“Σφήνα” στο τουρκολιβυκό σύμφωνο επιχειρεί η Αθήνα- Διεθνής διαγωνισμός για δύο τεμάχια νοτίως της Κρήτης
«Επιθετική» κίνηση της Αθήνας στο μέσον του τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Στα… δύο θα επιχειρήσει να «σπάσει» το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο η Αθήνα, προκηρύσσοντας, άμεσα, διεθνή διαγωνισμό για δύο οικόπεδα στο μέσον της -αυθαίρετης- οριοιθέτησης από Άγκυρα και Σάρατζ.
Το θέμα φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «Νέα» – «κίνηση-ματ από την Αθήνα» είναι ο βασικός τίτλος – με τις λεπτομέρειες να έχουν ως εξής: πρόκειται εν πρώτοις για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της (ανατολικής) Κρήτης, κάτω από τη Γαύδο, συνολικής έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συνορεύει με τα υπάρχοντα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οποία ερευνούν οι εταιρείες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.
«Το σχέδιο της Αθήνας», σημειώνεται στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Χρήστος Κολώνας, «είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής ‘Νότια της Κρήτης’, προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα».
Έχουν ήδη γίνει οι σχετικές προετοιμασίες καθώς σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας ο Κωστής Χατζηδάκης έχει εκδώσει απόφαση με την οποία ενεκρίθη το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης στην εν λόγω περιοχή. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα γίνει σήμερα δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διαδικασία για Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε εκκινηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ήδη από τον Αύγουστο του 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε επικεφαλής της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς είχε προβεί στις σχετικές κινήσεις διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον που ατύπως είχαν εκδηλώσει μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι.
Η έκδοση της απόφασης για την έγκριση του περιβαλλοντικού σχεδίου πριν από την παραχώρηση του μπλοκ επιταχύνει, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τις διοικητικές και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με προφανή στόχο, να τρέξουν όλα με εξπρές διαδικασίες. Ενδεικτική της κινητικότητας είναι η συνάντηση που είχαν προ ημερών η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου -την οποίαν ρεπορτάζ εμφανίζουν να είναι με το …ένα πόδι μέσα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο- και η νέα διοίκηση της ΕΔΕΥ με στελέχη της γαλλικής Total. Άλλη μία ένδειξη ότι η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ζωτικός χώρος για το Παρίσι, προσθέτουμε εμείς.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επιχειρεί να ακυρώσει την τουρκο-λιβυκή συνεργασία με γαλλικό τουλάχιστον, «μανδύα», όμως τώρα το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει ο Ρ. Τ. Ερντογάν στην «κίνηση-ματ» της Αθήνας και την, πρακτική, ακύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Αν, με άλλα λόγια, τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για έρευνες στην «καρδιά» της παράνομης οριοθέτησης θα πυροδοτήσει, θα επισπεύσει την αντίδραση του αντιπάλου, με αποστολή σκάφους στην ίδια περιοχή.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται.
Ν. Παπ.