Ποιοι θέλουν την “σιωπή” των γιατρών; – Απαγορεύσεις από το ΕΣΥ μέχρι το NHS
Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας έγγραφα διοικήσεων νοσοκομείων (Λαϊκό, Ευαγγελισμός κ.ά) που απαγορεύουν οιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με το ιατρικό-υγειονομικό σκέλος της αντιμετώπισης του κοροναϊού από οιονδήποτε άλλον πλην της ίδιας της διοίκησης και, φυσικά, των επίσημων οργάνων της Πολιτείας.
Αξίζει να επισημανθεί πως τα έγγραφα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας χρονολογούνται από τα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου και επικαιροποιήθηκαν στη συνέχεια. Σαν κάποιοι να είχαν προβλέψει πόσο πιο δύσκολη θα εξελισσόταν η κατάσταση σχετικά με την πανδημία και έσπευδαν να προλάβουν…
Όπως αποκάλυψε το libre.gr, στο έγγραφο που κοινοποίησε η διοίκηση του “Λαϊκού” (το οποίο δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς του κοροναϊού) “απαγορεύεται σε οποιονδήποτε εργαζόμενο να προβαίνει σε δηλώσεις προφορικές ή έγγραφες στα Μέσα Ενημέρωσης που αφορούν στη διαχείριση «ύποπτων» ή επιβεβαιωμένων περιστατικών του νέου κορωναϊού”.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και στον “Ευαγγελισμό” (που είναι νοσοκομείο αναφοράς):
Παρόμοιο θέμα έχει δημιουργηθεί με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, γεγονός που, όπως αναφέρεται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχει ανησυχήσει έντονα την ευρύτερη περιοχή, οδηγώντας 61 εργαζόμενους σε ΜΜΕ να επισημάνουν με επιστολή τους προς στη διοίκηση του ιδρύματος την προβληματική επικοινωνία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του νοσοκομείου-αναφορά Αλεξανδρούπολης και των δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή των εργαζομένων του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
Για το ίδιο θέμα υπήρξε επικοινωνία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όπου και τέθηκε το θέμα της έλλειψης υπεύθυνης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις της πανδημίας στην περιοχή.
Έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διακοπής της ενημέρωσης, που υπήρχε κατά το προηγούμενο διάστημα από νοσοκομεία και ιδιαίτερα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης.
Επί όλων αυτών υπήρξε απάντηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά:
Ο Ν. Χαρδαλιάς απάντησε κατηγορηματικά ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι η ενημέρωση να γίνεται μόνο από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ακριβής πληροφόρηση και να μην υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης λαθεμένων πληροφοριών.
Ο υφυπουργός επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης ακόμα και απέναντι στην πρόταση να υπάρξει εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των Νοσοκομείων και στις διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας και Υγείας αντίστοιχα της Περιφέρειας ΑΜΘ, παρά το γεγονός πως η έλλειψη αυτής της περιφερειακής ενημέρωσης εγκυμονεί κινδύνους διοχέτευσης ανεξέλεγκτων και λανθασμένων πληροφοριών.
Η περίπτωση του “Σωτηρία”
Προ ημερών, ανάλογο θέμα δημιουργήθηκε με την παρέμβαση (με επιστολές) γιατρών και νοσηλευτών του “Σωτηρία” (νοσοκομείο αναφοράς) σχετικά με τις μάσκες προστασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Η παρέμβαση αφορούσε στο ότι οι μάσκες που είχαν διανεμηθεί από την διοίκηση του νοσοκομείου δεν ήταν οι ενδεδειγμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και, ως εκ τούτου, κρίθηκε πως δεν προστατεύουν επαρκώς τους ανθρώπους που δίνουν την καθημερινή μάχη στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας.
Στο ίδιο ακριβώς κλίμα ήταν και η παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ (η πρόεδρος του τμήματος Αθήνας-Πειραιά Μ. Παγώνη πήρε ευθέως το μέρος των γιατρών και νοσηλευτών), της ΟΕΝΓΕ, και της ΠΟΕΔΗΝ.
Το υπουργείο Υγείας, απάντησε αρχικώς με “κύκλους” και στη συνέχεια δια του υφυπουργού κ. Κοντοζαμάνη και κατήγγειλε εμμέσως τους γιατρούς και νοσηλευτές για “fake news”, όπως και τον γιατρό του Αττικού νοσοκομείου Π. Παπανικολάου που δημοσιοποίησε το θέμα στα social media.
