Πώληση ή Εξυγίανση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

 Πώληση ή Εξυγίανση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Εξακολουθούν οι κυβερνητικές προσπάθειες για την πωληση των ναυηγείων της Ελευσίνας στην αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, που ήδη κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των ναυπήγείων Σύρου.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού η οικονομικές ενέσεις της ελληνικής πολιτείας θα έπαυαν στο τέλος Μαρτίου εφόσον δεν προχωρούσε το σχέδιο εξυγείανσης της κυβέρνησης διά της πώλησης της επιχείρησης στην εταιρεία ΟΝΕΧ, αλλά τελικά παρατάθηκε η υποστήριξη μέχρι το τέλος Ιουνίου λόγω των καθυστερήσεων που είχαν προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα το κόστος λειτουργίας και μισθοδοσίας το έχουν αναλάβει οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεδομένου μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται δύο πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο ανάπτυξης,. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε τηλεδιάσκεψη εχθές, Παρασκευή 15 Μαΐου, με την ηγεσία του Development Finance Corporation (DFC), τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Ενεργειακές Πηγές, κ. Francis Fannon και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, με κεντρικό θέμα την μεταπώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ, αλλά και τα σχέδια για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. 

Για την περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πάντως, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά εναλλακτικό σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, rπροβλέπει την ανάληψη της διοίκησης από το Δημόσιο και τους υπόλοιπους πιστωτές της εταιρείας.

Άμεση λύση ζητούν και οι περίπου 600 εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται περί τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ αγωνιούν για το μέλλον της εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι ζητούν να προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης ή εφόσον αναληφθεί η διοίκηση από το Δημόσιο να μην κλείσουν τα Ναυπηγεία. Χθες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κινητοποίηση στο ύψος των διοδίων Ελευσίνας, ενώ αποφασίστηκε από το ΔΣ του σωματείου να πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 4ώρη στάση εργασίας και την Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης

Σχετικά Άρθρα