“Υψώστε τη Φωνή σας”: Ψηφιακό φεστιβάλ για την εμπορία ανθρώπων και την κλιματική αλλαγή
“Raise Your Voice” – “Ύψώστε τη Φωνή σας”, ονομάζεται το 1ο ψηφιακό φεστιβάλ, που συνδέει την εμπορία ανθρώπων με την κλιματική αλλαγή. Το φεστιβάλ “διεξάγεται” ηλεκτρονικά από χθες στα κοινωνικά δίκτυα.
Στη σελίδα του στο facebook (Fashion Revolution Greece και Raise Your Voice Festival 2020), καλλιτέχνες (εικαστικοί, χορευτές, μουσικοί), σχεδιαστές μόδας, εκπρόσωποι οργανώσεων που εμπλέκονται στο πεδίο του τράφικινγκ (όπως η Α21), οργανώσεις που έχουν εμπλέξει την εμπορία των ανθρώπων με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (όπως το ANKAA project) μέσα από προσωπικά βίντεο (selfie videos) και ενημερωτικό υλικό, αναπτύσσουν σε λίγα λεπτά την προβληματική τους, αποτυπώνουν ψήγματα της καλλιτεχνικής τους έκφρασης, ενημερώνουν για τις δράσεις τους. Απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων και της κλιματικής αλλαγής.
Οι ψηφιακές εκδηλώσεις διανθίζονται με συζητήσεις μέσω ψηφιακών μέσων και άλλο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Για παράδειγμα, παρακολουθούμε συζήτηση του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη με τους περσινούς νικητές του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού τον Φεβρουάριο, όταν σχεδιαζόταν το φεστιβάλ. Σήμερα το μεσημέρι (αναμένεται η ανάρτηση στο facebook καθώς δεν στάθηκε δυνατή η αναμετάδοση) έγινε συζήτηση για την εμπορία ανθρώπων μεταξύ του Εθνικού Εισηγητή για την Εμπορία Ανθρώπων δρ. Ηρακλή Μοσκόφ, την τέως πρόεδρο της οργάνωσης που ασχολείται με το τράφικινκ “Νέα Ζωή” Μάρθα Πολυράκη, τη συντονίστρια της οργάνωσης που ασχολείται με το τράφικινγκ “Α21” Λητώ Καραγκούνη, τον συντονιστή μονάδας Παιδικής Προστασίας στο “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” Πελοπίδα Νικολόπουλο, την κοινωνική λειτουργό στο κοινοτικό σπίτι “Δάμαρης” Ειρήνη Χατζηγιάννη και την εθνική συντονίστρια της οργάνωσης Fashion Revolution και Raise Your Voice Φιόρη Ζαφειροπούλου.
Αύριο, αναμένεται συζήτηση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μόδας και τις λύσεις που προσφέρει η “κυκλική μόδα” μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με τους σχεδιαστές του Maison Faliakos (Χρήστο Πετρίδη και Βενέδικτο Αντύπα), τη διευθύνουσα του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, τη δημοσιογράφο και fashion features director της Vogue Greece Ελις Κις και την ειδική σύμβουλο Έλενα Γεωργανά.
Στη συνδιοργάνωση συμμετέχουν 53 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από την Ελλάδα και γίνεται διασύνδεση με αντίστοιχες διοργανώσεις στο εξωτερικό. ‘Ετσι αύριο, θα μεταδοθεί από το facebook το Fashion Transparency Index (Δείκτης Διαφάνειας στο χώρο της Μόδας) 2020, που συνιστά την παγκόσμια κατάταξη 250 από τις μεγαλύτερες εταιρείες ρούχων και αλυσίδες μόδας στον κόσμο. Την παρουσίαση θα κάνει η διευθύντρια πολιτικής της οργάνωσης Fashion Revolution Σάρα Ντίτι.
‘Οπως σημειώνεται στο ενημερωτικό υλικό για την σκοπιμότητα του φεστιβάλ: “Περισσότερα από 25 εκατ. άνθρωποι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας και το 25% αυτών είναι παιδιά. Κάνε τη σύνδεση μεταξύ του ρούχου που φοράς και εκείνου που το έχει φτιάξει. Κάνε τη σύνδεση πριν αγοράσεις κάτι, με τα παιδιά που ίσως έχουν δουλέψει γι αυτό”.
… “Περισσότερα από 4 εκατ. άνθρωποι είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και το ένα εκατ. από αυτούς είναι παιδιά. Κάνε τη σύνδεση όταν βλέπεις μια γυναίκα να κλαίει, με όλες εκείνες που υπόκειται σε σεξουαλική κακοποίηση”.
… “Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ετησίως έχουν πέσει θύματα εμπορίας οργάνων. Κάνε τη σύνδεση μόλις αισθανθείς αδυναμία, με τους ανθρώπους που τους αφαίρεσαν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο”.
… “Συνδέσου με την Εμπορία Ανθρώπων, διότι μόνον έτσι μπορείς να τη διακόψεις”. “Συνδέσου με την Κλιματική Αλλαγή, διότι μόνον έτσι μπορείς να σώσεις τον πλανήτη μας”.
Σε σημείωμά της, με αφορμή την ψηφιακή “διεξαγωγή” του φεστιβάλ αφού δεν στάθηκε δυνατή λόγω κορονοϊού η φυσική διεξαγωγή του, η συντονίστρια του φεστιβάλ και συντονίστρια της πρωτοβουλίας Fashion Revolution Ελλάδος Φιόρη Ζαφειροπούλου σημειώνει: «Μέσα σε αυτήν την παγκόσμια παύση, νιώσαμε στο είναι μας πόσο συνδεδεμένη είναι όλη η ανθρωπότητα και πόσο γρήγορα διαχέεται ο πόνος. Είδαμε πόσο αναπνέει η φύση και τα ζώα, όταν αναγκαστήκαμε να κλείσουμε όλες τις μηχανές. Είμαστε όλοι ένα. Σε ένα οικοσύστημα που νοσεί, δεν μπορεί κανείς να είναι υγιής».
Πηγή: ΑΜΠΕ