Μια ανυπόγραφη επιστολή προκαλεί πολιτικές εξελίξεις στη Σλοβενία
Αποστάσεις από την απαντητική επιστολή που εστάλη στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη Σλοβενία και το κόμμα του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα (SDS), πήραν τα υπόλοιπα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (το κόμμα Σύγχρονου Κέντρου, το κόμμα Νέα Σλοβενία και το κόμμα Συνταξιούχων).
Η επιστολή, η οποία εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με τελευταία την έκτακτη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών εξωτερικής πολιτικής και πολιτισμού, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συνεδριάσουν έπειτα από αίτημα των τεσσάρων κεντροαριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με την απάντηση που εστάλη στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χωρίς – όπως τονίζουν – να έχει προηγηθεί συντονισμός εντός του κοινοβουλίου ή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης τόνισε ότι (υπάρχουν) “περιπτώσεις πίεσης στα μέσα ενημέρωσης υπό τη νέα κυβέρνηση”, η απάντηση, της οποίας ο συγγραφέας παραμένει άγνωστος, υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση προκλήθηκε από την «πλειοψηφία των κύριων μέσων ενημέρωσης στη Σλοβενία που είχαν την προέλευσή τους στο πρώην κομμουνιστικό καθεστώς».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επιστολή της Σλοβενίας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για κατάχρηση εξουσίας για πολιτικούς σκοπούς και την χαρακτήρισαν επιζήμια για την εικόνα της χώρας.