Αποστολάκης: Η Τουρκία θα συνεχίσει, χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική
«Δεν είναι μόνο ο Έβρος το πρόβλημα, ο Ερντογάν διεκδικεί. Έχει ένα πλέγμα ενεργειών τις οποίες εφαρμόζει προκειμένου να πετύχει αυτά που έχει διακηρύξει και πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας».
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο πρώην υπ. Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε ότι « η Τουρκία δεν δικαιούται τίποτα βάσει του ΔΔ και προσπαθεί να το επιβάλει. Το Διεθνές Δίκαιο υπάρχει, κάποιος όμως πρέπει να το εφαρμόσει και πρέπει να συναινέσουν όλοι. Ούτε μας εξασφαλίζει το γεγονός ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες είναι με το μέρος μας. Αυτά πρέπει να τα προασπίσουμε και να τα διεκδικήσουμε».
Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι στη θάλασσα, με αιχμή του τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. « Ο Ερντογάν το έκανε για να κεφαλαιοποιήσει ότι μπορεί από την κατάσταση στην Λιβύη. Θεωρώ ότι θα κάνει κάποια κίνηση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά θα αφήσει περιθώρια να μην είναι μονόδρομος για μας. Κάθε τέτοια παρέμβαση έχει τις δικές της παραμέτρους και αντιστοίχως της δυνατότητες να παρέμβεις ή όχι. Δεν θα πρέπει να παραβιάζεται κυριαρχικό μας δικαίωμα, ώστε να επέμβουμε, αυτά όμως είναι ένας αλγόριθμος, ένα πολεμικό σενάριο στην ουσία. Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα από το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί ο Ερντογάν προσπερνά το παράνομο του πράγματος και επιμένει ότι έχει κάνει μία συμφωνία με κυρίαρχο κράτος και με μία νόμιμη κυβέρνηση. Είναι μία καινούργια πηγή προβλημάτων».
Απαντώντας στην ερώτηση εάν υφίστανται οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι « υπάρχουν, αλλά δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε. Η επικοινωνία και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, πρέπει να υπάρχει γιατί δεν είναι μόνον θέμα ασφαλείας, αλλά όταν υπάρχει επαφή και επικοινωνία όλο και κάτι μπορεί να επιλυθεί».
Ο κ. Αποστολάκης κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία έχει δώσει αυτόν τον καιρό, για δικούς της λόγους, μία έμφαση σε παραβιάσεις, σε απειλές. Θεωρώ ότι θα συνεχίσει και το πρόβλημα δεν λύνεται με τον τρόπο που το διαχειριζόμαστε. Πρέπει να σταματήσουμε να κινούμαστε στη βάση των όσων λέει ή κάνει η Τουρκία . Πρέπει να έχουμε την εθνική μας στρατηγική, είμαστε κυρίαρχο κράτος, πρέπει να πάμε μπροστά και δεν μπορεί η Τουρκία να μας κατευθύνει ποιες αποφάσεις θα παίρνουν και πως θα κινούμαστε. Πρέπει να βγούμε από αυτή την παγίδα, χρειάζεται να χαραχθεί μία εθνική στρατηγική».
Πηγή: ert.gr