Η άλλη αποτυχία της καμπάνιας Πέτσα: Ένας στους δύο πιστεύει πως ο κοροναϊός κατασκευάσθηκε!

 Η άλλη αποτυχία της καμπάνιας Πέτσα: Ένας στους δύο πιστεύει πως ο κοροναϊός κατασκευάσθηκε!

Η διαφημιστική εκστρατεία για τον κοροναϊό και για την προστασία του πληθυσμού, η οποία έλαβε την επωνυμία “καμπάνια Πέτσα”, δεν είναι μόνο μια ύποπτη -ως προς την διαχείριση του δημοσίου χρήματος- εκστρατείας, όπως διαπιστώνεται καθημερινά με τις αποκαλύψεις για τα ποσά που διατέθηκαν και τους αποδέκτες τους, είναι και μία πιθανώς αναποτελεσματική εκστρατεία.

Παρά τον “βομβαρδισμό” της κοινής γνώμης για τους κινδύνους της πανδημίας, τις καθημερινές ενημερώσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, τρεις περίπου μήνες μετά την έναρξη της καραντίνας, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εξακολουθεί να πιστεύει συνωμοσιολογικά σενάρια. Η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC για την “Καθημερινή” δείχνει πως ένας στους δύο πολίτες πιστεύει πως ο κοροναϊός κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους!

Αναλυτικά, όπως δημοσίευσε προ ημερών η εφημερίδα, ένας στους τρεις πιστεύει ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα για τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης (33%), για την επιβολή αναγκαστικού εμβολιασμού (33%) καθώς και ότι χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα εις βάρος των προσωπικών δεδομένων των πολιτών (35%). Οι πολίτες, δηλαδή, υιοθετούν τα πιο ακραία σενάρια συνωμοσιολογικής φαντασίας και εμφανίζονται να πιστεύουν τις εξάρσεις ανοησίες του Ντόναλντ Τραμπ και όχι τους επιστήμονες, τον ΠΟΥ, και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως γράφει η “Καθημερινή”:

Ίσως έχει σημασία να σταθούμε στις απαντήσεις «μάλλον ναι, μάλλον όχι», δηλαδή στο πεδίο της αβεβαιότητας. Το πεδίο της αβεβαιότητας αγγίζει το 50%, δηλαδή οι μισοί Ελληνες νομίζουν το ένα ή το άλλο χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ότι ένα πεδίο αβεβαιότητας είναι πάντοτε εύφορο για κάθε λογής σπορά φημών και παραπληροφόρησης.

Για κάποιους η πραγματική συνωμοσία μπορεί να είναι η ίδια η καλλιέργεια της συνωμοσιολογίας. Πάντως, η θεωρία ότι το 5G προκαλεί την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ευπάθεια στον κορωνοϊό δεν έχει «περπατήσει» στην Ελλάδα. Μόλις το 10% αποδίδει εγκυρότητα σε αυτή την εκδοχή, ίσως γιατί το 5G δεν έχει φτάσει ακόμα στη χώρα μας…

Συνωμοσία, ατύχημα ή προϊόν της φύσης;

Η παραδοσιακή ελληνική καχυποψία επικρατεί καταλυτικά όταν το ερώτημα επικεντρώνεται στην προέλευση του νέου κορωνοϊού: Δημιουργήθηκε τυχαία στη φύση ή είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα; Μόνο το 37% (περίπου 1 στους 3) πιστεύει την επίσημη εκδοχή που υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο ιός δημιουργήθηκε τυχαία στη φύση. Το 52% πιστεύει ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα.

Η ομάδα αυτή χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη υποκατηγορία (30%) πιστεύει ότι ο ιός δημιουργήθηκε για κάποιο σκοπό και ότι ο σκοπός αυτός μπορεί να είναι η διενέργεια ενός πειράματος (μάλλον για τον έλεγχο πληθυσμών) που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμια κλίμακα. Η δεύτερη υποκατηγορία (22%) πιστεύει ότι ο ιός δημιουργήθηκε κατά λάθος, ίσως έπειτα από ένα ατύχημα σε εργαστήριο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι ο ιός είναι ανθρώπινο δημιούργημα με σκοπό την πρόκληση πλήγματος στις ΗΠΑ, ενώ έχουν δημοσιευθεί εικασίες για πιθανό ατύχημα σε βιολογικό εργαστήριο στη Γουχάν. Μόνο το 11% των Ελλήνων δηλώνει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», μια απάντηση που μπορεί να μοιάζει ταπεινή, αλλά υποδηλώνει πλήρη δυσπιστία απέναντι σε όλες τις ερμηνείες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία έχουν μεγάλη αξία για να σκεφτεί κανείς πόσο ευάλωτη στις πιο ακραίες εκδοχές της …ανοησίας είναι (και) η ελληνική κοινωνία. Αποκαλύπτουν, δυστυχώς, πόσο εύκολα άγεται και φέρεται το συλλογικό υποσυνείδητο και πως μπορεί η προπαγάνδα και τα fake news να διαμορφώσουν κοινωνική αντίληψη και, άρα, ακόμα και πολιτική επιλογή. Ο λαϊκισμός νίκησε την υγειονομική τραγωδία και τις επιστημονικές απόψεις…

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα