Τι λέει ο Νετανιάχου;- Πως η υπόθεση Μιωνή μπορεί να προκαλέσει διπλωματικές “παρενέργειες”…
Η υπόθεση της ηχογραφημένης συνομιλίας του Ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά, η οποία έγινε τον Μάϊο του 2016 σε καφετέρια στην Λευκωσία, και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση με στόχο, ως φαίνεται, να παραπέμψει και τον πρώην υπουργό (μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο) σε Ειδικό Δικαστήριο και να ενοχοποιήσει έμμεσα ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λαμβάνει διαστάσεις που εκφεύγουν της καλλιέργειας κλίματος πόλωσης και πολιτικής ομηρείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Libre, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παράπλευρες συνέπειες που αφορούν την εικόνα της χώρας και την ίδια την εξωτερική πολιτική της.
Κι αυτό διότι στην προσπάθειά του να αμυνθεί ο Νίκος Παππάς έχει ήδη καταστήσει σαφές πως οι συναντήσεις του με τον Μιωνή (δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος και του Δ. Παπαγγελόπουλου, μία φορά στην Λευκωσία και, πιθανότατα, και άλλες φορές εντός και εκτός Ελλάδος) έγιναν κατόπιν αιτήματος της Ισραηλινής κυβέρνησης για την “διευθέτηση” δικαστικών εκκρεμοτήτων του επιχειρηματία. Ήδη έχει ειπωθεί και δεν έχει διαψευσθεί πως η έναρξη αυτής της προσπάθειας τοποθετείται στην περίοδο της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, όταν -πάλι με αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης- επχιειρήθηκε να παύσει η δικαστική διένεξη του επιχειρηματία με τον εκδότη της “δημοκρατίας” Γιάννη Φιλιππάκη.
Οι πληροφορίες φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά να είναι ο πρώτος που έγινε δέκτης της “προτροπής” του Ισραήλ να επιλυθεί το θέμα και να ευνοηθεί ο Σάμπυ Μιωνή. Ο τελευταίος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο αλλά διαθέτει υψηλές διασυνδέσεις στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, υπήρξε, δε, ακόμα και εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού όπως έχει γραφεί. Ως επιχειρηματίας, δε, έχει διαχειριστεί τεράστια επενδυτικά κεφάλαια ακόμα και άλλων Ισραηλινών επιχειρηματιών, γι αυτό, άλλωστε, και το όνομά του περιλαμβάνεται στην περιβόητη “λίστα Λαγκάρντ”.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η διατήρηση της υπόθεσης στην δημοσιότητα θα προκαλέσει αργά ή γρήγορα σοβαρά ερωτήματα που θα φέρουν ίσως σε δύσκολη θέση το επιτελείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς θα πρέπει να απαντηθεί εάν υπήρξε ή όχι αίτημα προς δύο ελληνικές κυβερνήσεις (Σαμαρά και Τσίπρα) να αντιμετωπισθεί ευνοϊκά το θέμα Μιωνή.
Δεν διέλαθε, άλλωστε, της προσοχής το γεγονός ότι την ημέρα που ξέσπασε πολιτική θύελλα κατά του Νίκου Παππά, μετά την δημοσιοποίηση της συνομιλίας με τον επιχειρηματία, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι προσκάλεσε τον πρώην υπουργό και τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία προκειμένου να τον ενημερώσει για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ! Ο πρέσβης ανάρτησε, μάλιστα, φωτογραφία του με τον κ. Παππά στο twitter (!) ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη της προηγούμενης κυβέρνησης στην ενίσχυση των σχέσεων της Αθήνας με την Ιερουσαλήμ. Δεδομένου του πολιτικού κλίματος μετά την αποκάλυψη, θα ανέμενε κανείς ο Ισραηλινός πρέσβης να αποφύγει μια τέτοια συνάντηση και ακόμα περισσότερο μια ανάρτηση με τις σχετικές “ευχαριστίες” και την φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι πληροφορίες του Libre φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια –που διατηρεί εδώ και χρόνια εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ- να εκφράζει την ανησυχία του για το πως η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να προκαλέσει “παρενέργειες”, ενώ την ίδια ανησυχία συμμερίζονται και άλλα στελέχη που συνομιλούν με την Ισραηλινή πρεσβεία.
Αυτό, βεβαίως, δεν αναιρεί την “αφέλεια” με την οποία έγινε η διαχείρηση της υπόθεσης Μιωνή από τον πρώην υπουργό αλλά και από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ωστόσο, το θέμα μπορεί να λάβει διαστάσεις πέραν της τρέχουσας εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.