“Καμπανάκια” στο Μ. Μαξίμου – Γιατί επισπεύδονται οι ανακοινώσεις νέων μέτρων
Άρον άρον προχωρεί σήμερα το πρωί στην εξαγγελία νέας δέσμης μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θορυβημένος από τις εκκλήσεις εργαζομένων και επιχειρηματιών για προστασία της εργασίας τους οι μεν, για ρευστότητα οι δε. Θορυβημένος από το αλαλούμ στο προγραμματισμένο εδώ και μέρες, άνοιγμα του τουρισμού, που συνοδεύτηκε αφενός από τις αντιδράσεις της Κομισιόν (για τα voucher) αλλά και κρατών – μελών (π.χ. Σουηδία), αφετέρου από αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Θορυβημένος, τέλος, και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις…
Όλα αυτά ήταν υπεραρκετά για να επισπεύσει την ανακοίνωση του νέου πακέτου –τελικώς, σήμερα το πρωί στη Βουλή στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού και με αφορμή, τη σχετική ερώτηση της Φώφης Γεννηματά.
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, θα αφορούν -όπως προανήγγειλε από χθες ο Στέλιος Πέτσας- τις ασφαλιστικές εισφορές, τη γενναία, όπως ανέφερε, μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η αποτυχία του οποίου είναι …απαράμιλλη, με βάση τους αριθμούς. Λιγότερες από 5.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 50.000 εργαζομένους, έχουν κάνει χρήση των προβλέψεων του εν λόγω προγράμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής» και των Ειρ. Χρυσολωρά – Β. Νέδου, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετεξέλιξη του «Συν-Εργασία», έτσι ώστε να επιδοτεί στο εξής τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν αποκλείεται εξάλλου να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (σήμερα είναι στο 60%), κάτι που εδώ και καιρό ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και τη χρονική επέκταση του προγράμματος πέραν της 15ης Οκτωβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και άλλα στη φαρέτρα του -προηγήθηκε χθες συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα- όπως, φερ’ ειπείν, να ξεπαγώσουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο οι φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις που τρέχουν από τον Μάρτιο ως σήμερα. Επίσης, η μείωση της προκαταβολής φόρου και η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ενώ, εκτός των παραπάνω, δεν αποκλείεται να κρύβει και κάποιο «λαγό» στο καπέλο του ο πρωθυπουργός.
Τα μηνύματα, άλλωστε, από τις Τάσεις της MRB δεν ήταν καθόλου καλά για το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση συνολικά, όσο και αν οι δείκτες που αποτυπώνουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπήκαν κάτω από χαλάκι της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε, έτσι, να κάνει κανείς λόγο για πρώτο καμπανάκι, που από φθινόπωρο αναμένεται να είναι πολύ πιο ηχηρό.
Τα προβλήματα με το «Συν-Εργασία» και τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις από τη μια, το αλαλούμ στον τουρισμό από την άλλη, επαναφέρουν με μεγάλη ορμή άλλωστε το άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει από σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη: τις επιβεβλημένες πια, αλλαγές στο κυβερνητικό καράβι.
Κατάσταση που δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη, φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας που περιόδευσε χθες στην Κέρκυρα. Η καταστροφή στην τουριστική βιομηχανία αναδεικνύεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως θέμα πρώτης προτεραιότητας (είχε προηγηθεί επίσκεψη στο επίσης τουριστικό νησί της Ρόδου). Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στρέφει τα βέλη του στον «γκαφατζή» υπουργό Τουρισμού, περισσότερο όμως στον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Ο εδώ και έναν μήνα υπό ανασχηματισμό υπουργός Τουρισμού, όσο παραμένει, πέφτει από γκάφα σε γκάφα και οδηγεί τον τουρισμό σε κατάσταση τραγική, δραματική. Ούτως ή άλλως ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά με τη στρατηγική της ανυπαρξίας σχεδίου, με την κατάθεση πρωτοκόλλων την τελευταία στιγμή, με την επίταξη δωματίων για καραντίνα μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο. Και για αυτό το μπάχαλο την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι είπαν οι πολίτες στον Αλέξη Τσίπρα: «έχω βάλει υποθήκη το σπίτι μου» ο ένας, «δεν πήρα καμία βοήθεια από το κράτος, κανένα δάνειο από τις τράπεζες» ένας άλλος, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει τα εξής:
- Ολόκληρες περιοχές της χώρας που στηρίζονται εξ ολοκλήρου στον τουρισμό, θα περάσουν μαύρη διετία, αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξή τους.
- Ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος για παρέμβαση με εμπροσθοβαρή μέτρα, κάνοντας χρήση (η κυβέρνηση) του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που παραμένουν αναξιοποίητα.
- Η πανδημία είναι αφορμή για την ΝΔ, για την εφαρμογή ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος με μείωση αποδοχών και ελαστικές σχέσεις εργασίας, με εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Πρελούδιο φθινοπωρινού «πολέμου»…
Νίκος Παπαδημητρίου