Τα εκλογικά σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου και το “απαγορευτικό” Χατζηδάκη

Τα εκλογικά σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου και το “απαγορευτικό” Χατζηδάκη

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Ν.Δ, κορυφαίος υπουργός και ένα από τα πιο έμπειρα και δημοφιλή στελέχη της κυβέρνησης. Εδώ και καιρό προτιμά να ασχολείται με τα του (υπουργικού) οίκου του και πολύ λιγότερο με τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων. Οι πολιτικές που ασκεί, βεβαίως, δεν είναι πάντοτε “δημοφιλείς”, ενίοτε, όπως συνέβη με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και τις επενδύσεις, προκαλούν μείζονες συγκρούσεις με την αντιπολίτευση.

Ως εκ τούτου, η παρέμβασή του μέσω της RealNews, σχετικά με όσα λέγονται για την πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργού, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πιο σαφής δεν θα μπορούσε να γίνει: “Θα ήταν μια ανεύθυνη πράξη η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκ πρώτης όψεως, η συγκεκριμένη αναφορά δεν θα είχε νόημα, δεδομένου πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα (συνέντευξη στην “Καθημερινή”) πως δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο διότι διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη ΔΕΗ - Sputnik Ελλάδα

Πριν την συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού, ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης (στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία) είχε σπεύσει -με άρθρο του στην “Εστία”- να εξηγήσει αναλυτικά γιατί, κατά την άποψή του, θα ήταν επικίνδυνη μια τέτοια επιλογή. Ακόμα, τότε, οι σχετικές συζητήσεις γίνονταν σε κλειστούς κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου.

Υπήρχαν, όμως, οι πρώτες “προτροπές” από φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες εντάθηκαν στη συνέχεια. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης (το όνομα του οποίου είχε ακουστεί έντονα για να είναι υποψήφιος στα Χανιά απ΄ όπου κατάγεται) “συμβούλευσε” δημοσίως (άρθρο στο liberal.gr) τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εξασφαλίσει την “πολιτική θανάτωση” του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά ρωτήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τρεις φορές επανέλαβε πως δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές, και τις τρεις, όμως, φρόντισε να προσθέσει τρεις λέξεις: “αυτή την στιγμή”. Ο “αψύς” βουλευτής Κώστας Κυρανάκης, της σκληρής δεξιάς πτέρυγας, ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός (Kontra Channel): πρότεινε να διεξαχθούν προώρες εκλογές.

Η σχετική συζήτηση δεν “μαγειρεύεται”, λοιπόν, στα υπόγεια της Κουμουνδούρου. Πρόκειται για ένα θέμα και έναν σχεδιασμό που απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί -όπως παρακολουθεί και η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της- και προετοιμάζεται. Εάν κρίνει, βεβαίως, κανείς από τα σχετικά αργά αντανακλαστικά σε μια σειρά θεμάτων που προσφέρονται για αντιπολίτευση και τις εσωτερικές αντιθέσεις που δεν κοπάζουν, μάλλον η προετοιμασία αυτή δεν έχει πιάσει ακόμα το αναγκαίο (πιθανό) προεκλογικό τέμπο.

Η παρέμβαση Χατζηδάκη, ωστόσο, συνιστά και μια ρητή προτροπή προς το Μέγαρο Μαξίμου. “Ανεύθυνη πράξη μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες”, σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει η φράση: “Ανεύθυνη”.

Ωστόσο, η επχιειρηματολογία υπάρχει, όπως πιθανώς να προκύψει και η αναγκαιότητα.

Στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου χαράζει ο ...

Το νέο περιβάλλον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το εντυπωσιακό 40% πριν από περίπου δέκα μήνες. Μέχρι και την ώρα που ξέσπασε η πανδημία περπατούσε πάνω σε κρίνους και η επικοινωνιακή προστασία που του παρείχαν τα φιλικά μέσα ενημέρωση ήταν -και είναι- πρωτόγνωρη. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσφέρει συναίνεση, τόσο στην “επιχείρηση Έβρος” (καλώς έκλεισε τα σύνορα ο πρωθυπουργός, είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega), όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός διαθέτει, όντως, πολιτική νομιμοποίηση. Και ισχυρότατη δημοσκοπική εικόνα.

Εκείνο, ωστόσο, που ίσως να μην διαθέτει είναι “καθαρό πολιτικό διάδρομο”. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τον διευκόλυνε τα μάλλα ώστε να ανταπεξέλθει την κοινωνική πίεση της πανδημίας. Η αρχική καλή προετοιμασία, τα γρήγορα αντανακλαστικά, η καλή μας τύχη, και η τραγωδία που έζησαν άλλες χώρες, δημιουργούν ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ.

