Παρασκήνιο: Τι ζήτησε ο Νετανιάχου από τον Μητσοτάκη- Προς αλλαγή του ελληνικού “δόγματος” στο Παλαιστινιακό;
Εντονότατο ήταν το παρασκήνιο της διπλής ελληνικής παρουσίας, τις προηγούμενες ημέρες, στην Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις, οι οποίες συνδέονται αναμφίβολα με τον τουρκικό σχεδιασμό στην ανατολική Μεσόγειο, θα δρομολογήσουν σειρά πιθανών ανακατατάξεων το επόμενο χρονικό διάστημα. Τόσο το επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, όσο και αυτό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάϊρο, δημιούργησαν κινητικότητα, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα τουλάχιστον ως προς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ.
Στην Ιερουσαλήμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε με μια πολυπληθή αποστολή δεκάδων ατόμων (υπουργοί και συνοδοί), κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέστησε την ισραηλινή πλευρά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυπριακή αποστολή που επρόκειτο να φθάσει (τελικώς η επίσκεψη αναβλήθηκε) στο Ισραήλ αριθμούσε μόλις 20 άτομα, μαζί με τους Κυπρίους διπλωμάτες που βρίσκονται εκεί.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήθελε και κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή τη βοήθεια της Ελλάδας για την προσάρτηση των εδαφών της κοιλάδας του Ιορδάνη στην ΕΕ ώστε να μην υπάρξει σκληρή αντίδραση από την μεριά της ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Iris Ambοr, Διευθύντρια του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Νότια Ευρώπη, επεσήμανε σε δηλώσεις της ενόψει της άφιξης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ τους στόχους και τη σημασία της επίσκεψης.
Το Ισραήλ, όπως ξεκαθάρισε, θα ζητούσε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μεσολαβήσει στην ΕΕ, σε ότι αφορά την προσάρτηση και το σχέδιο Trump για την ειρήνευση στην περιοχή, ώστε να μετριαστούν οι τόνοι της αντίδρασης σε μια τέτοια περίπτωση από την ΕΕ ή ακόμα και να αποφευχθούν τέτοιου είδους δηλώσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε αναφορά σε δύο κράτη (Ισραήλ και Παλαιστίνη) και έλαβε σαφώς θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ, ενώ την επόμενη ημέρα της επίσκεψης επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό στον οποίο μετέφερε μήνυμα του Νετανιάχου και, προφανώς, δικαιολόγησε την ελληνική στάση υπέρ του Ισραήλ, κάτι που διασαλεύει την διπλωματική παράδοση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό.
Στην ενημέρωση που έγινε στους δημοσιογράφους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν δέχτηκε πιέσεις από τον Νετανιάχου για την αναγνώριση των εδαφών που θέλει να προσαρτήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε μάλλον αμήχανα και μετά από αρκετά δευτερόλεπτα επιβεβαίωσε πως του τέθηκε το ζήτημα από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Το επόμενο διάστημα και με την προώθηση του ισραηλινού σχεδιασμού για προσάρτηση εδαφών θα φανεί ποια στάση θα τηρήσει η Αθήνα σε πιθανές αντιδράσεις της ΕΕ –συνήθως η Γαλλία είναι αυτή που προκαλεί τέτοιες κινησεις.
Κυρίαρχο θέμα του ταξιδιού ήταν η αναγνώριση των εδαφών και η βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση φάνηκε και από τις επαφές που είχε σε πολιτικό επίπεδο. Εκτός από τον Νετανιάχου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Άμυνας Benjamin Gantz κι αν αυτό είναι λογικό καθώς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός σε ενάμιση χρόνο περίπου, όπως και με τον Υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi, κάτι που δεν συνηθίζεται βάση πρωτοκόλλου, Πρωθυπουργός, δηλαδή, να συναντά τον Υπουργό Εξωτερικών στο Υπουργείο του.
Εκείνο, επίσης που δεν είναι γνωστό πως στο μπριφινγκ του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της επίσκεψης δεν υπήρξε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ανασχηματισμό. Ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση και ενώ οι δημοσιογράφοι ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τους πει “δεν με ρωτήσατε για τον ανασχηματισμό”…
Και εκεί έκανε την δήλωση περί “διορθωτικών κινήσεων”, προκαλώντας ο ίδιος το θέμα που μεταδόθηκε αστραπιαία στην Αθήνα, σπάζοντας μια παράδοση που θέλει να μην ανακινούνται εσωτερικά πολιτικά θέματα σε επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό και ταυτόχρονα “σκεπάζοντας” την σημασία του ίδιου του ταξιδιού.
To θέμα της μη αναφορά σε “δύο κράτη” από τον πρωθυπουργό έθιξε με δηλώσεις του και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος:
Κάιρο
Από την άλλη πλευρά, στις δηλώσεις που έκανε ο Εκπρόσωπος τύπου του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ για την συνάντηση Shoukry- Δένδια δεν υπάρχει αναφορά στην Τουρκία, ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά από την Αιγυπτιακή πλευρά για την χάραξη ΑΟΖ. Ο μόνος που ανέφερε και τα δυο στις δηλώσεις του ήταν ο Δένδιας.
Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το ibna.gr σχετικά με τις αντιδράσεις του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια:
Στο πλαίσιο της συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, υποδέχτηκε, σήμερα, Πέμπτη, 18 Ιουνίου, τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, όπου συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών η εξεύρεση τρόπων για την προώθηση και ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο φιλικών χωρών σε διάφορους τομείς, περιφερειακά θέματα και διεθνή ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος.
Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Ahmed Hafez, σημείωσε ότι ο Υπουργός Shoukry καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογο του, εκφράζοντας την ευαρέσκεια του για το υψηλό επίπεδο των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Κάιρου και Αθήνας σε διάφορα επίπεδα, τόσο σε διμερές όσο και στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Αιγύπτου Ελλάδας και Κύπρου. Ο Sameh Shoukry σημείωσε επίσης ότι η Αίγυπτος δίνει προτεραιότητα στον συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα, σε όλα τα κοινά ζητήματα, προς το συμφέρον των δυο φιλικών λαών και χωρών, υποστηρίζοντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Ahmed Hafez διευκρίνισε επίσης ότι ο υπουργός Shoukry τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική των σχέσεων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπου ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει να εργάζεται για να παροτρύνει τις ελληνικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αίγυπτο ώστε να επωφεληθούν από τις πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, κάτι που εκτός από την αύξηση της αξίας των συναλλαγών να αντανακλά το υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δυο χωρών. Οι δυο άνδρες συζητήσαν επίσης τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού υπό το πρίσμα της σημασίας του τουριστικού τομέα και στις δυο χώρες.
Από την άλλη πλευρά, ο Hafez ανέφερε ότι στη συνάντηση υπήρξαν επίσης συζητήσεις για τους τρόπους καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπου εκφράστηκε η σημασία της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και τον περιορισμό των επιπτώσεών της στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής εμπειριών .
Όσον αφορά την κατάσταση και τα περιφερειακά ζητήματα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το σύνολο των θεμάτων και τους τρόπους αντιμετώπισης των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή, ιδίως με την κατάσταση στη Λιβύη, όπου ο υπουργός Shoukry επιβεβαίωσε τη σημασία της προσπάθειας για την υποστήριξη της πρόσφατης πολιτικής πρωτοβουλίας του Κάιρου, υπό την αιγίδα του Προέδρου Abdel Fattah El-Sisi, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση που να διατηρεί τους θεσμούς του Λιβυκού κράτους, να διατηρεί τις δυνατότητες του αδελφού Λιβυκού λαού να δημιουργήσει ένα νέο στάδιο για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ενότητας των λιβυκών εδαφών, της ασφάλειας και της σταθερότητας, και να διασφαλίζει την εξάλειψη όλων των εκδηλώσεων τρομοκρατίας και εξτρεμισμού και να αποτρέπει την επιδίωξη εξωτερικών επεμβάσεων. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισαν την ανάγκη για όλα τα μέρη να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου, προειδοποιώντας παράλληλα για τις συνέπειες της λήψης παράνομων προκλητικών μέτρων που αυξάνουν τον βαθμό έντασης στην περιοχή.
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις του παλαιστινιακού ζητήματος, όπου ο υπουργός Shoukry τόνισε την ανάγκη διατήρησης της λύσης των δύο κρατών και διατήρησης των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού μέχρι την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους τους, καθώς αποτελεί ουσιαστικό συστατικό σε οποιαδήποτε ολοκληρωμένη, δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος, ενώ έστειλε μήνυμα ενάντια στον κίνδυνο τυχόν μονομερών ενεργειών που θα πιέσει την κατάσταση με περισσότερη πολυπλοκότητα και ένταση, η οποία θα απειλήσει τη σταθερότητα της περιοχής. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Shoukry εξέθεσε στον Έλληνα ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Dam-Al-Nahda, επισημαίνοντας την επιδείνωση των θεμάτων ως αποτέλεσμα της αιθιοπικής αδιαλλαξίας παρά τη σοβαρότητα που επέδειξε το Κάιρο να επιτύχει μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των τριών χωρών. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σοβαρότητα οποιασδήποτε μονομερούς κίνησης πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε την ιστορική φιλία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, τονίζοντας την προθυμία της χώρας του να συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, τονίζοντας την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στον συντονισμό και τη διαβούλευση με την Αίγυπτο ως πυλώνα ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.
Ο Έλληνας Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη του στη Διακήρυξη του Κάιρου για την Λιβύη, με την οποία ελπίζει ότι θα επιτύχει την επίλυση της κρίσης εκεί, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι είναι εναντίον σε κάθε εξωτερική παρέμβαση και των σχετικών αρνητικών επιδράσεων στη Λιβυκή σκηνή και σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του σημειώνοντας ότι, στο περιθώριο των συζητήσεων μεταξύ των δύο υπουργών σήμερα, πραγματοποιήθηκε ο δωδέκατος γύρος των τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, όπου συνεχίστηκαν οι εργασίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας, με γνώμονα το κοινό συμφέρον των δυο χωρών. Για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φιλικών χωρών.