Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
To νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το περιβάλλον είναι ένα εργαλείο πράσινης ανάπτυξης. Μετά τις πολιτικές για απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή εξοικονόμηση, απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, προώθηση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, με αυτή τη μεταρρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λύνει ζητήματα πολλών ετών, χωρίς ακρότητες ούτε προς τη μια ούτε προς την άλλη πλευρά και με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, υπογραμμίζει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, το χειρότερο νομοσχέδιο για το περιβάλλον από το 1974 και έπειτα, χαρακτηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όπως υποστήριξε χθες μιλώντας στην εκπομπή “10” της ΕΡΤ, «καταστρατηγεί τα πάντα, κάθε συνταγματική έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, νομοθεσίες. […] Ένα νομοσχέδιο που καταργεί τους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος. Ξέρετε το Φαράγγι της Σαμαριάς; Θα έχετε πάει, είναι πολύ όμορφο. Υπάρχει ένας φορέας προστασίας. Τον καταργεί. Μπορεί οποιοσδήποτε να χτίζει οπουδήποτε. Εισάγεται η λογική ότι δίκαιο είναι το συμφέρον του επενδυτή, χωρίς καμία περιβαλλοντική προστασία».
Φάμελλος: Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο περιέχει ρουσφέτια και η συζήτησή του γίνεται κατά παράβαση της κοινοβουλευτικής συμφωνίας
Επικριτικός εμφανίστηκε σήμερα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Όπως τόνισε, ο κ. Φάμελλος, “κάτω από έκτακτες συνθήκες εισάγουν νομοσχέδιο άσχετο με τα ζητήματα του κοροναϊού που υποβαθμίζει σημαντικά την ελληνική φύση. Δεν έχει κανέναν επείγοντα χαρακτήρα και βαίνει ενάντια στην κοινοβουλευτική συμφωνία που έγινε για το διάστημα της κρίσης του κοροναϊού”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι “θέλουν να περάσει κάτω από τα ραντάρ χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών στη σημερινή διαδικασία. Το νομοσχέδιο περιέχει ρουσφέτια και παραβιάζει αποφάσεις του ΣτΕ”.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Φάμελλος ζήτησε αναβολή της συζήτησης, όπως και οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και του ΜΕΡΑ25.
Απόσυρση των σκανδαλωδών διατάξεων από το περιβαλλοντικό ν/σ ζητούν WWF και Greenpeace
Αδιανόητα προκλητική παρέμβαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέρ των εξορύξεων πετρελαίου στη χώρα μας καταγγέλλουν η WWF Ελλάς και η Greenpeace που απευθύνουν έκκληση να σταματήσει το πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα που προωθείται μέσω του νέου νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», το οποίο που κατατέθηκε την Παρασκευή προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Οι δύο οργανώσεις ζητούν από τους πολίτες την έκτακτη και άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου να αποσυρθούν οι σκανδαλώδεις διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο-εξπρές, που είχε τεθεί αρχικά σε δημόσια διαβούλευση με 66 άρθρα αλλά τελικά περιλαμβάνει 130 άρθρα , 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης.
«Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που σημειώνει ότι οι πρωτοφανείς επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές και την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση επίσπευση των αλλαγών στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία: αλλαγές που την καθιστούν κοινωνικά δικαιότερη και πιο ανθεκτική, με έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της ρύπανσης, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων.
«Αντί αυτού, με σύσσωμη τη χώρα σε κατάσταση καραντίνας η κυβέρνηση περνάει κυριολεκτικά “κάτω από το τραπέζι” προκλητικές διατάξεις υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της Επικράτειας. Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θέτει το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας σε πρωτοφανή κίνδυνο, καθώς για πρώτη φορά:
- Επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών (Άρθρο 44).
- Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους (Άρθρο 110).
- Για αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς και η Greenpeace ξεκινούν κατεπείγουσα δημόσια εκστρατεία συλλογής υπογραφών, με σκοπό να καταψηφιστούν οι επικίνδυνες αυτές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον και την οικονομία και υπονομεύουν τη δημοκρατία. Καλούμε όλους τους πολίτες να υπογράψουν στον παρακάτω σύνδεσμο, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις».
Οι δύο οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης ότι παράλληλα το σχέδιο νόμου επιχειρεί να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, δηλώνουν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους μέχρι και την τελευταία στιγμή ώστε να απαλειφθούν ή να βελτιωθούν ουσιαστικά όλες οι προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, πέραν αυτών που αφορούν στις εξορύξεις, και ζητούν από το υπουργείο:
Να μην επιτρέψει στην πετρελαϊκή βιομηχανία να αλώσει κάθε περιβαλλοντική προστασία, στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες το αυτονόητο δικαίωμα να έχουν λόγο και να αποσύρει άμεσα όλες τις διατάξεις για τις εξορύξεις από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Να βρει επιτέλους το πολιτικό σθένος να ακυρώσει τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα, βάζοντας τέλος στο σήριαλ περιβαλλοντικού τρόμου που εκτυλίσσεται σε τεράστιες χερσαίες ή/και θαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Κρήτης.
Ο Τάκης Γρηγορίου από το στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, σχολιάζει το εξής: «Όταν με αφορμή τον κορωνοϊό πριν λίγες ημέρες οι επιστήμονες του ΟΗΕ τόνισαν ότι ‘η φύση μας στέλνει μήνυμα’, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μάλλον κοιτούσαν αλλού. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι κατέθεσαν βιαστικά ένα νομοσχέδιο το οποίο κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζητά η επιστήμη: αφήνει έκθετα τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας σε μία βρώμικη και επικίνδυνη βιομηχανία, η οποία κανονικα θα έπρεπε να μετράει λίγα χρόνια ζωής ακόμα. Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου να το ανατρέψουμε αυτό και να διεκδικήσουμε το μέλλον που όλοι ξέρουμε ότι δικαιούμαστε».
«Το νομοσχέδιο δίνει την εικόνα μιας κυβέρνησης που αδυνατεί να αφουγκραστεί τα περιβαλλοντικά μηνύματα των καιρών. Η πανδημία μάς δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγεία των ανθρώπων είναι ένα με την υγεία του πλανήτη. Διαπερνώντας τη μέχρι σήμερα προστατευτική για τα οικοσυστήματα νομοθεσία, με διατάξεις που επιτρέπουν εξορύξεις πετρελαίων σε προστατευόμενες περιοχές, και αφαιρώντας το δικαίωμα γνώμης από δημοτικές αρχές περιοχών όπου θα γίνουν πετρελαϊκές έρευνες, η κυβέρνηση προσφέρει δώρα σε μια βιομηχανία που πνέει τα λοίσθια» τονίζει η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής της WWF Ελλάς
Το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστεί η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από σήμερα(συζήτηση επί της αρχής). Την Τετάρτη 29 Απριλίου, θα διεξαχθούν οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, σε μία εκ των οποίων θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων «με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης».
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, την Δευτέρα 4 Μαΐου, και την Τρίτη 5 Μαΐου.