La Tribune: Σε αδιέξοδο οι ελληνογαλλικές συνομιλίες για τις φρεγάτες Belhara- Πιέζει ο Μακρόν

 La Tribune: Σε αδιέξοδο οι ελληνογαλλικές συνομιλίες για τις φρεγάτες Belhara- Πιέζει ο Μακρόν

Στον γαλλικό Τύπο και, συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική έκδοση της La Tribune εμφανίστηκε άρθρο το οποίο παρουσιάζει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι για απόκτηση των φρεγατών Belh@rra να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει διάθεση ούτε για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, «ούτε και αργότερα για την πώληση των δύο φρεγατών FDI (σ.σ. Belh@rra)».

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο αμυντικός συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Μισέλ Καμπιρόλ, τονίζεται ότι οι υπουργοί Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί και Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «προσπαθούν να επαναφέρουν στο τραπέζι τους Ελληνες», με τηλεφωνήματα που έγιναν ακόμα και χθες. Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήγειρε αρκετά τεχνικά εμπόδια, σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Πιθανή αποτυχία του προγράμματος θα ήταν «χαστούκι» για τη γαλλική πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η πώληση των Belh@rra έχει για το Παρίσι τρεις διαστάσεις, την παρέμβαση σε γεωπολιτικό επίπεδο στη Μεσόγειο, τη βιομηχανική ανάπτυξη και τις δυνατότητες (τους πυραύλους SCALP στις φρεγάτες). Ο συντάκτης διερωτάται αν σε αυτό το διαφαινόμενο αδιέξοδο υπάρχει και αμερικανικός δάκτυλος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως η «Κ» ήδη ανέφερε την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, σήμερα ή αύριο, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και αυτό το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα η πλέον σημαντική διάσταση είναι εκείνη της στρατηγικής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε τιμή (περίπου 3 δισ. ευρώ) και κατόπιν αρκετών επαφών στην τελική διαμόρφωση. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που είχε συνεδριάσει στις 30 Απριλίου είχε καταλήξει σε μια πρόταση δέκα δόσεων των 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Στα τέλη Ιουνίου ήλθε στην Αθήνα και η τελική πρόταση διαμόρφωσης από τη Γαλλία, η οποία περιλαμβάνει 24 κελιά αντιαεροπορικών πυραύλων, οκτώ πύραυλους SCALP και σύστημα αυτοπροστασίας τύπου RAM, που ικανοποιούσε τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

DCNS Belhara Next Generation Frigate at IMDEX Asia 2017 - YouTube

Στα 3 δισ το κόστος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newpost.gr πριν μερικές εβδομάδες, τέσσερις συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των ομάδων εργασίας από Ελλάδα και Γαλλία για να προχωρήσει η υπόθεση της απόκτησης των Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belhara.

Τα Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων μαζί με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι χειρίζονται το θέμα έχουν ήδη ετοιμάσει αναλυτική έκθεση όπου περιγράφουν με λεπτομέρειες την πρόοδο των συζητήσεων αλλά και τα “αγκάθια”.Τις σημαντικές διαφωνίες δηλαδή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η έκθεση των Ελλήνων τεχνοκρατών που καταγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ αναμένεται να φτάσει και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα κάνει όπως φαίνεται τις κρίσιμες διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο με την Γαλλική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να βρεθεί λύση.

Το κόστος για την απόκτηση δύο πλοίων όπως τα θέλει το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι εξαιρετικά υψηλό και αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Αφορά δύο φρεγάτες με πλήρη οπλισμό αλλά και την συνολική υποστήριξη των πλοίων για τα επόμενα χρόνια σε ανταλλακτικά, υποδομές και εκπαίδευση. Όλο δηλαδή το πακέτο που επιθυμεί το ΠΝ για να προχωρήσει η συμφωνία.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα