Προανακριτική Novartis: “Πόλεμος” για παράτυπες κλήσεις υπόπτων – Φιλιππάκης, Παπαδάκου, Τάρκας στο “εδώλιο”
Η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική για τη Novartis όπου ανέβηκαν πάλι οι τόνοι, επιχειρώντας να περάσει τις δικές της επιθυμίες ανεξαρτήτως τού τι είναι νόμιμο να γίνει, επιδιώκει να κληθούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι. Ωστόσο, είναι γνωστό πως τα μη πολιτικά πρόσωπα μπορούν να προσέλθουν μόνο ως μάρτυρες, αλλιώς αναιρείται επί της ουσίας η όλη διαδικασία.
Η Ν.Δ. απαίτησε την κλήση των εκδοτών Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με την ιδιότητα των υπόπτων, οι οποίοι (μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο) είχαν κληθεί σήμερα στην προανακριτική να καταθέσουν, όμως ζήτησαν αναβολή με την κ. Παπαδάκου να καταθέτει τελικά. αφήνοντας σαφείς αιχμές προς συγκεκριμένους αποδέκτες.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, ο οποίος παράλληλα ζήτησε την κλήση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά: «Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετόχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει… Αν σας ενδιαφέρει στοιχειώδως η αλήθεια, εκτός από τους μάρτυρες που έχουμε προτείνει (δικαστικούς) επαναλαμβάνουμε το αίτημα για κλήση του Αντ. Σαμαρά».
Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για πραξικόπημα.
«Είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε τότε μάρτυρες που προτείνω. Αν δεν γίνει, θα έχετε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, προειδοποιώντας την επιτροπή.
Ορίστηκε και η διαδικασία για παροχή εξηγήσεων, η οποία έχει ως εξής:
- Παπαγγελόπουλος: 15/6
- Φιλιππάκης: 18-6
- Τάρκας: 23-6
- Παπαδάκου: 24-6
Πηγές της Ν.Δ.
«Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους. Τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας», σχολίασαν πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. για την κλήση ανωμοτί των τριών μη πολιτικών προσώπων.
Μέλη της πλειοψηφίας στην επιτροπή, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν την ένσταση ακυρότητας των τριών μη πολιτικών προσώπων, υποστήριζαν ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το πόρισμα της επιτροπής και η απόφαση της Βουλής, παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο, πέραν του υπουργού, και πρόσωπα – συμμετόχους αυτού, για συγκεκριμένα αδικήματα, συνεπώς οφείλουν προηγουμένως να τους έχουν δώσει την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ύποπτοι.
Παπαγγελόπουλος: Ζήτησε προθεσμία ενός μήνα
Επίσης, ο κ. Παπαγγελόςπουλος μαζί με τον συνήγορό του, Δημήτρη Τσοβάλα, ζήτησαν προθεσμία τριάντα ημερών για να μελετήσουν τον μεγάλο όγκο των σχετικών εγγράφων. Συγκεκριμένα ο κ. Τσοβόλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν θα βάλω εδώ, τώρα θέμα ακυρότητων.
Μετά την παροχή προθεσμίας θα γίνουν αυτά. Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία. Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τη μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε τη διαδικασία.
Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου».
Για τον όγκο των δεδομένων, χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος του κ. Παπαγγελόπουλου με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπουγά:
- Παπαγγελόπουλος: Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για τον τρόπο που θα πάρω αντίγραφα και αριθμό σελίδων για να ασκήσω τα δικαιώματά μου.
- Μπουγάς: Δεν έχω εκτίμηση για όλο τον όγκο. Αλλά είναι έτοιμα, ψηφιοποημένα, σήμερα. Είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες.
- Παπαγγελόπουλος: Διάβασα για 200.000 στον Τύπο. Είναι πάνω από 100.000 σελίδες;
- Μπουγάς: Ναι, είναι.