Αγωνία στο Μαξίμου για την ψηφοφορία στη Βουλή – Το “γραμμάτιο” Μητσοτάκη στον Σαμαρά

 Αγωνία στο Μαξίμου για την ψηφοφορία στη Βουλή – Το “γραμμάτιο” Μητσοτάκη στον Σαμαρά

Το θέμα απλά δεν υπάρχει, δεν υφίσταται. Η σημερινή συζήτηση – κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο απουσιάζει από τα σημερινά πρωτοσέλιδα, ακόμη και τα πιο φιλικά στην κυβέρνηση.

Αν το θέμα δεν… πουλάει, τότε αυτό είναι μήνυμα και προς όλους εκείνους που έχουν ποντάρει πολιτικά σε αυτό. Από την άλλη, βέβαια, η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ αρχήν αποστασιοποιημένη από την όλη διαδικασία -ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη σημερινή όπως και στις αντίστοιχες προηγούμενες συζητήσεις στη Βουλή, αναμένεται να …τραβηχτεί πίσω, θέλοντας να καταδείξει ότι είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποίαν η κυβέρνησή του δεν αναμειγνύεται.

Είναι από την άλλη γνωστό ότι είναι έντονο, αδιάλειπτο και διαρκές το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες της προανακριτικής.

Είναι, άλλωστε -λένε οι άσπονδοι εχθροί του Κυριάκου Μητσοτάκη- το μοναδικό του γραμμάτιο προς τον Αντώνη Σαμαρά που έχει κάνει σκοπό της ζωής του να πάει τους «σκευωρούς» ως το τέλος.

Αλλά το πρωθυπουργικό Μέγαρο έχει και έναν άλλον καημό: τον αριθμό των βουλευτών από το άθροισμα των βουλευτών των κομμάτων που θα υπερψηφίσουν την πρόταση, που θα έχουν φύγει από τη γραμμή. Και οι ψηφοφορίες αυτές προσφέρονται για έκφραση διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για μικρό ή μεγαλύτερο ζήτημα, άσχετα δηλαδή από το επίδικο της ψηφοφορίας.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που από την πρώτη στιγμή έχει υπερασπισθεί τον υπουργό του, έχει ρίξει βάρος στο ότι το μείζον είναι άλλο: το σκάνδαλο Novartis.

Όμως, όπως και να το πάρει κανείς, εγκλήματα για τα οποία σήμερα κατηγορείται ο Δ. Παπαγγελόπουλος, όπως εκβίαση, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου και υπαλλήλου, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος και, κυρίως, εγκληματική οργάνωση δεν είναι απλές κατηγορίες. Είναι κατηγορίες που εκ των πραγμάτων φέρνουν σε θέση άμυνας τόσο εκείνον που κατηγορείται -ο Δ. Παπαγγελόπουλος ετοιμάζεται για τον νυν υπέρ πάντων αγώνα- όσο και για το κόμμα που τον στηρίζει.

Επιπλέον το θέμα Παπαγγελόπουλου είναι από τα θέματα εκείνα που τραυματίζουν τις σχέσεις Τσίπρα και Γεννηματά. Από τα τελευταία, ενδεχομένως, αλλά πάντως είναι ένα τέτοιο.

Το πιθανότερο είναι ότι, βάσει του θερμού πολιτικού κλίματος που θα κυριαρχήσει σήμερα στη Βουλή, το θέμα θα κερδίσει κάποιο χώρο στα αυριανά πρωτοσέλιδα.

Η συνέχεια πάντως με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προμηνύεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα