Εξόρμηση Τσίπρα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – “Κάθε άλλο παρά αμελητέος ο κίνδυνος μνημονίου”
Θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του libre.gr., στην προγραμματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, καθώς πιστεύει αφενός ότι το δικό του πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό, κοστολογημένο και μπορεί να γίνει το «όχημα» για να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία -γεγονός που εν πολλοίς τον διαφοροποιεί από τα κόμματα διαμαρτυρίας που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς- αφετέρου ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά πρωτίστως για τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Προκειμένου, μάλιστα, το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει γνωστό σε όλες του τις διαστάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποφάσισαν, την περασμένη Παρασκευή, τη διεξαγωγή μεγάλης πανελλαδικής εξόρμησης, με ημερομηνία εκκίνησης την Τετάρτη 3 Ιουνίου.
Με πορεία προς το λαό -παρακάμπτοντας έτσι, τα «εχθρικά», συστημικά αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης-, με περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και των αρμόδιων τομεαρχών και στην περιφέρεια, με πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με τον πολίτη (τηρώντας πάντα τις οδηγίες για τις αποστάσεις), με φυλλάδια, με δραστηριοποίηση των τοπικών στελεχών που θα πρέπει να αποκτήσουν, όπου δεν υπάρχει, ανοιχτή γραμμή με τους φορείς της περιοχής τους, με καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το youtube, και πολλά ακόμη.
Για τούτο και στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται, υπό το συντονισμό του Αλέξη Χαρίτση, να έχουν στη φαρέτρα τους την απάντηση σε κάθε πιθανό ερώτημα που μπορεί να φέρει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση, σε κάθε …κακοτοπιά.
Έχετε λεφτόδεντρα;
Και σε μια συζήτηση με πολίτες σε ένα καφενείο, σε ένα χώρο δουλειάς, η πρώτη ερώτηση που είναι πιθανό να δεχθούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εσείς, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε λεφτόδεντρα;».
Κατά την άποψη της Κουμονδούρου, «προφανώς δεν γίνεται όταν εμείς λέμε (για μέτρα) 13 δισ. να έχουμε βρει λεφτόδεντρα και όταν λέει η ΝΔ λέει 24 δισ. να είναι σοβαρή. Τι συμβαίνει; Απλώς η ΝΔ δεν έχει πάρει 24 δισ. μέτρα. Τα μέτρα που έχει πάρει και αναγγείλει και τα οποία δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, είναι 8,5 δισ., 6,4 δισ. τα προηγούμενα και 2,1 δισ. αυτά που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτά προσθέτει 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής (που είναι δάνειο) καθώς και τις εγγυήσεις και τις αναστολές 3,1 δισ. Φτάνει έτσι σχεδόν τα 14 δισ. Από εκεί και πέρα προσθέτει την ‘αναμενόμενη θετική επίδραση των μέτρων’ (!) στα μέτρα που θα πάρει.
Όμως», επισημαίνουν, «είναι άλλο τα μέτρα που παίρνεις και άλλο η θετική επίδραση που αναμένεις από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα δύο δεν προστίθενται» και κατά συνέπεια στην κυβέρνηση «απλώς μεταθέτουν τις υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων για το μέλλον. Μάλλον πιστεύει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν λεφτόδεντρα, και με έναν μαγικό τρόπο θα βρούνε χρήματα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε δεύτερο χρόνο».
Το ταμείο δεν είναι… μείον;
Ναι, αλλά «υπάρχουν τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα για την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ;», είναι ένα δεύτερο, απολύτως εύλογο ερώτημα. Στην περίπτωση αυτή, η απάντηση του οικονομικού επιτελείου παραπέμπει και σε όσα «παραδέχτηκε ο κ. Σταϊκούρας πρόσφατα στη Βουλή, ότι δηλαδή εμείς του παραδώσαμε 43 δισ. ταμειακά διαθέσιμα, εκ των οποίων, στις 31/3 εξακολουθούσαν να υπάρχουν τα 36 δισ. και στις 26/5 μας ενημέρωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πλέον 32 δισ., 11 δισ. δηλαδή κάτω από όσο τα παρέλαβε- άρα κάποια χρησιμότητα είχαν τελικά», σχολιάζουν με τρόπο δηκτικό.
Από αυτά, «εξαιρούμε τα 15,7 δισ. που είναι για την ασφάλεια στην αποπληρωμή του χρέους μας αλλά και τα 3,2 δισ. που είναι τα τοκοχρεολύσια του Ιουλίου. Μένουν λοιπόν περίπου 13,7 δισ. όπως μας ενημέρωσε και η ΝΔ επίσημα».
