Κουτοπονηριά Σαββοπουλικού πολιτευτή…

 Κουτοπονηριά Σαββοπουλικού πολιτευτή…

Απλά πράγματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπέπεσε σε μείζον πολιτικό ολίσθημα. Με κουτοπονηριά Σαββοπουλικού πολιτευτή προέτρεψε τους πιστούς να παρακάμψουν τους αυστηρούς κανόνες της καραντίνας (που η κυβέρνησή του -ΟΡΘΩΣ- έχει επιβάλλει) και να χρησιμοποιήσουν το έντυπο κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, ώστε μαζί με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ή τον ατομικό περίπατο (άθληση), να περάσουν και από την ενορία τους για ένα προσκύνημα στον Επιτάφιο.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Τους έκλεισε, δηλαδή, πονηρά το μάτι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε προ ημερών ο Μητροπολίτης Κερκύρας: “Βγάλτε άδεια για σωματική άσκηση και ελάτε στην εκκλησία”.

Ο κ. Πέτσας προέβη στην δήλωση αυτή συμφωνώντας με την αρχική ερμηνεία της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου που έδινε τη δυνατότητα στους πιστούς να προσέλθουν στις (ανοιχτές) εκκλησίες, λίγες ώρες μετά το πέρας των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αντί, δηλαδή, η συντεταγμένη Πολιτεία να καταδικάσει την συγκεκριμένη απόφαση-εγκύκλιο, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου υπέθαλψε και υιοθέτησε την “πρόσκληση απειθαρχίας” στους κανόνες της προστασίας από την πανδημία και στις ρητές και κατηγορηματικές απόψεις των επιδημιολόγων και του ιδίου του Σωτήρη Τσιόδρα.

Η Ιερά Σύνοδος διόρθωσε το λάθος της καταφεύγοντας -πονηρά κι αυτή- με την μετέπειτα ερμηνευτική διευκρίνιση της πρώτης εγκυκλίου. Θα ανάμενε κανείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να προβεί -κι αυτός- σε διόρθωση των αρχικών του δηλώσεων. Δεν το έπραξε. Την διόρθωση ανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση.

Ο κ. Πέτσας είχε μια δεύτερη ευκαιρία να παραδεχθεί το λάθος του στην συνέντευξη που παραχώρησε, χθες το βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων του Αντ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ούτε εκεί το έκανε. Και όχι μόνο αυτό. Προσπάθησε να κοροϊδέψει τους πάντες, ακόμα και το αδιάψευστο βίντεο με τις μεσημβρινές δηλώσεις του.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε δυσμένεια. Το γεγονός ότι πολιτικά “αδειάστηκε” από τον κ. Χαρδαλιά είναι, αναμφίβολα, έκφραση της δυσφορίας του πρωθυπουργού.

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως οι δηλώσεις Πέτσα αποτελούν μια προσπάθεια να ισορροπήσει η κυβέρνηση ανάμεσα στην ανάγκη να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα, ώστε να μην σημειωθεί εξάπλωση του ιού, και στην κομματική σκοπιμότητα να μην δυσαρεστηθούν οι πιστοί και οι ιεράρχες.

Στ. Πέτσας: «Ο Απρίλιος ο πιο δύσκολος μήνας» | Euronews

Το μείζον, όμως, είναι άλλο. Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταβλήθηκε (κατά λάθος ή με σκοπιμότητα) στον “μεγάλο απείθαρχο”και μάλιστα με το πειστήριο του βίντεο των δηλώσεών του– έτυχε σχεδόν μηδενικού σχολιασμού από τα μέσα ενημέρωσης.

Τα ίδια μέσα ενημέρωσης που πρόβαλλαν τις “χαριτωμενιές” του, σε δημόσια θέα, κουρέματος του κ. Πέτσα στην αυλή του σπιτιού του, δεν βρήκαν χρόνο και λόγο να επισημάνουν το σοβαρότατο ολίσθημα με την προτροπή σε ανυπακοή.

Όλα τα παραπάνω, άλλωστε, περικλείονται σε δύο σχετικά άγνωστα αποφθέγματα:

Η πολιτική είναι μεγάλη τέχνη. Πείθει τους ανθρώπους να πληρώσουν γι’ αυτά που τους κλέψανε.

Andrzej Majewski, 1966-, Πολωνός γνωμικογράφος

Είναι εγκληματικό να κλέψεις ένα πορτοφόλι, τολμηρό να κλέψεις μια περιουσία και μεγαλειώδες να κλέψεις ένα στέμμα. Η κατηγορία μειώνεται όσο η ενοχή μεγαλώνει

Σίλερ, 1759-1805, Γερμανός συγγραφέας & ποιητής

Σχετικά Άρθρα