Προς τι λοιπόν οποιαδήποτε σκέψη για εκλογές; Η απάντηση παραπέμπει στη γνωστή ρήση: “Είναι η οικονομία, ηλίθιε”. Όλα δείχνουν πως οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι από μεγάλες έως ανεξέλεγκτες. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πως η ευγνωμοσύνη (;) και η εμπιστοσύνη των πολιτών της καραντίνας θα διατηρηθεί μετά από αυτήν, όταν το τσουνάμι των επιπτώσεων θα χτυπά επιχειρήσεις και νοικυριά, όταν η ανεργία θα εκτινάσσεται και όταν θα δοκιμασθούν διάφορα μοντέλα κοινωνικού αυτοματισμού. Όταν, δηλαδή, θα κυριαρχήσει εκ των πραγμάτων το κυνικό μοντέλο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε πως “το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα”, και πως “η ανθρώπινη ζωή δεν είναι πάντοτε προτεραιότητα”.

Φυσικά, είναι και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι -τίποτε δεν έχει τελειώσει παρά την αμήχανη χαλαρότητα που διαπερνά το κοινωνικό σώμα-, το οποίο είναι πολύ πιθανό να εκτοξεύσει τους φόβους, μαζί, όμως, με την επίδραση της κατάρρευσης της οικονομία. Όσοι πτωχοποιηθούν και καταστραφούν οικονομικά δεν είναι βέβαιο πως θα θυμούνται τον συμπαθή κ. Τσιόδρα και τον επικριτικό κ. Χαρδαλιά.

Το 2023 είναι μακριά…

Εάν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει, όντως, πως διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση, οφείλει να εξαντλήσει την θητεία του με την εντολή της 7ης Ιουλίου 2019. Αυτή η εντολή τον οδηγεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Εφόσον, όμως, οι συνέπειες στην οικονομία από το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας προκαλέσουν τα εξαιρετικά αρνητικά μεγέθη που προεξοφλούν οι διεθνείς οίκοι, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, το χαμένο 2020 ίσως ακολουθήσει ένα ακόμα δυσκολότερο 2021.

Το ερώτημα που συζητείται, λοιπόν, μεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να αναταχθούν οι συνέπειες αυτές εντός του 2022 για να φτάσει με ασφάλεια η κυβέρνηση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η οποία, δεν το ξεχνά κανείς, θα διεξαχθεί με απλή αναλογική με στόχο να μην προκύψει κυβέρνηση και να λυθούν οι “λογαριασμοί” σε μια νέα αναμέτρηση με τον εκλογικό νόμο που προ μηνών ψήφισε η κυβέρνηση.

Υπάρχουν αρκετοί στη Ν.Δ που εισηγούνται ακριβώς αυτό, υπό την λογική πως δεν παραδίδει κανείς της εξουσία στην αβεβαιότητα δύο εκλογικών αναμετρήσεων, η δεύτερη εκ των οποίων θα διεξαχθεί και με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η παράμετρος του πως θα συμπεριφερθεί σε μια τέτοια περίπτωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υποτιμάται, μάλιστα, από εκείνους που δεν θέλουν τώρα εκλογές.

“Παράθυρο ευκαιρίας” ο Αύγουστος- Πόσοι βουλευτές;

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα διαμορφώνεται ένα “παράθυρο ευκαιρίας” που ίσως δεν υπάρχει στο μέλλον.

Κορυφαίος υπουργός έλεγε στο Backstage πως είναι μονόδρομος οι εκλογές, παρότι αναγνώριζε πως “προκύπτουν υποσενάρια που μπορεί να αποβούν ανεξέλεγκτα”. Στο πλαίσιο αυτό οι σκέψεις πολλών οδηγούν εκ των πραγμάτων στην πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, κι αυτό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα -εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία της Ν.Δ ακόμα και με απλή αναλογική, όπως ελπίζουν- για δεύτερη αναμέτρηση, το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν ενσκήψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και φανούν οι φαραωνικές συνέπειες του καταστροφικού καλοκαιρού στον τουρισμό και την οικονομία γενικότερα.

Η επιχειρηματολογία έχει ήδη εκπονηθεί. Η εντολή της 7ης Ιουλίου του 2019 έχει εκ των πραγμάτων “αλλοιωθεί” μετά την πανδημία και απαιτούνται νέες πολιτικές και νέα μέτρα στο εγχώριο και ευρωπαϊκό πεδίο. Άρα, θα ειπωθεί σε μια τέτοια περίπτωση, απαιτείται νωπή εντολή και ισχυρή διακυβέρνηση.

Ο “εφιάλτης”, από την άλλη, που προκύπτει ως αντίλογος ή μύχιος φόβος, συνίσταται στο να κερδίσει μεν η Ν.Δ τις εκλογές αλλά με ισχνή πλειοψηφία. Και ως εκ τούτου να προκύψει μεν μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά με λιγότερους βουλευτές. Ακόμα και τον οριακό αριθμό 151 ή 152…

Σχετικά Άρθρα