Τήνος, Σουμελά και ΔΕΘ τα υγειονομικά “crash test” του καλοκαιριού- Παρασκηνιακές επαφές με την Εκκλησία για τον 15Αύγουστο
Η κυβέρνηση ανοίγει άρον-άρον και υπό τον φόβο της ακόμα μεγαλύτερης διασποράς της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης την εστίαση, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (mall) τις οργανωμένες παραλίες και άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο στις αρμόδιες επιτροπές επιστημόνων που συντονίζονται από τον καθηγητή και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν επιτακτικά τα διλήμματα για το φετινό καλοκαίρι.
Στα νησιά, για παράδειγμα, δικαίως οι πολίτες και επιχειρηματίες του τουρισμού “υποτιμούν” το πρόβλημα του κοροναϊού καθώς δεν είχαν κρούσματα και βίωσαν μάλλον αμήχανα την καραντίνα, ωστόσο ο εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός ενδέχεται να αποκαλύψει μια κατάσταση που δεν έχει προβλεφθεί επαρκώς.
Οι πολίτες, επίσης δικαίως, απορούν για ορισμένα αντιφατικά μέτρα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Γιατί, για παράδειγμα, στις αεροπορικές μεταφορές δεν υπάρχει η πρόβλεψη των κενών καθισμάτων, ενώ την ίδια ώρα αυτό επιβάλλεται στα πλοία; Πως είναι δυνατόν να συνωθούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι όρθιοι επιβάτες και όσοι κάθονται να έχουν μεταξύ τους κενά καθίσματα; Γιατί στα καταστήματα εστίασης οι περισσότεροι εργαζόμενοι φορούν την μάσκα λανθασμένα ή ως “υποσάγονο” και δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας; Πως η κυβέρνηση και η αστυνομία σπεύδει στις συγκεντρώσεις νέων στις πλατείες, ενώ παραβλέπει προκλητικά τις συγκεντρώσεις ακροδεξιών ή “συνωμοσιολόγων”, ή ακόμα και το “πάρτι της Ομόνοιας” με την παρουσία του δημάρχου Αθηναίων;
Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση και προκαλούν αντακλαστικά την χαλάρωση των μέτρων.
Εκείνο ωστόσο που απασχολεί ακόμα πιο έντονα τους επιστήμονες είναι μια σειρά μεγάλων γεγονότων που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι και ορθώς θεωρούνται μικρές ή μεγαλύτερες υγειονομικές “βόμβες”, ασχέτως εάν η αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού συνεχιστεί.
Την ώρα που ορθώς έχουν απαγορευτεί μεγάλα πολιτιστικά events (συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις), με εξαίρεση κάποιες που ίσως πραγματοποιηθούν στα “αχανή” Ηρώδειο και Επίδαυρο, με την τήρηση των αποστάσεων και με σαφώς μικρότερο αριθμό θεατών, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μείζον υγειονομικό θέμα του εορτασμού του 15Αύγουστου.
Τήνος, Σουμελά και 15Αύγουστος
Πρόκειται για ένα πραγματικό “crash test” με την Εκκλησία της Ελλάδος, την ώρα που οι εκκλησίες ανοίγουν στους πιστούς. Θα επιτραπεί, για παράδειγμα, να εορταστεί κανονικά η μεγάλη γιορτή της Παναγίας στην Σουμελά, την Τήνο, την Πάρο και σε δεκάδες άλλα σημεία της χώρας;
Η Τήνος και η Σουμελά είναι, ίσως, τα πιο δύσκολα εγχειρήματα. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο από ολόκληρη την χώρα και συνωθούνται για να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες της Μεγαλόχαρης, ενώ η περιφορά τους οργανώνεται με τέτοιο τρόπο, κατ΄ έθιμο, ώστε οι πιστοί να έρχονται εκ των πραγμάτων σε σωματική επαφή.
Στα νησιά αλλά και τα ορεινά του Βερμίου θα συρρεύσουν χιλιάδες από άλλα σημεία της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων, όπως λένε εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, και Ρομά, οι πληθυσμοί των οποίων σε ορισμένες περιοχές (Λάρισα, Θράκη κά) θεωρήθηκαν εξαιρετικά ευάλωτοι στον ιό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, η Μητρόπολη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου δεν συζητά, προς το παρόν, την ακύρωση του εορτασμού, ούτε καν τον περιορισμό του. Δεδομένου, μάλιστα, ότι από την προσέλευση των πιστών κρίνεται και οι βιωσιμότητα του ναού της Ευαγγελίστριας στην Τήνο, ή το Ίδρυμα Παναγίας της Σουμελά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η Μητρόπολη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ,καθώς στο τοπικό ίδρυμα (για τον έλεγχο του οποίου έχουν δοθεί, ως γνωστόν, και πολιτικές μάχες, δεν υπήρξε εισροή εσόδων από τους πιστούς κατά τις γιορτές του Ευαγγελισμού και του Πάσχα. Η αγορά της Τήνου, για παράδειγμα, που επιβιώνει κατά κύριο λόγο από τον θρησκευτικό τουρισμό έχει υποστεί καθίζηση και οι τοπικοί επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση.
Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη, πιθανότατα, με την άρνηση της Εκκλησίας να ακυρώσει τους εορτασμούς και αναζητούνται ήδη τρόποι περιορισμού της προσέλευσης πιστών ώστε να σταθείε φικτό να γίνουν με τρόπο (σχετικά) ασφαλή. Είναι, δε, πιθανό, σύμφωνε με τις ίδιες πληροφορίες, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως αλλά και ο ίδιος πρωθυπουργός να συνομιλήσουν σύντομα με τον Αρχιεπίσκο Ιερώνυμο και να θιγούν τα συγκεκριμένα θέματα. Με γνωστή την μεγάλη δυσαρέσκεια σημαντικής μερίδας σκληρών ιεραρχών για τον κυβερνητικό χειρισμό ως προς το κλείσιμο των εκκλησιών κατά την καραντίνα, το πρόβλημα γίνεται πολύ σοβαρό.
Για το θέμα αυτό κρίσιμη θα είναι και η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος θα κληθεί πιθανότατα για ακόμα μία φορά να ενημερώσει την Ιεραρχία για τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού.
Το θέμα με την ΔΕΘ
Ανάλογο ερώτημα θα προκύψει και με τις εκδηλώσεις στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ακόμα κι αν έχουν περιοριστεί ή μηδενιστεί τα κρούσματα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού -αν και κάτι τέτοιο δεν το θεωρούν, προσώρας, ιδιαίτερα πιθανό οι επιστήμονες- είναι προφανές πως δεν μπορούν, φέτος, να οργανωθούν οι εκδηλώσεις με τον ίδιο τρόπο. Η ΔΕΘ ακύρωσε, άλλωστε, δύο μεγάλες κλαδικές εκθέσεις η διοργάνωση των οποίων συνέπεσε με την καραντίνα, ωστόσο το μείζον ζήτημα και συμβολικά αλλά και οικονομικά είναι τι θα γίνει με την μεγάλη έκθεση του Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα:
Μέχρι και 50 εκατ. ευρώ έχει χάσει μέχρι τώρα η ελληνική οικονομία από την ακύρωση μεγάλων εκθέσεων στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ για τη ΔΕΘ η ζημιά έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ από το πλήγμα σε δύο μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα, την Freskon και την Εκθεση Βιβλίου. Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης. Όπως τόνισε σε διεθνές επίπεδο η ακύρωση των εκθεσιακών γεγονότων έχει προκαλέσει ζημιά ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ από τα οποία τα 28 δισ. ευρώ αφορούν την Ευρώπη.
Ο κ. Ποζρικίδης, σε δηλώσεις του, στο ειδικό ενημερωτικό δελτίο FOODReporter ανέφερε πως «από την αρχή του έτους όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες ακυρώσεις, χάθηκαν περίπου 250.000 θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης. Συνολικά, ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν περίπου 10.000 εκθέσεις». Σε ό,τι αφορά δύο δικές μας εκθέσεις, η Freskon, η οποία αφορά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακυρώθηκε ενώ η έκθεση βιβλίου μετατέθηκε για τον προσεχή Οκτώβριο. «Η απώλεια τζίρου για την εταιρεία μας ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 1,5 εκατ. ευρώ» είπε.
Ο κορονοϊός, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που υποχρεώθηκαν οι χώρες να επιβάλουν για να περιορίσουν την πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα, να ακυρωθούν ή να αναβληθούν μέχρι τώρα όλες οι εκθεσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Οι οικονομικές απώλειες για τις διοργανώτριες εταιρείες με βάση τους τζίρους τους ανέρχονται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ και δευτερογενώς άνω των 50 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται από τις ακυρώσεις αυτές.
Για τη μορφή και τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι εκθέσεις στο εξής, ο κ. Ποζρικίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα συνεχίσουν να γίνονται με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, δεδομένου ότι η ανθρώπινη επαφή δεν υποκαθίσταται. Ακόμα και εάν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω πλατφορμών όπως η Alibaba, δεν θα πάψει να υφίσταται η ανθρώπινη συναναστροφή».
Όπως είπε οι προσεχείς εκθέσεις θα έχουν πιθανότατα λιγότερους επισκέπτες και εκθέτες, μεταξύ των οποίων θα τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις, ωστόσο εκτιμά ότι το αποτέλεσμα ως προς τον τζίρο των εκθέσεων θα είναι το ίδιο με πριν «διότι μπορεί οι αγοραστές που θα τις επισκέπτονται να είναι ισχυρότεροι».
Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΘ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημοσίως, βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομίας ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, κάτι που λαμβάνει ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις λόγω της κρίσης του κοροναϊού αλλά και της βοήθειας που παρείχε η συγκεκριμένη χώρα.
Ωστόσο είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να ξαναδούμε εικόνες με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες να κατακλύζουν τα περίπτερα της ΔΕΘ (εκεί δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να τηρηθούν αποστάσεις ασφαλείας), ούτε καν τον πρωθυπουργό να εκφωνεί την καθιερωμένη ομιλία στο “Βελλίδειο” με εκατοντάδες προσκεκλημένους.
Η ενημέρωση της κυβέρνησης για την εστίαση
Αναλυτικά η ενημέρωση της κυβέρνησης για το ζήτημα της εστίασης: H κυβέρνηση ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας το επιτρέπουν.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα.
Να θυμίσουμε ότι την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και τα mall, ενώ εδώ και λίγες ημέρες έχουν ανοίξει τα μαγαζιά λιανικής.