Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς
Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέτρα ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, απαγόρευση χρήσης των ανελκυστήρων (πλην ΑμεΑ), ειδική σήμανση στα σημεία αναμονής και συχνότερα δρομολόγια θα κάνει ντεμπούτο η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού για την κίνηση των ΜΜΜ.
Για τη διευκόλυνση μετακίνησης με ΙΧ, παρατείνεται η άρση του δακτυλίου ως το τέλος Μαΐου και αυξάνονται σε τρεις συνολικά οι επιβάτες συμπεριλαμβανομένου του οδηγού.
Προκειμένου δε να επιστρέψουν τα ΜΜΜ σταδιακά στην κανονικότητα, προβλέπονται η δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών και η αναστολή των διαδικασιών κινητικότητας εργαζομένων από τους φορείς των ΜΜΜ σε άλλους.
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την παρουσίαση της πρώτης φάσης άρσης των περιορισμών, «ειδικά για τις αστικές και προαστιακές μετακινήσεις, κανένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα σε προσωπικό και οχήματα να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να οριοθετείται, εκ των πραγμάτων, η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση των επιβατών».
Τα μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ
Αναλυτικά, υιοθετούνται τα εξής μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς:
Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
Ελεγχόμενη είσοδο στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συχνότερα δρομολόγια τις ώρες αιχμής, συστηματικές απολυμάνσεις
Σήμερα τα δρομολόγια στο μετρό και τον ηλεκτρικό περνούν κατά τις ώρες αιχμής στα 7,5 λεπτά και σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να κατέβουν στα 6 λεπτά. Αντίστοιχα, στο τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι τα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής και στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τα 550-600 οχήματα που βγαίνουν σήμερα εκ περιτροπής στους δρόμους της Αθήνας θα ανέλθουν το επόμενο διάστημα στα 1.000. Οι συχνότητες αυτές πρόκειται να βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις ώρες μη αιχμής έχουν μειωθεί ως και 50%. Αυτό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί στην πρώτη φάση άρσης των περιορισμών. Αντιθέτως η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή 10 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα.
Όπως είπε ο υφυπουργός, «είναι αυτονόητο ότι οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών». Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των Ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Προσέλευση σε τρεις ζώνες ώρας για τη Δημόσια Διοίκηση
Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μετακίνησης κατά τις ώρες αιχμής, διαφοροποιείται η ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: 07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.
Ο υφυπουργός απήυθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:
Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσαμεταφοράς.
Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.
«Καλούμε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή» είπε χαρακτηριστικά. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης ανακοινώθηκαν επίσης η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο και δυνατότητα μεταφοράς από τις 4 Μαΐου δύο ατόμων πλέον του οδηγού στη μετακίνηση με τα ΙΧ.
Παραμένουν οι περιορισμοί για τα ταξί
Αλλαγή πάντως που δεν θα ισχύσει για τα ταξί, τα οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον κανόνα του ενός επιβάτη. Θα ισχύουν βεβαίως οι υφιστάμενες εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.
Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.
Μεγεθυντικός φακός για τα προβλήματα των ΜΜΜ
«Η κρίση του κορωνοϊού και η πρόκληση της επανόδου στην κανονικότητα με όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης δρουν ως μεγεθυντικός φακός στα διαχρονικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, το οποίο επιδεινώθηκε από υποεπένδυση και κακοδιαχείριση τα τελευταία πέντε χρόνια» επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στον επανασχεδιασμό λειτουργίας γραμμών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα.
«Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η επιλογή της διαχείρισης της κίνησης με τα μέσα μεταφοράς, μέσω μεγάλης αύξησης της προσφοράς, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός συρμών και λεωφορείων, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού και τη διατήρηση αποστάσεων, δεν υφίσταται» ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι «η μόνη δυνατή διαχείριση είναι αυτή της ζήτησης, η οποία πρέπει να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να απλωθεί μέσα στον χρόνο, για τις ώρες αιχμής».
Όπως μάλιστα επισήμανε κλείνοντας, η εφαρμογή των πρώτων μέτρων «θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση και θα αναπροσαρμόζονται, τόσο με βάση το βαθμό επιτυχίας τους, όσο και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του γενικού σχεδίου άρσης των μέτρων, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση». Προκειμένου δε να είναι οι πολίτες ενημερωμένοι για την υπεύθυνη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, το Υπουργείο θα πραγματοποιήσει ειδική καμπάνια τις επόμενες ημέρες με κεντρικά μηνύματα:
Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις.
Πηγή: in.gr