“Χωρούν” στην κυβέρνηση Κεφαλογιάννη και Αβραμόπουλος;- Έντονο παρασκήνιο με τα δύο κορυφαία στελέχη
Το ερώτημα υποθετικό, δεδομένου πως οι “πηγές του Μεγάρου Μαξίμου” έσπευσαν, μέσα στο σαββατοκύριακο του καύσωνα με ουρές στις παραλίες, να διαψεύσει πως επίκειται ανασχηματισμός, υπό την δικαιολογία πως “δεν γίνονται ανασχηματισμοί εν μέσω κρίσης”. Ωστόσο, εάν “διαβάσει” κανείς καλύτερα τις ανάγκες που προκύπτουν για την κυβέρνηση, μια τέτοια κίνηση δεν πρέπει να αποκλείεται. “Χωρούν”, λοιπόν, σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, δύο “βαριά” ονόματα της Ν.Δ, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος;
Η πρώτη αρνήθηκε να μπει στην κυβέρνηση καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν της έδωσε το υπερυπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το “έσπασε” στα δύο, προτιμώντας την Πασοκογενή- Σημιτική Λένα Μενδώνη και τον εκ του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη. Αμφότεροι, ωστόσο, έχουν αναδειχθεί σε “αδύναμους κρίκους” της κυβέρνησης, μαζί με άλλους.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της εσχάτως. Με κριτική κατά της Λένας Μενδώνη και με έναν λόγο μετριοπαθή εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτόν που εκφωνούν τα στελέχη της σκληρής δεξιάς πτέρυγας.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως θα είναι ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει την Λίνα Μενδώνη αναλαμβάνοντας το υπουργείο Πολιτισμού ή ένα υπερυπουργείο – κάτι που εξ’ αρχής διεκδικούσε – με την ένωση δηλαδή των υπουργείων τουρισμού και πολιτισμού.
Σε συνέντευξή της στο iEidiseis.gr, η Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας: «Μια χώρα σαν την Ελλάδα, όχι τώρα, πάντα θα έλεγα, πρέπει να στηρίζει με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τον πολιτισμό της. Και να δείχνει αγάπη και κατανόηση σε όλο αυτό τον πολύχρωμο χώρο δημιουργίας και προσφοράς. Δεν είναι εύκολη η “εξίσωση”, σε καμία περίπτωση. Δεν εξωραΐζω τις δυσκολίες, γνωρίζω καλά ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Προσπαθώ όμως να ορίσω ένα χώρο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτήν, δεν γίνεται δουλειά».
Ερωτώμενη δε εάν μπορεί κάποιος να βάζει απέναντι πρόσωπα όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Όλγα Κεφαλογιάννη απαντά με νόημα: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα για την Ελλάδα. Εμβληματική μορφή στον χώρο της μουσικής. Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας. Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού. Δημιουργούς και εργαζόμενους που πλήττονται άγρια από τα αποτελέσματα της πανδημίας».
Τέλος για το αν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στο υπουργείο Τουρισμού αναφέρει: «Οι πολιτικοί πρέπει να εξελισσόμαστε, να μην ταυτιζόμαστε με καρέκλες και ρόλους»…
Ο σιωπηλός Αβραμόπουλος
Από την άλλη, είναι τουλάχιστον περίεργη η επίμονη αποστασιοποίηση του πρώην επιτρόπου Μετανάστευσης από την εσωτερική πολιτική κινητικότητα. Σε πολιτική καραντίνα, πριν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα του “Μένουμε Σπίτι”, ο πρώην υπουργός Υγείας, Άμυνας και Εξωτερικών συνεχίζει να απέχει. Ουδεμία δημόσια παρέμβαση εδώ και πολύ καιρό, ακόμα και για μείζονα ζητήματα που γνωρίζει καλά.
Κάποιοι λένε πως αναμένει να κλείσει και τυπικά η “περιπέτεια” της δικαστικής έρευνας για τη Novartis προκειμένου να επανεμφανιστεί δικαιωμένος. Ωστόσο, συνομιλητές του λένε πως είναι ιδιαίτερα σκεπτικός για όσα συμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα αλλά και για κάποιους κυβερνητικούς χειρισμούς.Κινούμενος διακριτικά μεταξύ της οικίας του στην Κάτω Κηφισιά και του εξοχικού που διατηρεί στη Σαρωνίδα, μιλάει με πολιτικά στελέχη και συνεργάτες και…αναμένει.
Είναι προφανές, ωστόσο, πως τυχόν επιστροφή του σε ένα κυβερνητικό σχήμα δεν θα μπορούσε να συμβεί παρά με όρους που να “αρμόζουν” στην μακρά πολιτική διαδρομή του. Όμως τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που, όπως λέγεται, θα επιθυμούσε δεν είναι εύκολο να “αδειάσουν”. Το πρώτο (Ν.Δένδιας) είναι πρακτικώς μάλλον αδύνατο -για πολιτικούς και άλλους λόγους-, το δεύτερο, ίσως, λίγο ευκολότερα.
Άλλο υπουργείο δεν φαίνεται να επιθυμεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πράγματι θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ως αντικαταστάτης του Θεοχάρη ή άλλου κυβερνητικού στελέχους. Σιωπηλός αλλά όχι αμνήμων, λένε οι γνωρίζοντες την “mentalite” του πρώην επιτρόπου…