Εγείρεται, ως εκ τούτου, το ερώτημα: Μπορούν και πρέπει να μιλούν οι γιατροί εν μέσω πανδημίας;
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δίκιο όταν κάνει λόγο για την πληροφόρηση σχετικά με την πανδημία. Ναι, ως προς αυτό, το σωστό είναι να μιλά η επίσημη πολιτεία (δια του καθηγητή Σ. Τσιόδρα), ώστε να αποφεύγεται τυχόν λανθασμένη (αφελώς ή σκοπίμως) πληροφόρηση που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ή και πανικό στους πολίτες.
Οι γιατροί και νοσηλευτές, ωστόσο, που παρενέβησαν, δεν διοχέτευσαν πληροφορίες σχετικά με την πανδημία. Δεν έριξαν νερό στον μύλο της “συνωμοσιολογίας” (ευρέως διαδεδομένη στο διαδίκτυο), ούτε έκαναν αναφορές σχετικά με αριθμούς κρουσμάτων ή νεκρών. Μίλησαν για τα ελλιπή μέτρα προστασίας των ιδίων και διατύπωσαν την άποψή τους σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων στα νοσοκομεία αναφοράς. Βιώνοντας λεπτό προς λεπτό την μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας είναι, αναμφίβολα, εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε τι ακριβώς συμβαίνει “στο πεδίο” και ποιες ανάγκες πρέπει να καλυφθούν. Το γνωρίζουν καλύτερα ακόμα και από τον κ. Τσιόδρα, οπωσδήποτε πολύ καλύτερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Προκαλεί, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα γιατί καταβάλλεται προσπάθεια να σιωπούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Αυτοί, δηλαδή, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καλέσει να τους στηρίξουμε και να τους χειροκροτήσουμε στα μπαλκόνια μας. Αυτοί που ήδη αριθμούν δεκάδες συναδέλφους τους που εκτέθηκαν και είναι θετικοί στον κοροναϊό, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται.
Εύλογα τα ερωτήματα, λογικές και οι απαντήσεις που δίνουν ορισμένοι για μια προσπάθεια να “χειραγωγηθεί” η ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα μέτρα της κυβέρνησης και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας που δεν καλύφθηκαν εγκαίρως και επαρκώς.
Και είναι ακόμα μεγαλύτερη η αντίφαση όταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς βλέπουμε καθημερινά Έλληνες γιατρούς από νοσοκομεία του Μπέργκαμο, του Μιλάνου, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και αλλού, να δίνουν συνεντεύξεις και να περιγράφουν το χάος και τις τρομακτικές ελλείψεις. Κυβέρνηση και μιντιακό σύστημα αποδέχονται να μιλά ο Έλληνας γιατρός σε αμερικανικό, βρετανικό ή ιταλικό νοσοκομείο, αποκρύπτουν, ωστόσο, ή υιοθετούν τις απαγορεύσεις όσον αφορά τους γιατρούς και νοσηλευτές των ελληνικών νοσοκομείων. Παράδοξο;
Δεν πρόκειται, ωστόσο, μόνο για ελληνικό φαινόμενο.
Για να είμαστε δίκαιοι, το ίδιο συμβαίνει και στην Βρετανία, όπως περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Guardian:
“Οι γιατροί στις πρώτες γραμμές της μάχης ανησυχούν εξαιρετικά για την έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας [PPE]. Πολλοί μας έχουν πει ότι έχουν προσπαθήσει να εκφράσουν ανησυχίες μέσω των σωστών καναλιών, αλλά έχουν προειδοποιηθεί να μην διακινήσουν περαιτέρω αυτές τις ανησυχίες », δήλωσε ο πρόεδρος της DAUK, Δρ Samantha Batt Rawden.
“Αυτή τη στιγμή που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα κάθε γιατρό στην πρώτη γραμμή, κάποιοι έχουν απειλήσει τη σταδιοδρομία τους και τουλάχιστον δύο γιατροί έχουν απολυθεί από την εργασία τους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Οι γιατροί έχουν το ηθικό καθήκον να δημοσιοποιήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το Covid-19 εάν δεν μπορούν να επιλυθούν σε τοπικό επίπεδο “, πρόσθεσε.
“Οι γιατροί και οι νοσηλευτές προειδοποιούνται από τα νοσοκομεία και άλλα όργανα του NHS να μην εγείρουν δημόσια τις ανησυχίες τους, σύμφωνα με φάκελο των στοιχείων που συνέταξε η Ιατρική Ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου (DAUK)”, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Guardian Dennis Campbell.
Ας βγάλει καθένας τα δικά του συμπεράσματα…
Tim Cook : I’m an ICU doctor. The NHS isn’t ready for the coronavirus crisis
Σεραφείμ Κοτρώτσος– Αναδημοσίευση από το anatropinews.gr
φωτό επάνω από τον Guardian