Η υπόθεση “μαξιλάρι” παραμένει ανοιχτή – Κυβερνητικές αντιφάσεις και δημιουργική ασάφεια περί ενιαίου ταμείου

 Η υπόθεση “μαξιλάρι” παραμένει ανοιχτή – Κυβερνητικές αντιφάσεις και δημιουργική ασάφεια περί ενιαίου ταμείου

Η πολιτική κόντρα για το μαξιλάρι ασφαλείας θα συνεχισθεί και από βδομάδα, καθώς ανεπαρκείς, με μπόλικη δόση ασάφειας, κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στο θέμα. Θα επανέλθει, έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση δεδομένου ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για οικονομία – εργασία αποτελούν το βασικό γήπεδο σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα όπως ανέφερε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση εμφανίσθηκε χωρίς συνεκτική, σαφή γραμμή, τα στελέχη της διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις, επιμένουν ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό δε, των διαθέσεων του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι το επιμύθιο του κύριου άρθρου της σημερινής «Αυγής»:

«Η απάντηση του Στ. Πέτσα ήταν ένας μακροσκελής ‘εδεσσαϊκός’, με γενικόλογες συστάσεις περί σύνεσης και σοβαρότητας. Ούτε η ελάχιστη ουσιαστική απάντηση. Προφανώς νομίζουν ότι μπορούν να μοιράζουν δισεκατομμύρια στους κολλητούς τους χωρίς να κληθούν να δώσουν λογαριασμό. Είναι πολύ γελασμένοι». Στην Κουμουνδούρου συνδέουν, με άλλα λόγια το εν κρυπτώ ροκάνισμα του μαξιλαριού με την επιλεκτική διάθεση κονδυλίων στους «κολλητούς» τους, που λέει και η «Αυγή».

Εκτός αν, με τα όσα έλεγε περί ενιαίου ταμείου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπονοούσε πως ό,τι βγήκε από το ταμείο χθες, θα συμπληρωθεί αύριο. Πολλώ μάλλον που η κυβέρνηση αναμένει ως μάνα εξ ουρανού, εκ Βρυξελλών πιο σωστά, περί τα 25 δισ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Νίκης, από το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που υπολογίζονται σε 20 δισ., επί του παρόντος έχουν …πειράξει κάτι λιγότερο από 1 δισ., σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» και το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού.

Πάντως την ώρα που από την οδό Νίκης εκπέμπεται το μήνυμα ότι το μαξιλάρι παραμένει το μεγάλο όπλο για το Υπουργείο Οικονομικών («Παραπολιτικά»), ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα στην Real News και τον Γιώργο Σιαδήμα, δίνει τη δική του εκδοχή – γραμμή άμυνας, εστιάζοντας αλλού:

«Στην πραγματικότητα τα χρήματα αυτά υπάρχουν ως εγγύηση για το ελληνικό χρέος. Όταν θα αποφασίσει η κυβέρνηση να το αγγίξει, θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της εκτόξευσης των επιτοκίων του ελληνικού χρέους και τότε να διακινδυνεύσει να ξεσπάσει, μαζί με την υγειονομική και την οικονομική κρίση, και κρίση χρέους. Επειδή πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να δει κάτι τέτοιο, θεωρούμε τις σχετικές τους δηλώσεις καθαρό λαϊκισμό της στιγμής».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα