Οι “γκρίζες ζώνες” και οι κίνδυνοι από την επαναλειτουργία των σχολείων
H κεντρική απόφαση για σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων από τις 11 Μαϊου αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες και την κυβέρνηση.Οι εμπειρογνώμονες της αρμόδιας επιτροπής θα πραγματοποιήσουν συνεχείς τηλεδιασκέψεις σήμερα λίγο πριν τις απογευματινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Μάλιστα πριν τις ανακοινώσεις θα υπάρχει και «τηλε-συνάντηση» των ειδικών με την κ. Κεραμέως ώστε να υπάρξει συζήτηση για το πώς θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας στα σχολεία. Το μείζον ερώτημα παραμένει: πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία -πλην της Γ’ Λυκείου, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν ενστάσεις; Για τα δημοτικά σχολεία το θέμα φαίνεται να επιλύεται και να μην ζητείται η επαναλειτουργία τους. Σε άλλες χώρες, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις αποφάσίζουν την επαναλειτουργία από τον Σεπτέμβριο.
Οδηγίες
Οι ειδικοί θα δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας στα σχολεία, αλλά και πώς θα πρέπει να ελεγχθούν οι μαθητές ώστε να μην παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής. Ούτως ή άλλως, οι τάξεις θα περιλαμβάνουν 15 παιδιά και όχι παραπάνω, αναφέρουν ειδικοί στο ethnos.gr, ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις. Άλλωστε, σε αυτή τη φάση τα σχολεία ανοίγουν μόνο για την Γ’ Λυκείου και υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι.
Σε ό,τι αφορά στις μάσκες, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν θα πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στις αίθουσες τα παιδιά, κάτι που αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα. Αυτό που θεωρείται απαραίτητο είναι οι μαθητές να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να υπάρχει προετοιμασία στα σχολεία από τους υπευθύνους.
Ειδικότερα στα σχολεία θα πρέπει:
Nα τηρούνται αποστάσεις στα παιδιά στα σχολεία.
Oι αίθουσες να είναι ευάερες και ευήλιες
Nα γίνονται απολυμάνσεις
Nα υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε τάξη
Πάντως οι ειδικοί της επιτροπής θεωρούν βέβαιον ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μία σχετική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς από την πλήρη απραξία, ξεκινά να λειτουργεί η χώρα.
Στην περίπτωση που διαπιστώνεται κρούσμα σε κάποιο σχολείο, θα μπαίνει λουκέτο τοπικά στην τάξη σε πρώτη φάση και όχι σε όλο το σχολείο, αναφέρουν πηγές στο ethnos.gr καθώς θεωρείται ότι η επιδημία μπορεί σε αυτή τη φάση να ελεγχθεί επειδή παρουσιάζει επιδημιολογική σταθερότητα. Εάν όμως διαπιστωθούν πολλά κρούσματα σε ένα σχολείο, τότε θεωρείται πιθανό να μπαίνει λουκέτο σε όλη τη σχολική δομή.
Τι συμβαίνει στη Γερμανία
Η απόφαση να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία είναι τελείως «ανεύθυνη» σχολιάζει η 15χρονη μαθήτρια Ελέα Μάρσολεκ. Λέει δε πως ήταν «απόλυτα σοκαρισμένη» όταν έμαθε ότι από την ερχόμενη Πέμπτη οι μαθητές επιστρέφουν και πάλι στα σχολεία μετά την αναγκαστική ανάπαυλα των 30 και πλέον ημερών που επέβαλε η πανδημία.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αν και η σχετική σύσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μέρκελ είναι η σταδιακή επαναλειτουργία από τις 4 Μαΐου και δη μόνο για τους μαθητές μεγάλων τάξεων που δίνουν φέτος απολυτήριες εξετάσεις, πολλά κρατίδια δρομολογούν ήδη από χθες Δευτέρα το σταδιακό και τμηματικό άνοιγμα των σχολείων (στη βάση της αποκεντρωμένης ομοσπονδιακής διοικητικής δομής, θέματα παιδείας στη Γερμανία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατιδίων). Ένας από τους τοπικούς πρωθυπουργούς που πιέζει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και υποψήφιος για την προεδρία της CDU Άρμιν Λάσετ.
Στο εν λόγω κρατίδιο οι μαθητές της 10ης και μεγαλύτερων τάξεων καλούνται να επιστρέψουν από την Πέμπτη στα μαθήματά τους προκειμένου να προετοιμαστούν για τις απολυτήριες εξετάσεις τους. Και αυτό παρότι η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία συγκαταλέγεται στα κρατίδια με τον μεγαλύτερο συγκριτικά αριθμό κρουσμάτων. Η 15χρονη μαθήτρια Ελέα Μάρσολεκ εκνευρίστηκε τόσο πολύ με την απόφαση που αποφάσισε να στείλει μήνυμα στον τοπικό πρωθυπουργό μέσω Instagram: «Είμαστε οι μελλοντικοί ψηφοφόροι και δεν θα ξεχάσουμε ποιος έγραψε την υγεία μας στα παλιά του τα παπούτσια», έγραψε μεταξύ άλλων σε μια μακροσκελή ανάρτηση.
