Ανασχηματισμός ξανά στο τραπέζι: Κάποιοι αποχαιρετούν και κάποιοι ράβουν κοστούμια
Μπορεί να μην έχουν… βουνά οι Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο για την κρίσιμη, αναφορικά με τα εθνικά συμφέροντα, Σύνοδο Κορυφής, έχει όμως η Ήπειρος πολλές οροσειρές, μία από τις οποίες, τα Τζουμέρκα, επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός.
Το πιάτο του ανασχηματισμού μπαίνει και βγαίνει στον πολιτικό φούρνο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα, ο συναγερμός χτύπησε και πάλι –και τούτη τη φορά εκτιμάται πως δεν θα αποδεχθεί false alarm.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί πιθανά, νέα πρόσωπα, ενώ, την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται πως έχει περάσει τα κατάλληλα μηνύματα σε 2-3 υπουργούς να μαζέψουν τα… προσωπικά τους αντικείμενα από το υπουργικό τους γραφείο. Και, διακριτικά είναι αλήθεια, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί το σενάριο ότι μόλις επιστρέψει στο γραφείο του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, θα ανοίξει το σημειωματάριό του.
Αν όχι τώρα, πότε;, είναι εξάλλου το ερώτημα που βασανίζει εδώ και κάποιες ημέρες τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και τους ανησυχούντες υπουργούς. Τα τρία θέματα καμπής της επικαιρότητας και, συνακόλουθα, της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή κοροναϊός, τουρισμός και ελληνο-τουρκικά βρίσκονται μεν σε μια κρίσιμη φάση, να …εξαλειφθούν ως πρόβλημα αποκλείεται ωστόσο, αντιθέτως πάντα υπάρχει η πιθανότητα επιδείνωσής τους. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αναμένει ο Κ. Μητσοτάκης έναν πιο… ουδέτερο χρόνο, πολλώ μάλλον που οι δύο από τους τρεις υπουργούς των αντίστοιχων θεμάτων, οι κ.κ. Δένδιας και Κικίλιας εμφανίζονται αμετακίνητοι, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τον καθυστερεί άλλο.
Υπάρχει όμως και ένα ακόμη λόγος για να τελειώσει τον ανασχηματισμό μέσα στον Ιούλιο: με τον τρόπο αυτό θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο στα νέα πρόσωπα να προετοιμάσουν τους φακέλους τους ενόψει της σεπτεμβριανής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα υπουργεία του οικονομικού κύκλου, ειδικότερα αν θα υπάρξουν και δομικές διορθωτικές κινήσεις. Επιμένουν, έτσι, οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να ιδρύει αυτόνομο υπουργείο για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρότι το σενάριο ανάθεσης του εν λόγω υπουργικού χαρτοφυλακίου στον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη φαίνεται να απομακρύνεται.
Επιπλέον των παραπάνω, ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και η χώρα εισέρχεται σε μια δύσκολη από οικονομικής απόψεως, φάση, και τα πρόσωπα που δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα δώδεκα μήνες τώρα, δεν πρόκειται να …μεταλλαχθούν ξαφνικά. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ποιες «γάτες» μπορούν να πιάσουν τα «ποντίκια» και ποιες όχι. Όπως, άλλωστε, ο ίδιος είχε επισημάνει στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ρ/σ Σκάι και τους Π. Τσίμα – Β. Χιώτη, «αν κάτι μάθαμε αυτούς τους δώδεκα μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά».
Βεβαίως, συμπλήρωνε, «όταν έρθει η στιγμή (σ.σ. για τον ανασχηματισμό) θα το μάθετε από μένα». Λίγη υπομονή ακόμη…
Νίκος Παπαδημητρίου