Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση – Καταδικάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο- “Έχει και η Ελλάδα αξιώσεις στην Αν. Μεσόγειο”
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως αν και γενικά οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, κρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας αντιπαραγωγικές και προκλητικές.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσθέτει: Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και στο «μνημόνιο» Τουρκίας- Λιβύης, με φόντο και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ, κατά την οποία επέμεινε στην αποφασιστικότητα της Άγκυρας για έρευνες για πετρέλαιο και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης, απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει στον χαρακτηρισμό τού τουρκολυβικού μνημονίου ως “προκλητικού και μη βοηθητικού”, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, αλ Σάρατζ.
Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επανέλαβε τις θέσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι “οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές” .«σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια». Τόνισε ακόμα ότι το παράνομο μνημόνιο «δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα».
Aναλυτικά, όπως αναφέρει το σάϊτ της δημόσιας τηλεόρασης και μεταδίδει η ανταποκρίτρια στην Ουάσιγκτον (δείτε βίντεο):
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών -εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλητων θαλάσσιων συνόρων, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση- κάλεσε όλες τις πλευρές να δειξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλλουν καθε προσπάθεια να μην τεθεί σε κίνδυνο ή παρεμποδιστεί η επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα. Σημειώνει ότι και η Ελλάδα έχει αξιώσεις στην περιοχή που αφορά το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και υπογραμμίζει ότι το μνημόνιο αυτό δεν μπορεί από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τριτων χωρών, όπως η Ελλάδα. Και καταλήγει στην ανακοίνωση του ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της θάλασσας τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».
Σε μια κίνηση κλιμάκωσης των διπλωματικών αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές στην ηγεσία της ΕΕ, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας. Το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18 και 19 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, δεν υπάρχει «καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει τις προηγούμενες ημέρες».
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως ο νοών νοείτω» διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την συμπεριφορά της γείτονος το τελευταίο διάστημα, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο «STAR CHANNEL». Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος, να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ειναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη πλευρά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.