Αποστάσεις και υγιεινή στα σχολεία
Η μαθήτρια επισημαίνει ότι προσωπικά δεν φοβάται ιδιαίτερα τον κορωνοϊό. Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο αδερφός της είναι μαθητευόμενος σε γηροκομείο. «Εάν κολλήσω τώρα εγώ στο σχολείο, τον μεταδώσω στον αδερφό μου και αυτός στο γηροκομείο, τότε θα έχουμε την απόλυτη καταστροφή».
Προκειμένου να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος οι αρχές των κρατιδίων έχουν θέσει συγκεκριμένα υγειονομικά στάνταρ στα σχολεία. Πρόκειται ως επί το πλείστον για τις συστάσεις επιστημονικών ινστιτούτων που είχαν ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων. Βάσει των συστάσεων απαιτούνται πολλές αλλαγές στις σχολικές αίθουσες, ώστε να τηρείται η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών. Επιπλέον πρέπει να υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες για το πλύσιμο χεριών όπως και επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών. «Ξέρω πως είναι οι τουαλέτες στο σχολείο της κόρης μου. Πάει μόνον όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη», λέει η Σουζάνε Χάουζερ.
Η 53χρονη θα προτιμούσε να κρατήσει την κόρη της στο σπίτι. «Αλλά η ίδια η κόρη μου είναι σε δίλημμα. Αφενός δεν θέλει να χάσει μαθήματα, αφετέρου τι να το κάνει το απολυτήριο εάν χάσει έναν από τους δυο γονείς;».
Έχοντας άσθμα και πνευμονικό εμφύσημα η Σουζάνε Χάουζερ ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ακόμη και ένα απλό κρύωμα τη ρίχνει στο κρεβάτι, όπως λέει. «Τόσο καιρό τηρούσαμε το ”μένουμε σπίτι” και ξαφνικά όλα ανοίγουν πάλι. Είναι υπερβολή». Η ίδια θεωρεί ιδιαίτερα βεβιασμένη την απόφαση, ειδικά σε ό,τι αφορά τους μαθητές.
Τις ενστάσεις αυτές συμμερίζεται και ο Ραλφ Ράντκε, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στη Ρηνανία Βεστφαλία. Τον τελευταίο μήνα και όσο τα σχολεία ήταν κλειστά δεχόταν ελάχιστα τηλεφωνήματα γονέων, όπως λέει. Αυτό άλλαξε άρδην με την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων. «Δεχόμαστε βροχή τηλεφωνημάτων από ανήσυχους γονείς». Ορισμένοι γονείς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σκοπεύουν καν να στείλουν τα παιδιά τους πίσω στα σχολεία.
Την αντίδρασή τους συντονίζουν πλέον και οι ίδιοι οι μαθητές. Υπό τα hashtag #schulboykott ή #schulboykottNRW μπορεί να δει κανείς πόσο οργισμένοι είναι χιλιάδες μαθητές. Πέρα από τον φόβο να κολλήσουν κορωνοϊό, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις ιδιαίτερες λόγω της πανδημίας συνθήκες των φετινών απολυτήριων εξετάσεων. Πολλοί μαθητές αλλά και δάσκαλοι προτείνουν να δοθεί φέτος ο γενικός βαθμός στη βάση των έως τώρα μαθητικών επιδόσεων. Όποιος όμως θέλει να βελτιώσει αυτό τον βαθμό, θα πρέπει να επιστρέψει στα θρανία.
Εν όψει της ερχόμενης Πέμπτης πάντως η αγωνία και ανησυχία χιλιάδων μαθητών, δασκάλων και γονέων στη Ρηνανία Βεστφαλία κορυφώνεται. Η Ελέα Μάρσολεκ έχει λάβει στο μεταξύ mail από το σχολείο της με εξειδικευμένες πληροφορίες για το πώς θα γίνονται τα μαθήματα. Στην αίθουσα θα βρίσκεται πλέον ο μισός αριθμός των μαθητών, δηλαδή 13. Παρόλα αυτά η ίδια παραμένει φοβισμένη αλλά και οργισμένη. «Έχω πλέον την αίσθηση ότι θέλουν να πειραματιστούν με εμάς τους μαθητές. Αλλά δεν είμαστε πειραματόζωα».
Τι θα ισχύσει στη Γαλλία
Οι Γάλλοι μαθητές από 11 έως 18 ετών πρέπει να φορούν μάσκες για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονoϊού, ανέφερε το Σάββατο το επιστημονικό συμβούλιο που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία.
Πρόσθεσε ότι το προσωπικό στα γαλλικά γυμνάσια και λύκεια – όπου φοιτούν παιδιά ηλικιών 11 έως 18 ετών – θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες, αν και τόνισε ότι είναι αδύνατο να υποχρεώσει τους νεότερους μαθητές, για παράδειγμα 4 έως 11 ετών, να το κάνουν.
Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ με tweet του χθες τόνισε πως τα ευρήματα του επιστημονικού συμβουλίου θα διαμορφώσουν μέρος των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας στις 11 Μαΐου.
Η Γαλλία βρίσκεται σε lockdown από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και η κυβέρνηση ελπίζει σε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 11 Μαΐου.