύο εβδομάδες νωρίτερα. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως οι επιστήμονες επισήμαιναν στις δημόσιες εμφανίσεις τους εδώ και αρκετές ημέρες την ανάγκη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, κάτι που η κυβέρνηση αποφάσισε μόλις χθες. Μάλιστα, πριν μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε πως αίρεται το μέτρο της χρήσης μάσκας στα εμπορικά κέντρα για να το ακυρώσει τώρα.
Συμπερασματικά, οι τελευταίες εβδομάδες έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση, και από κυβερνητικά χείλη, ότι το κλείσιμο κοινωνίας και οικονομίας ήταν το εύκολο κομμάτι, το άνοιγμα είναι το δύσκολο. Τα αλλεπάλληλα μπρος – πίσω, στο θέμα της χρήσης της μάσκας, στις διάφορες λεπτομέρειες αναφορικά με την είσοδο επισκεπτών από το εξωτερικό, στα πανηγύρια του καλοκαιριού κ.α., έχουν «γκριζάρει» την εικόνα της κυβέρνησης στους πολίτες, γεγονός που δεν αφήνει ασφαλώς ανεκμετάλλευτο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι που έρχονται από τον Προμαχώνα και διαφορετικοί εκείνοι που έρχονται στα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας», δήλωνε από τη Ζάκυνθο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητούσε ενιαία πρωτόκολλα για όλους. Ενώ προχωρούσε και στην πολιτική διαπίστωση, ότι «σήμερα βρισκόμαστε απέναντι σε ένα διπλό κίνδυνο: και ο τουρισμός καρκινοβατεί και η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προ των πυλών».
Μηδέν στα δύο, με άλλα λόγια…
Νίκος Παπαδημητρίου