Σε αυτά «μπορούμε να προσθέσουμε και χρήματα από τον αναπροσανατολισμό των ΕΣΠΑ χάριν και της ευελιξίας που παρέχεται. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα για 6,5 – 7,5 δισ. επιπλέον. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ παραδέχεται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν 4,5 δισ. από τα ΕΣΠΑ. Ενώ με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο ΟΔΔΗΧ ήδη προσανατολίζεται στην έκδοση νέων τίτλων. Αυτά τα χρήματα προφανώς θα προστεθούν στα ταμειακά διαθέσιμα, και χωρίς να υπολογίζουμε την δυνατότητα αύξησης εντόκων γραμματίων, η ΝΔ δεν αμφισβήτησε ότι μπορούν να εξασφαλιστούν έτσι 4,5 δισ. Ταυτοχρόνως, σε όσα είπαμε πρέπει να προστεθούν και οι πόροι από Ευρωπαϊκά εργαλεία όπως το SURE, η ΝΔ δεν αμφισβήτησε ότι μπορούν να εξασφαλιστούν έτσι 1,5 δισ. Όλα αυτά, με βάση τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς που και η ΝΔ παραδέχεται, αθροίζουν σε περίπου 24,2 δισ.», είναι η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ.
Εφικτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο πιο αρνητικό σενάριο
«Υπολογίζετε όμως τη μείωση εσόδων» είναι το τρίτο, στη σειρά, ερώτημα. Και εδώ, από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν: «Ακόμη και με τις παραδοχές της ΝΔ, η συνολική μείωση των εσόδων ανέρχεται σε 7,5 – 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν από τα 24,2 δισ. που η ΝΔ παραδέχεται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν, αφαιρέσουμε 7,5 – 8,5 δισ., που είναι οι ανάγκες που θα προκύψουν λόγω των μειωμένων εσόδων, υπάρχει χώρος για δαπάνες τουλάχιστον 15,7 – 16,7 δισ. ευρώ με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.
Άρα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μέτρα 13,4 δισ. ευρώ είναι απόλυτα εφαρμόσιμο. Μάλιστα, αν εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας, καθώς θα εισρεύσει χρήμα στην πραγματική οικονομία, τόσο η μείωση εσόδων όσο και οι αναγκαίες αναστολές θα είναι σαφώς μικρότερες. Παρόλα αυτά το πρόγραμμά μας αποδεικνύεται ότι είναι εφικτό ακόμη και αν πραγματωθεί το πιο αρνητικό σενάριο».
«Ο κίνδυνος μνημονίου κάθε άλλο παρά αμελητέος»
«Καλά όλα τα παραπάνω αλλά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύουμε να μπούμε σε μνημόνια;», θα αναρωτηθούν πιθανώς πολλοί ακούγοντας και τη σχετική κυβερνητική επιχειρηματολογία. Εδώ, η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «σε μνημόνιο μπαίνουν οι χώρες που χάνουν την πρόσβαση στις αγορές. Ως ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίσαμε τη χώρα με το ‘μαξιλάρι’. Όμως, η κυβέρνηση αρνείται να το χρησιμοποιήσει με το σωστό τρόπο, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες. Έτσι ο κίνδυνος μνημονίου είναι κάθε άλλο παρά αμελητέος.
Ο καλύτερος τρόπος», επιχειρηματολογούν, «να αποφευχθεί το μνημόνιο είναι να μην εκτροχιαστεί ο λόγος Χρέος/ΑΕΠ. Αυτό, το πρόγραμμά μας το επιτυγχάνει αφενός συγκρατώντας τον αριθμητή (καθώς οι δαπάνες από τα ταμειακά διαθέσιμα δεν αυξάνουν το χρέος) και αφετέρου συγκρατώντας την πτώση του παρονομαστή, δηλαδή την ύφεση».
Μνημόνιο από την πίσω πόρτα
Όμως, σημειώνουν με έμφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ, «το να κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις, να έχουμε ξανά μια ανθρωπιστική κρίση, δεν είναι ουσιαστικά μνημόνιο; Τα μνημόνια ήταν μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές γιατί είχαν μια ατζέντα. Αυτή την ατζέντα νομοθετεί η κυβέρνηση τώρα. Σε όλους τους τομείς: εργασιακά, οικονομία, περιβάλλον, οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι συνέχεια της περιόδου 2010-2014. Μνημονιακές θα είναι και οι συνέπειες αυτών των μέτρων –και στην οικονομία και στην κοινωνία και στην αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», υποστηρίζουν και προσθέτουν:
«Βέβαια, η συνεπακόλουθη πτώση του εισοδήματος είναι δυστυχώς πολύ πιθανό να οδηγήσει και στα κανονικά μνημόνια, τα οποία βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπου τα μέτρα αυτά επιβάλλονταν και η χώρα είχε απωλέσει κρίσιμους βαθμούς ελευθερίας», προειδοποιούν, ενώ στη φαρέτρα τους έχει προστεθεί, τελευταία, και ένα ακόμη επιχείρημα: «Φυσικά όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν είναι ένας ακόμα λόγος για να έχουμε τώρα ένα εμπροσθοβαρές πακέτο όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γέφυρα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αν τελικά περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής».
Νίκος Παπαδημητρίου