Μαξίμου καλύπτει Βρούτση μετά το… “άδειασμα” – Πολιτικό θρίλερ ή επικοινωνιακό τέχνασμα;
Μπορεί η ανακοίνωση απόσυρσης των προγραμμάτων – φιάσκο για την τηλεκατάρτιση να ήταν από το Υπ. Εργασίας αλλά οι διαρροές από την κυβέρνηση μιλούσαν για παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Το γεγονός βέβαια προκαλεί νέα ερωτήματα καθώς μετά το “άδειασμα” έρχεται η πλήρης κάλυψη από το Μαξίμου… Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
Βεβαίως κάποιοι πολιτικοί συντάκτες ερμηνεύοντας την λακωνική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου έλεγαν πώς απλώς δείχνουν στον Γιάννη Βρούτση την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις μάλιστα συγκλίνουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα ώστε να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, και ότι ο κ. Βρούτσης είναι ήδη εκτός κυβέρνησης και οι προκλητικές εμφανίσεις (βλέπε Βουλή) απλώς προετοιμάζουν το έδαφος για μια… “ηρωική” έξοδο.
Η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική ζητούν μετ΄ επιτάσεως την παραίτησή του και θεωρούν ότι το θέμα έχει μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις καθώς αγγίζει… δημόσιο χρήμα. Και φυσικά θα έχει συνέχεια και μετά την παραίτηση Βρούτση.
Αλλά ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα με το φιάσκο Βρούτση μέχρι αυτήν την στιγμή:
Μετά τις αποκαλύψεις από Εφ. Συν και Documento για τους «μεσάζοντες» που «θα έπαιρναν» το 40% από τα 192 εκατ. ευρώ της δαπάνης για την τηλεκατάρτιση και τις σχέσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και την συστηματική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμπαιγμό και το φιάσκο των voucher, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναγκάστηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, να πάρει πίσω (την Τετάρτη) το εν λόγω πρόγραμμα. Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο.
Έτσι, η κυβέρνηση είναι έκθετη και κυρίως ο Γ. Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι υποστήριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι όλα ήταν μια χαρά με το πρόγραμμα. Πώς μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους πλέον; Έκθετη και η μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ που έθαψε το θέμα. Παραμένει το κρίσιμο ερώτημα για το αν οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ θα εισπράξουν τα 85 εκατομμύρια;
Ωστόσο, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Στ. Πέτσας τόνισε ότι «ο Γιάννης Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού» και αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο μεγάλη πίεση χρόνου μπορεί να γίνονται και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να εντοπίζονται, να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται».
«Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε. Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή να ξεκινήσει αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Πράγμα που δεν συνέβη, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αστοχίες εντόπισε ακόμα και Αδ. Γεωργιάδης, ο ίδιος που χθες ισχυριζόταν ότι τον συνέχαιραν οι επιστήμονες για την ποιότητα των προγραμμάτων.
Στο μεταξύ, προκλητικός λίγες ώρες μετά το «φιάσκο» με τα voucher της ντροπής εμφανίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «μέγιστη πολιτική υποκρισία και αθλιότητα» διότι, όπως είπε, έρχεται σήμερα και καταγγέλλει ένα πρόγραμμα που το ίδιο υλοποίησε και η σημερινή κυβέρνηση που το κληρονόμησε, είχε τη τόλμη και το πολιτικό θάρρος να το καταργήσει αναγνωρίζοντας το λάθος της.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει ευθύνες για το σκάνδαλο αυτό που αφορά τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων μέσω ΚΕΚ και πρέπει να παραιτηθεί.
«Θα περίμενα να δείξει ευαισθησία ο υπουργός Εργασίας και να παραιτηθεί ή ο πρωθυπουργός να τον παραιτήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης και προσέθεσε: «Αντί σήμερα με κατεβασμένα μάτια και κεφάλι να απολογηθούν για την “πατεντάτη” αρπαχτή, εγκαλούν εμάς. Το πρόβλημα δεν είναι η τηλεκατάρτιση, που είναι ένα σωστό μέτρο και εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων από τα ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε τους επιστήμονες, ήταν ένας εμπαιγμός τους».
«Έστω και τώρα μετά την αποκάλυψη της αρπαχτής, αν δεν συνοδευτεί με την αποπομπή του υπουργού, οι ευθύνες θα είναι μεγάλες για τη κυβέρνηση και θα τη συνοδεύουν σε κάθε προσπάθεια της», κατέληξε ο Π. Σκουρλέτης.
«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι ένα επικίνδυνο μείγμα αδίστακτου κυνισμού και τραγικής ανικανότητας» διαμηνύει σε on camera δήλωσή του (24/4) ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, να χαρίσει σε μεσάζοντες 80 εκατομμύρια ευρώ”, στηλιτεύει, υπογραμμίζοντας την “ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, Γ. Βρούτση”, η οποία “δεν περιορίζεται μόνο στο ότι πιστοποίησε ένα πρόγραμμα που προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων”, αλλά επεκτείνεται και στην “άμεση εμπλοκή συνεργάτιδας του σε εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του κατάπτυστου αυτού έργου”. “Συνιστά σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Και, βεβαίως, μετά από όλα αυτά η παραίτηση του συνιστά μονόδρομο”, υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, και καταλήγει: “Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες και για όλες τις πτυχές αυτού του φιάσκου αλλά και γιατί δεν αποπέμπει τον κ. Βρούτση”.
«Όσο ο κ. Βρούτσης βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου», τόνισε την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Και η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε το βράδυ της Τετάρτης ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, σε τόσο κρίσιμες στιγμές το “συγγνώμη λάθος” δεν αρκεί» και πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αποπομπή του υπουργού Εργασίας. Εκτός από το φιάσκο, πρόσθεσε, «υπήρχε μεθόδευση για να κατευθυνθούν χρήματα σε ΚΕΚ. Αν δεν μεσολαβούσαν τα ΚΕΚ και οι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ -αντί για 600 μέσω των ΚΕΚ- αυτό θα κόστιζε περίπου 150 εκ. και όχι 190 εκ. ευρώ. Μέσω ΚΕΚ οι επιστήμονες πήραν λιγότερα και υπήρχε μεγαλύτερη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν αφενός «εάν έχει εγκρίνει ή έστω ενημερωθεί για το ανωτέρω πρόγραμμα ταχείας τηλεκατάρτισης» και αφετέρου «εάν είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ή από άλλο ταμείο) η χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος προσώπων που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες χωρίς τη μεσολάβηση τηλεκατάρτισης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ».