Γερμανός πρεσβευτής: Κοντά σε διακρατική συμφωνία για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα
Η Αθήνα, επιχειρώντας να βάλει εκ νέου μπροστά τον ελληνικό τουρισμό, βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με χώρες που έχουν αντίστοιχα καλές υγειονομικές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου να καταλήξει σε διμερείς συμφωνίες που θα επιτρέψουν τα ταξίδια μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η Ελλάδα αποτελεί για εμάς έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους στο εγχείρημα της επανεκκίνησης του τουρισμού», δηλώνει στην “Καθημερινή” ο πρέσβης της Γερμανίας, Ερνστ Ράιχελ, αποκαλύπτοντας πως οι διεργασίες για το άνοιγμα της μεγαλύτερης αγοράς επισκεπτών της χώρα μας μπορεί να είναι κοντύτερα από ό,τι πολλοί πιστεύουν.
Στόχος είναι αυτές οι συμφωνίες να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν και σίγουρα πριν από το άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων τον Ιούνιο. Οι διμερείς συμφωνίες ενθαρρύνονται και από τις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις οποίες προβλέπεται ότι όταν ένα κράτος-μέλος αποφασίζει να επιτρέψει το ταξίδι εντός της επικράτειάς του ή σε συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να το πράξει χωρίς διακρίσεις, επιτρέποντας επισκέψεις ταξιδιωτών από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Η υλοποίηση αυτής της πρόνοιας περνά όμως αδιαμφισβήτητα μέσα από διακρατικές συμφωνίες, «που θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες, με γνώμονα και την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο.
Πρώτες αναμένεται να κλείσουν από τη μεν πλευρά της Ε.Ε. με την Κύπρο και από χώρες εκτός Ε.Ε. με το Ισραήλ, με το οποίο έχουν ήδη προχωρήσει και οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Αλλες χώρες με τις οποίες έχουν ανοίξει ή ανοίγουν παρόμοιες συζητήσεις είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία και εσχάτως και η Ρουμανία, ενώ αναμένεται η αξιολόγηση μιας τέτοιας προοπτικής και με την Πολωνία. Κύπρος, Ισραήλ, Βουλγαρία και Αυστρία το 2019 έστειλαν στην Ελλάδα αθροιστικά περί τα 5,5 εκατομμύρια τουρίστες, από τα συνολικά 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες του 2019, που δαπάνησαν εδώ περί το 1,6 δισ. ευρώ.
Ομως, το ενδεχόμενο να μπορέσει η Ελλάδα να υποδεχθεί εντός του καλοκαιριού και Γερμανούς τουρίστες είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης ταξιδιωτών, με βάση την ταξιδιωτική τους δαπάνη. Το 2019 αυτή διαμορφώθηκε στα 2,937 δισ. ευρώ από τα 18,17 δισεκατομμύρια συνολικά που έφερε ο τουρισμός. Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία πέρυσι διαμορφώθηκε στα 4,026 εκατομμύρια ταξιδιώτες από τους 34 εκατομμύρια συνολικά ξένων που επισκέφθηκαν τη χώρα.
Οπως εξηγεί ο πρέσβης της Γερμανίας, Ερνστ Ράιχελ στην «Κ», «η Γερμανία αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα επανεκκίνηση στον τουρισμό και στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. –ακόμη και φέτος το καλοκαίρι– εφόσον η περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει. Ετσι η Γερμανία συμβάλει με έμπρακτη αλληλεγγύη, ώστε οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού για την Ελλάδα να περιοριστούν σημαντικά».
Για τον λόγο αυτό, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προσκάλεσε την ερχόμενη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη τους ομολόγους του από εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι οποίες προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς Γερμανούς τουρίστες.
«Στόχος είναι ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός των κανόνων για την ταξιδιωτική μετακίνηση και την παραμονή των τουριστών. Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία έγκαιρα και με μεγάλη επιτυχία αντιμετώπισαν την πανδημία και γι’ αυτόν τον λόγο, επίσης, η Ελλάδα αποτελεί για εμάς έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους σε αυτό το εγχείρημα», προσθέτει ο Ερνστ Ράιχελ. «Μέσα από έναν διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ώστε και φέτος το καλοκαίρι να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες να απολαύσουν στην Ελλάδα τις ωραιότερες εβδομάδες τους», υπογραμμίζει ο πρέσβης, ο οποίος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «για εμάς είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διχαστεί για το ζήτημα του τουρισμού. Η προστασία της υγείας των πολιτών έχει προτεραιότητα».
Ενεργές οι κρατήσεις
Αξίζει στο σημείο αυτό να τονιστεί πως σύμφωνα με έρευνα της «K», εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις Γερμανών tour operators όπως οι TUI, DER Touristik, Alltours και FTI GROUP παραμένουν ενεργές στα συστήματά τους όπως και σε εκείνα των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων. Αφορούν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο αλλά και τους επόμενους μήνες για τους οποίους μόνον ένα μικρό μέρος από αυτούς τους πελάτες έχουν ζητήσει την ακύρωση των κρατήσεών τους και την επιστροφή χρημάτων που έχουν ήδη καταβάλει.
Η Ελλάδα της οποίας η έκθεση στην τουριστική οικονομική δραστηριότητα είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς, συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που πρωτοστατούν στην προσπάθεια επανεκκίνησής της. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι το Smart Covid Management Group, χώρες δηλαδή που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο Group συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία. Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε διεθνή ακροατήριο αυτή την εβδομάδα δήλωσε πως «αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί για τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου, με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα».
Δεν θα πρέπει, πάντως, να παραγνωρίζεται πως ακόμα και οι χώρες που συνομιλούν με την Ελλάδα για να επιτρέψουν τα μεταξύ των δύο μερών ταξίδια προτάσσουν τη δική τους εγχώρια τουριστική βιομηχανία με το σύνθημα για «staycation», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται οι διακοπές εντός των συνόρων. Τόσο στη Γερμανία όσο και στο Ισραήλ οι πιέσεις των εγχώριων ξενοδόχων που προσπαθούν να ανακτήσουν πληρότητες είναι σημαντικότατες.
Πηγή: kathimerini.gr