Ποιος θα είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά την πανδημία;
Σταχυολογώ εκ του Τύπου: “Σχήμα Τσιόδρα και στην οικονομία”, “Σενάριο Τσιόδρα για εκλογές”, “Μοντέλο Τσιόδρα στην κυβέρνηση”, “Με συνταγή Τσιόδρα η επιστροφή στην κανονικότητα”, “Μεσογειακή διατροφή αλά Τσιόδρα ως ασπίδα στον κοροναϊό”, “Το ήθος και το μέτρο Τσιόδρα”, και άλλα πολλά και ευφυή.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μεταβάλλεται ταχύτατα, από εθνικό επιδημιολόγο, σε εθνικό επικοινωνιολόγο, εθνικό διατροφολόγο, εθνική πασχαλινή λαμπάδα, φιλόσοφο της πανδημίας, και μια πατρική φιγούρα που καθοδηγεί μια κυβέρνηση και ένα έθνος στην δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.
Κι όλα αυτά με μια καταγεγραμμένη στις δημοσκοπήσεις δημοφιλία του 94%. Ασήκωτο, θα μπορούσε να πει κανείς, το συναισθηματικό φορτίο και το πολιτικό βάρος στις πλάτες ενός γιατρού, οποίος μέχρι πριν μερικούς μήνες έλοιωνε τα παπούτσια τους στους διαδρόμους των νοσοκομειακών εργαστηρίων και των ΜΕΘ.
Στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα άλλαξε η ζωή μας και η συνθήκη του φόβου που διέπει την ανθρώπινη ύπαρξη. Άλλαξε, όμως, και η ζωή του ιδίου. Είτε γιατί έως ένα βαθμό το επιδίωξε, είτε διότι, αίφνης, του συνέβη, ελάχιστα έχουν απομείνει από τον γιατρό πριν την πανδημία. Όχι στην ίδια τη φύση του αλλά στην εικόνα του. Αυτή την εικόνα που καλλιεργήθηκε για να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα επικοινωνιακά εγχειρήματα στην σύγχρονη πολιτική ιστορία.
Τι θα συμβεί, άραγε, σε αυτόν τον καλό επιστήμονα και συμπαθή άνθρωπο μετά την πανδημία; Ή, ακριβέστερα, τι θα επιδιώξουν άλλοι να του συμβεί.
Η “χρησιμότητα” του Σωτήρη Τσιόδρα δεν θα εξαντληθεί, πιθανότατα, μέσα στο καλοκαίρι, ή το αργότερο το φθινόπωρο, όταν, όπως προεξοφλείται, θα ενσκήψει κάποιο δεύτερο κοροναϊκό κύμα. Ίσως ο ίδιος δεν το έχει σκεφτεί ακόμα, ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως στην κυβέρνηση έχουν άλλα σχέδια για τον άνθρωπο που καθήλωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατομμύρια Έλληνες μπροστά στις τηλεοράσεις τους, κάθε απόγευμα στις 6.
Θα του ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει το υπουργείο Υγείας στον προσεχή ανασχηματισμό (αδικώντας ενδεχομένως τον επίσης δημοφιλή Βασίλη Κικίλια;), θα δημιουργήσει κάποιο υπουργείο πανδημιών για να του το αναθέσει, θα ιδρύσει κάποια εθνική επιτροπή “σοφών” για να τον θέσει επικεφαλής, θα του ζητήσει να κοσμήσει την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας όταν γίνουν εκλογές; Εάν δεν είχε διεξαχθεί η προεδρική εκλογή, μόλις προ διμήνου, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον επιδημιολόγο ακόμα και στο προεδρικό μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός χρειάζεται την λάμψη του Σωτήρη Τσιόδρα μέχρις πολιτικής και επικοινωνιακής εξαντλήσεώς της. Το ερώτημα είναι τι χρειάζεται ο ίδιος για τον εαυτό του. Να επιστρέψει στα νοσοκομεία και την έρευνα, να παραμείνει στις “χρυσές εφεδρείες” διατηρώντας άθικτο το απόθεμα εμπιστοσύνης που του χάρισαν οι πολίτες, ή να εξαργυρώσει την πάνδημη φήμη με μια θέση, όχι δίπλα ως ειδικός, αλλά εντός του πολιτικού παιγνίου;
Ο καιρός εγγύς…